Shop
Hoogendoorn blijft zichzelf verbazen: 'Ik wist niet wat me overkwam'

Hoogendoorn blijft zichzelf verbazen: 'Ik wist niet wat me overkwam'

Met twee persoonlijke records en evenzoveel toptiennoteringen beleefde Chloé Hoogendoorn een weekend om niet snel te vergeten. De 19-jarige schaatsster van het Development Team van Jumbo-Visma presteerde tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi ver boven haar eigen verwachting en mocht op de 1000 meter zelfs nog even dromen van een World Cup-ticket. "Ik was helemaal verbaasd."

De glimlach is nog altijd niet van het gezicht van Hoogendoorn af te krijgen. De sprintster, die twee weken geleden verrassend met de IJsselcup aan de haal ging, maakte het afgelopen weekend veel indruk door zowel op de 500 als 1000 meter fors onder haar oude toptijd te duiken. Op de kilometer kwam ze zelfs nog heel dicht in de buurt van een World Cup-ticket.

"Het scheelde maar dertien honderdsten, dat is echt niks", stelt Hoogendoorn. "Tot de laatste paar ritten stond ik nog op de eerste plek. Hoewel ik er niet te veel mee bezig wilde zijn, begon ik op een gegeven moment toch te denken: wat als? Uiteindelijk waren er zes meiden sneller en viel ik er net buiten. Jammer, maar helaas. De blijdschap was er niet minder om."

Die blijdschap was ontstaan nadat Hoogendoorn op de 1000 meter bijna twee seconden onder haar oude PR (van 1.17,26 naar 1.15,41) was gedoken. Een tijd die ze in de verste verte niet aan zag komen. "Ik was helemaal verbaasd, wist niet wat me overkwam", denkt Hoogendoorn terug aan het moment dat ze via het scorebord haar nieuwe toptijd vernam.

"Een PR had ik misschien wel verwacht, maar niet zó’n dik PR. Van tevoren was ik best zenuwachtig, omdat ik heel graag wilde laten zien wat ik in me had. Onder meer Sicco (Janmaat, coach) zei dat ik bij m’n taken moest blijven en moest doen wat ik in de trainingen deed. Vanaf dat moment had ik er vooral zin in en merkte ik dat ik er klaar voor was."

Tiende op de 500 meter

Eerder in het weekend had Hoogendoorn ook al een PR gereden op de 500 meter. Met een tijd van 38,25 was ze ruim zes tienden sneller dan haar vorige PR en eindigde ze na twee omlopen op de tiende plek. "De 500 meter ging supergoed. Ik begon in de buitenbaan, opende 10,7 en kon in de laatste bocht goed doorversnellen. Ik was verbaasd, maar ook heel blij dat ik 38,2 reed."

De enige afstand waarop Hoogendoorn zichzelf niet wist te verbeteren, was de 1500 meter. De Woubrugse had ook op deze afstand iets moois willen laten zien. "Mijn PR is nog van 2021, dus stiekem had ik gehoopt om hem dit weekend te verbeteren", aldus Hoogendoorn. "Ik moet er vol in gaan en niet te voorzichtig zoals ik vrijdag deed. Als ik dat doe, komt het wel goed."

Hoogendoorn lijkt de overstap naar de senioren vooralsnog makkelijk te verteren. De 19-jarige schaatsster zit naar eigen zeggen goed op d’r plek bij het Development Team van Jumbo-Visma, waar ze onder leiding van Janmaat grote stappen maakt. "Ik merk dat ik fysiek sterker ben geworden en die kracht kwijt kan op het ijs. Bovendien kan ik veel van iedereen leren. Dat helpt ook zeker mee."

Hoewel het seizoen nog maar net is begonnen, durft Hoogendoorn nu al te spreken van een geslaagde seizoensstart. De komende weken hoopt ze de goede lijn zo lang mogelijk door te trekken. "Natuurlijk wil je altijd harder, maar je kunt niet altijd blijven verbeteren. Mijn tijden op de 500 en 1000 meter zijn sowieso al sneller dan ik had verwacht."

Gerelateerde updates