Shop
David Dekker: ‘Ook al is dit pas mijn eerste jaar als prof, ik wil laten zien wat ik kan’

David Dekker: ‘Ook al is dit pas mijn eerste jaar als prof, ik wil laten zien wat ik kan’

David Dekker mocht afgelopen seizoen al plaatsnemen op het podium tussen de profs in Le Samyn. Dit jaar maakt de voormalig Nederlandse beloftenkampioen zijn officiële profdebuut in het shirt van Team Jumbo-Visma.

De 22-jarige Dekker heeft net zijn training in Spanje afgewerkt. Een nieuw seizoen staat voor de deur en met de voorbereidingen gaat het goed. "Ondanks dat dit trainingskamp pas de eerste kennismaking is met de ploeg, voelde ik me de afgelopen periode al onderdeel van het team. Samen met mijn nieuwe trainer Marc Lamberts ben ik al vrij vroeg begonnen met nieuwe trainingen en de samenwerking verloopt heel erg soepel."

Vorig seizoen opende hij al met een derde plaats tussen de profs bij Le Samyn. "Dat is voor mij tot nu toe echt een hoogtepunt geweest. Ik was vorig jaar laatstejaars belofte en dan is het toch het jaar van nu of nooit als je prof wilt worden. De hele winter ben je aan het trainen zodat je jezelf kunt handhaven op een bepaald niveau. Dit was de eerste de beste koers tussen de profs en ondanks dat niet alles goed ging, was het echt een geweldige dag. Ik voelde me zo goed. In plaats van alleen te volgen, kon ik de koers mee bepalen. Dat ik dat toen voor de eerste keer kon ervaren op dat niveau, dat was echt heel erg vet."

Na een droomstart met twee overwinningen en die bewuste derde plaats verliep het tweede deel van afgelopen seizoen niet zoals verwacht. "De eerste wedstrijd na de lockdown is iets waar je onwijs naar uitkijkt. Je hebt maandenlang niet kunnen koersen, terwijl je daarvoor ook al een hele winter zonder wedstrijden hebt doorgebracht. Vervolgens ging ik bijna iedere wedstrijd onderuit. Daar baalde ik enorm van. Zeker in de laatste etappe van de Giro d’Italia U23 ben ik heel erg hard gevallen. Dat was meteen het einde van het seizoen voor mij. Inmiddels ben ik weer hersteld van de hersenschudding die ik daar had opgelopen. Het heeft een tijdje geduurd, maar ik ben blij dat ik toen geduldig ben geweest. Sinds ik weer ben begonnen met trainen, heb ik geen last meer gehad."

Intussen maakt hij zich op voor zijn officiële debuut tussen de profs. Hij treedt daarmee in de voetsporen van zijn vader Erik Dekker, die zijn debuut maakte bij Rabobank, de voorloper van Team Jumbo-Visma. "Mijn vader heeft geen enkele rol gespeeld in mijn keuze. Het is een leuke bijkomstigheid, maar het is geen reden geweest voor mij om naar deze ploeg te gaan. Voor mij is Team Jumbo-Visma momenteel een van de beste ploegen ter wereld en dat is ook te zien aan de uitslagen van afgelopen jaar. Niet alleen met renners als Wout van Aert en Primoz Roglic, maar in de gehele breedte heeft de ploeg zich bewezen. Als sprinter geloof ik dat deze ploeg de beste plek is voor mij om me te ontwikkelen. Ze hebben met Dylan Groenewegen laten zien dat ze dat heel goed kunnen, dat ze weten hoe het moet."

Dekker vertelt hoe het ooit is begonnen. "Toen ik zeven jaar oud was, deed ik al mee met dikke-bandenraces. Toen ik acht jaar oud was, ben ik mijn eerste KNWU-wedstrijden gaan rijden. Mijn droomkoers is Parijs-Roubaix. Dat vind ik de allermooiste wedstrijd die er bestaat. Zo mythisch met die kasseien. Ik heb hem één keer mogen rijden als belofte. Dat viel qua resultaat een beetje tegen, maar het was wel een unieke ervaring. Dan kom je er achter hoe speciaal en hoe zwaar die wedstrijd echt is."

Als hij niet op de fiets zit, verveelt Dekker zich overigens niet. Hij heeft namelijk nog genoeg andere hobby’s. "Ik ben een echte sneakerliefhebber. Ik word ook wel SneakerDave genoemd. Ik verzamel ze zelf en ik volg alles wat met sneakers te maken heeft. Jordans zijn mijn lievelingssneakers. Ik ben namelijk ook fan van basketbal. Naast het wielrennen volg ik dat het meest. Ik ben ook een fanatieke gamer, voornamelijk Fortnite. Dat speel ik samen met een aantal andere jongens uit het wielrennen," vertelt Dekker.

Ondanks zijn uitgesproken hobby’s ziet hij zichzelf binnen het peloton als een rustige renner. "Ik word wel altijd een beetje moe als ik achteraan rijd. Ik wil graag zitten waar de actie is," geeft Dekker toe. Voor komend seizoen vindt de eerstejaars prof het nog lastig om verwachtingen te hebben. "Ik ben totaal nieuw op dit niveau. Ik had eigenlijk vorig jaar veel meer koersen zoals Le Samyn willen rijden. Om nog meer ervaring op te kunnen doen. Ik wil er dit seizoen meteen staan vanaf het begin. Ook al is dit pas mijn eerste jaar als prof, ik wil laten zien wat ik kan."

Gerelateerde updates