Shop
Kennismaken met Joep Wennemars: 'Ik vind het belangrijk om iets naast het schaatsen te hebben'

Kennismaken met Joep Wennemars: 'Ik vind het belangrijk om iets naast het schaatsen te hebben'

Terwijl de zomer officieel nog moet beginnen, zijn de schaatsers van Team Jumbo-Visma alweer begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De ploeg van coach Jac Orie heeft zes nieuwe rijders mogen verwelkomen en deze zullen wij één voor één gaan introduceren. In de vierde serie spreken we met Joep Wennemars, die zijn juniorentijdperk afsloot met drie wereldtitels.

Mijn eerste indruk van Team Jumbo Visma is ...
"Erg goed. Ik keek er heel erg naar uit om te beginnen en de eerste dagen zijn supergoed bevallen. Alles is hier tot in de puntjes geregeld en voor mijn gevoel wordt er alles aan gedaan dat wij als sporters alles uit onszelf kunnen halen. Bovendien hebben we een leuk team met heel veel kwaliteit. Ik heb ontzettend veel zin in de rest van het seizoen en hopelijk kan ik mezelf verbeteren."

Ik zou mijzelf omschrijven als …
"Een veeleisend en gedisciplineerd persoon. Met veeleisend bedoel ik dat ik veel van mezelf verwacht, maar ook van andere mensen. In het dagelijks leven is dat soms wel eens lastig, aangezien niet iedereen om mij heen topsporter is. Daarom vind ik het heel fijn dat ik bij Team Jumbo-Visma professioneel met m’n sport bezig kan zijn. Het klinkt misschien een beetje egoïstisch, maar zo’n omgeving zorgt er wel voor dat ik een betere atleet word."

De prestatie waar ik het meest trots op ben, is …
"De wereldtitel bij de junioren is de meest prestigieuze prijs die ik tot nu toe heb gewonnen. Hoewel ik ook wereldkampioen op de 500 en 1000 meter was geworden, staat de allroundtitel toch wel bovenaan. Het was een prachtig weekend en ik heb gemerkt dat hard rijden echt wordt beloond."

Mijn favoriete afstand is …
"De 1500 meter, daar komt alles samen. Het is een afstand die je op heel veel manieren kunt benaderen en daarnaast vind ik 1500 meterrijders vaak échte atleten. De 1000 meter vind ik misschien nog wel mooier om te rijden, maar de 1500 meter is gewoon zó moeilijk dat het veel voldoening geeft als je hem goed rijdt."

Wat mensen nog niet over mij weten, is …
"Dat ik International Business Administration studeer aan de Universiteit Twente. Ik vind het belangrijk om iets met scholing te doen en daarnaast vind ik het chill om iets naast het schaatsen te hebben, zodat je je gedachten kunt verzetten als het even niet goed gaat. IBA is een heel brede studie, dus ik weet nog niet precies wat ik er later mee wil doen. Sowieso zitten er bruikbare dingen in, zoals data-analyses, maar ook dingen voor mijn eigen financiële zelfredzaamheid."

Mijn favoriete vrijetijdsbesteding is …
"Studeren, met vrienden afspreken en naar PEC Zwolle gaan. Ik ben een echte Zwollenaar en aangezien mijn vader daar vroeger een functie had, ging ik geregeld met hem mee naar de wedstrijden. Iedereen is voor Ajax, Feyenoord of PSV, maar ik vind dat je het jezelf niet te makkelijk moet maken. Het leven van een PEC Zwolle-supporter gaat niet altijd over rozen (PEC Zwolle is inmiddels gedegradeerd uit de Eredivisie)."

Mijn favoriete atleet is …
"In het schaatsen vond ik Sven Kramer een giga voorbeeld. Ik bewonderde hem niet alleen om zijn prestaties, maar vooral om de manier waarop hij achttien jaar lang topsport bedreef. Buiten het schaatsen vond (en vind) ik Eliud Kipchoge, Usain Bolt, Mathieu van der Poel, Michael Jordan en Cristiano Ronaldo geweldige atleten."

Bekijk hier de vorige afleveringen van 'kennismaken met':
1. Kennismaken met Merel Conijn
2. Kennismaken met Evelien Vijn
3. Kennismaken met Jorrit Bergsma

Gerelateerde updates