Profiel
Groenewegen kijkt uit naar debuut in Giro d’Italia

Groenewegen kijkt uit naar debuut in Giro d’Italia

Na negen maanden zonder koers voelt Dylan Groenewegen zich eindelijk weer wielrenner. Deze maand maakt de Amsterdammer zijn rentree in de Giro d’Italia. “Ik kijk er ontzettend naar uit om weer een rugnummer op te spelden.”

“Het was in eerste instantie de bedoeling om te starten in de Ronde van Hongarije en daarna door te gaan naar de Ronde van Noorwegen. Daar wordt gekoerst in de relatieve luwte. De Ronde van Noorwegen is wegens corona echter uitgesteld. Het is voor mij het beste dat ik nu meerdere koersdagen maak. Het was een lastige keuze om te kiezen voor de Giro, maar ik denk wel dat het de juiste keuze is. Ik voel me in elk geval klaar om mijn rentree te maken en daarbij heeft het heel erg geholpen dat Fabio ook weer op de fiets zit en dat het hem in Turkije goed verging.”

Mentaal
Over zijn sportieve capaciteiten twijfelt de sprinter geen seconde. “De trainingen gaan heel behoorlijk. Ik behaal telkens een hoog niveau. Het is daarnaast wel de vraag hoe ik mentaal mijn mannetje zal staan in Italië. Voor het eerst in negen maanden koers ik weer in een peloton. Het is de vraag hoe de andere renners op mij reageren en ik op hen. Ik ben niet te veel met randzaken bezig. Ik zal hoe dan ook ieders emotie accepteren. Ik kijk er erg naar uit om weer met de jongens op pad te mogen in wedstrijdverband.”

"De wil om goed te presteren is er bij mij altijd. Ik ga vol motivatie richting Italië."

Dylan Groenewegen

Motivatie
De voormalig Nederlands kampioen op de weg is onverminderd ambitieus, ook nu zijn debuut in de Giro d’Italia nadert. “De wil om goed te presteren is er bij mij altijd. Als ik me goed voel in de koers dan zal ik zeker meedoen om de dagzeges. Ik ga vol motivatie richting Italië. Meer kan ik niet verlangen van mezelf. In de tweede etappe wacht er vermoedelijk direct een sprintkans. Mocht het zo zijn dat ik daar goed voor de dag kom, dan zullen we het zeker proberen. Veel hangt zoals gezegd af van hoe ik mij in de koers zal voelen. Dat is het allerbelangrijkste deze wedstrijd.”

Wedstrijdritme
Zijn plek in het peloton zal Groenewegen wel weer vinden. “Alle berichten van collega’s hebben me heel goed gedaan en hebben me er echt doorheen gesleurd. Dat deed deugd. Ik heb ook moeilijke momenten gekend. Eerst natuurlijk het incident met Fabio in Polen, een moeizame zwangerschap van mijn vriendin, de gezondheid van ons zoontje, het overlijden van mijn grootvader en de bedreigingen aan mijn adres: alles kwam samen. Gelukkig is de zin in het fietsen de afgelopen maanden teruggekeerd. De volgende stap is om weer wedstrijdritme op te doen.”

Dylan Groenewegen twijfelt niet aan zijn vorm

Emotioneel
Dat gebeurt dus in de Giro, die zaterdag in Turijn aanvangt met een tijdrit. “Ik vind het persoonlijk altijd wel fijn om een grote ronde te beginnen met een tijdrit. Je kunt direct je benen een beetje op spanning zetten. Je zit dan gelijk goed in de ronde”, blikt de Nederlander vooruit. “Het zal in de tweede rit zijn dat ik weer met jongens zal praten in het peloton. Sinds ik weet dat ik de Giro zal gaan rijden leef ik er echt naar toe om zo goed als mogelijk te zijn op de eerste sprintafspraak. Als ik daar aangeef dat ik me goed voel, dan zal iedereen in de ploeg bereid zijn om het uiterste te geven voor mij. Dat zullen we zondag pas zien. Ik hoop dat ik het moment van winnen snel weer mag meemaken. Ik denk dat het een heel emotioneel moment zal zijn.”

"Voor nu moet ik vooral dicht bij mezelf blijven. De drive om weer terug te komen op mijn allerhoogste niveau is er zeker."

Dylan Groenewegen

Drive
De viervoudig ritwinnaar van de Tour de France houdt er rekening mee dat zijn presentie in Italië de tongen los zal maken. “Ik denk dat mijn aanwezigheid de komende tijd onder een vergrootglas zal liggen. Daar heeft de ploeg me ook op geattendeerd. We moeten het nemen zoals het is en accepteren hoe iedereen daar mee om gaat. Voor nu moet ik vooral dicht bij mezelf blijven. De drive om weer terug te komen op mijn allerhoogste niveau is er zeker, maar ik besef me dat dit stap voor stap zal gaan. Daar zal ik de Giro voor nodig hebben.”

Gerelateerde updates