Shop
Het seizoen van Joep Wennemars: 'Ik dacht: wat overkomt me nu?'

Het seizoen van Joep Wennemars: 'Ik dacht: wat overkomt me nu?'

Terwijl de schaatsploeg van Team Jumbo-Visma alweer begonnen is aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen, kijken wij nog eens terug op de succesvolle winter. Aan de hand van foto’s blikken we met onze schaatsers terug op (de hoogtepunten van) het seizoen 2022/2023. Deze week is het de beurt aan Joep Wennemars, die zich in zijn eerste seizoen bij Team Jumbo-Visma meteen liet zien.

Foto 1: Plaatsing voor de World Cups

"Ja, dat was een dag waar alles bij elkaar kwam. In de week vóór het WCKT reed ik een heel goede 1000 meter waardoor ik dacht: ik hoor bij de top van Nederland. Dat wilde ik heel graag laten zien op het WCKT. De eerste twee dagen verliepen alleen niet zoals ik had gehoopt. Na de 1500 meter probeerde ik mezelf zo rustig mogelijk te houden en dat lukte me. Op de 1000 meter presteerde ik boven verwachting en zat heel nipt van de winst af. Ik was echt trots op mezelf.

Daarna ging er een deur voor me open. Ik plaatste me voor de World Cups op de 1000 meter en mocht overal m’n praatje doen. Vanaf dat weekend voelde ik mij officieel een profschaatser. In de media verschenen allerlei nieuwsberichten: 'De nieuwe Wennemars is er'!"

Foto 2: World Cup-debuut in Stavanger

"Bij de start wordt je naam omgeroepen en dan denk je: ik sta hier gewoon voor m’n land. Het is een eer om je land in een internationale wedstrijd te mogen vertegenwoordigen. Ik mocht eerst een 500 meter rijden in de B-groep en die ging best wel goed. Die vorm wilde ik meenemen naar de 1000 meter. Ik wilde alleen zó graag dat ik mezelf helemaal zat op te vreten. Mijn rit was daarom niet echt sterk. Ik verstijfde omdat ik te graag wilde, terwijl ik wist dat ik prima in vorm was."

 / 

Foto 3: Zilver tijdens World Cup in Heerenveen

"In Stavanger werd ik tiende, dus ik hoopte voor eigen publiek in Heerenveen voor de top acht te gaan. Ik had er zin in, voelde weinig druk. Eigenlijk ging het vanaf de start al heel goed, ik kon voor mijn gevoel echt doorrijden tot de finish. Ik reed een dik PR en stond tot mijn verbazing eerste in de tussenstand.

Ik had niet gedacht dat ik zou gaan winnen, zeker niet toen Zhongyan Ning onder mijn tijd dook. In de ritten erna kwam niemand meer aan mijn tijd en bleek ik ineens tweede te zijn geworden. Dat was heel erg vet. Ik dacht: wat overkomt me nu? Ik had er geen rekening mee gehouden dat me dat dit seizoen al zou lukken. Het was meer iets voor over een paar jaar."

Foto 4: Vierde plek tijdens NK afstanden

"Ik begon slecht aan het NK. Zowel de 500 meter als de 1500 meter ging niet goed en liet het dus weer op de laatste dag aankomen. Gelukkig herpakte ik me en reed ik een heel goede 1000 meter. Toen ik over de streep kwam, had ik echt het gevoel dat ik bij de eerste drie zou kunnen eindigen. Het was een goede tijd onder zware omstandigheden.

Helaas bleek het net niet genoeg te zijn voor een WK-ticket, ik viel op een paar honderdsten buiten de boot. In eerste instantie baalde ik daar heel erg van, want op dat moment weet je dat je seizoen erop zit. Toch was ik ook wel blij dat ik weer had laten zien dat ik erbij hoor."

Foto 5: Nederlands kampioen bij de neo's

"Ik mocht geen WK rijden, maar ik zat wel bij de selectie voor het geval iemand geblesseerd of ziek zou worden. Ik draaide de hele voorbereiding mee en gek genoeg ging ik er nog in geloven dat ik mocht rijden. Pas op zaterdagmiddag na het inrijden, een uur voor de wedstrijd, wist ik dat het hem niet ging worden. Ik stapte meteen in de auto naar Enschede voor het NK neo’s en werd Nederlands kampioen op de 1500 meter en pakte zilver op de 500 meter.

De dag erna won ik de 1000 meter en ging ik met twee titels naar huis. Aan de ene kant was het moeilijk om mezelf hiervoor op te laden, maar aan de andere kant wilde ik gewoon heel graag winnen. Ik dacht bij mezelf: ik ga laten zien wat ik waard ben. Het is dan wel heel lekker om het seizoen op deze manier af te sluiten."

Foto 6: Toenemende aandacht

"De meeste mensen vinden het leuk dat er een nieuwe Wennemars is. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat ik net iets meer aandacht krijg dan andere sporters die goede prestaties leveren. Ach, ik vind het alleen maar mooi. Je moet ervan genieten, want voor je het weet, is het weer voorbij. Het levert misschien wat meer druk op, maar aan de andere kant is het ook een soort trade off: je krijgt er meer voor terug als het goed gaat. Dat is het mooie ervan."

Gerelateerde updates