Shop
Achtereekte al even terug op het ijs: 'Voelt een beetje als een overwinning'

Achtereekte al even terug op het ijs: 'Voelt een beetje als een overwinning'

Eerder dan verwacht heeft Carlijn Achtereekte haar eerste schaatstraining achter de rug. De olympisch kampioene, die momenteel herstelt van een schouderoperatie die ze drie weken geleden onderging, stapte maandagmiddag voor de eerste keer op het zomerijs van Thialf. "Ik ben nog zeker niet de oude, maar het herstel gaat goed."

Het is maandagmiddag iets voor half vijf. Achtereekte maakt zich in de Friese ijstempel klaar om voor het eerst na haar operatie het ijs te betreden. De Lettelse heeft na een warming-up vrijwel haar hele schaatspak aangetrokken als ze naar fysiotherapeut Jeffrey van Goethem loopt en vraagt: "Zou je de linkerarm van mijn pak kunnen knippen?"

Van Goethem pakt een schaar uit zijn medische koffer en voert vervolgens heel voorzichtig de handeling uit. "Top, nu ben ik er helemaal klaar voor", zegt Achtereekte enkele ogenblikken later als de mouw van het schaatspak is verwijderd. "Dat ik zo snel alweer op het ijs zou stappen, had ik niet verwacht. Ik ben benieuwd wat het wordt."

Als de training er drie kwartier later voor de 30-jarige schaatsster van Team Jumbo-Visma opzit, steekt ze haar duim omhoog naar de zijkant. Op datzelfde moment verschijnt er een grote glimlach op haar gezicht. De eerste ijstraining na haar schouderoperatie is op het eerste gezicht naar behoren verlopen.

"Dat ik alweer mijn eerste meters op het ijs heb kunnen maken, voelt een beetje als een overwinning", geeft Achtereekte na afloop van haar training toe. "Het ging niet eens zo gek voor een eerste keer na zo'n operatie. Vooral conditioneel was het even schakelen. Toen die meiden begonnen, dacht ik even: jeetje! Mijn benen konden het tempo prima volhouden, maar ik was binnen no-time buiten adem."

"Wat duidelijk is, is dat ik mijn vorm uit Inzell niet meer heb, maar dat is ook niet zo gek. Het was goed om weer even in de schaatshoeken te zitten en ik vond het leuk om weer eens onderdeel te zijn van het team. Het deed me goed dat ik met open armen werd ontvangen door de andere meiden. Alsof ik niet was weggeweest. Ik kan dan ook niet wachten om definitief weer aan te sluiten, maar daar zal ik nog even geduld voor moeten hebben."

Hoe was het om met een afgeknipte mouw te schaatsen?
"Haha, koud en gek, maar soms moet je roeien met de riemen die je hebt. Je wordt creatief door dit soort dingen. Alles wat strak om mijn schouders zit, zit momenteel niet fijn en het dragen van een schaatspak is simpelweg niet bevorderlijk voor het herstel, dus we doen er alles aan om te kijken naar hoe ik bepaalde trainingen wél kan doen."

Vond je het spannend om zo snel na je operatie alweer het ijs op te gaan?
"Ik schaats al vanaf mijn achtste, maar het blijft altijd een beetje eng als er zoiets is gebeurd. Je rijdt op heel dun materiaal. Daarnaast kun je zelf nog zo goed schaatsen, je hebt geen invloed op wat anderen op de baan doen. Tijdens het schaatsen, heb ik er niet te veel aan gedacht, ben gewoon gaan rijden. Ik heb ook zeker niet op de limiet gereden, want dan speel je met vuur. Deze aankomende drie weken is het een kwestie van uitzingen en geen risico’s nemen. Ik heb al wat beelden teruggekeken en je ziet dat ik nog niet vrijuit schaats, reed wat behoudender dan normaal. Ik ging als een voorzichtige Carlijn over het ijs, maar dat is in dit stadium ook niet erg."

Je hebt er nu drie weken van de revalidatie opzitten. Hoe kijk je erop terug?
"Ik ben nog zeker niet de oude, maar het herstel gaat goed. De eerste twee weken waren taai en was ik veel moe. De naweeën van de narcose speelden duidelijk nog mee. Gelukkig gaat het iedere dag een stukje beter en begin ik langzaam weer een trainingsprogramma af te werken. Voor een topsporter gaat zo'n herstelproces natuurlijk nooit snel genoeg, maar ik ben blij met hoe het tot nu toe gaat. Ik ben ervan overtuigd dat het niet veel sneller kan dan dit. Alles wat ik nu al heb kunnen doen, voelt als meegenomen. Ik moet nou eenmaal de tijd nemen om het te laten herstellen. Die rust heb ik. Ik heb op dit moment ook geen zin om me druk te maken over de mogelijke gevolgen voor de wedstrijdkalender. Ik heb drie weken geleden bewust voor deze operatie gekozen en sta nog altijd voor de volle honderd procent achter mijn keuze."

Wat zijn andere trainingen die je op dit moment doet?
"Thuis zit ik regelmatig op mijn Tacx NEO. Ik had laatst mijn computer erop aangesloten en een heerlijk rondje door New York gefietst. Fantastisch. Al zaten er af en toe klimmetjes in en moest ik op het lichtste verzet naar boven. Ik had gehoopt dat ik alweer buiten kon fietsen, maar dat zit er helaas nog even niet in."

Gerelateerde updates