Shop
Orie: 'Iemand als Kulizhnikov zorgt alleen maar voor extra motivatie'

Orie: 'Iemand als Kulizhnikov zorgt alleen maar voor extra motivatie'

Meten is weten. Het is al jarenlang de filosofie van schaatscoach Jac Orie. Zijn wetenschappelijke benadering van topsport is een gouden formule gebleken. Met nog anderhalf jaar tot de Olympische Winterspelen van Peking wordt niets aan het toeval overgelaten in de zoektocht naar perfectie. Wat doet de schaatsploeg om altijd maar beter en sneller te worden? We spraken erover met de Hagenaar.

Het is zaterdag 15 februari van dit jaar. In de Utah Olympic Oval snelt de Rus Pavel Kulizhnikov naar de wereldtitel op de 1000 meter. Met een indrukwekkende tijd van 1.05,69 verbetert hij daarnaast het wereldrecord (1.06,18) dat Kjeld Nuis vorig jaar maart in Salt Lake City bij de World Cup-finale neerzette. De concurrentie eindigt op meer dan één seconde van de nieuwe wereldkampioen.

Als Orie aan de winnende race van Kulizhnikov terugdenkt, geeft hij toe dat de 26-jarige Rus hem al meerdere slapeloze nachten heeft bezorgd. "We moeten eerlijk zijn. Hij steekt er momenteel met kop en schouders bovenuit. Hij is op dit moment de standaard op de 500 en 1000 meter. Kulizhnikov is de beste in het handhaven van zijn posities op hoge snelheden. Daarnaast zijn zijn timing en streksnelheid ongeëvenaard. Niemand komt daarbij in de buurt."

Wie denkt dat Orie door de huidige dominantie van de Rus vanaf nu genoegen neemt met een tweede plaats heeft het mis. "Iemand als Kulizhnikov zorgt alleen maar voor nog meer motivatie. Als ploeg zijn we iedere dag hard bezig om het gat zo snel mogelijk te dichten. We zitten anderhalf jaar van de Olympische Spelen van Peking. Alles wordt uit de kast getrokken."

"Natuurlijk gaat ieder proces met ups & downs, maar ik ben ervan overtuigd dat het ons gaat lukken. Ik heb de laatste maanden al tientallen uren achter mijn laptopscherm doorgebracht om buitenlandse toernooien terug te kijken en de concurrentie te analyseren. Ik moet zeggen dat we op bepaalde vlakken al mooie stappen hebben gezet."

Orie benadrukt dat er niet alleen wordt gekeken naar Kulizhnikov, maar dat hij en zijn staf ook op andere afstanden iedere kans op verbetering aangrijpen. "Natuurlijk is Kulizhnikov op dit moment één van onze speerpunten, maar ook op de lange afstanden doen we er alles aan om onszelf te verbeteren. Het maakt niet uit hoe goed het op sommige afstanden gaat, het doel moet altijd zijn om het slagingspercentage op te krikken."

 / 

Wetenschappers aanwezig in Inzell

Naast het terugkijken van races en het op andere manieren analyseren van concurrenten werkt de schaatsploeg nauw samen met enkele wetenschappers van het Nederlandse Sport Data Center (SDC), dat onderdeel is van de Universiteit van Leiden. Tijdens het laatste trainingskamp in Inzell brachten vier wetenschappers een bezoek aan de schaatsploeg.

"Het was superinteressant dat ze er waren. Een aantal van hen was al een keer langs geweest in Thialf, maar het is altijd goed om een training bij te wonen. Op die manier krijg je pas werkelijk het gevoel van snelheid en kun je elkaar meteen op bepaalde dingen wijzen die opvallen", aldus Orie.

"Samen met bewegingswetenschapper en fysiotherapeut Nico Hofman en deze vier wetenschappers hebben we in Inzell vier sessies gehad. We hebben met z’n allen goed gekeken naar waar er nog winst valt te behalen. Het waren nuttige gesprekken, waarvan we veel hebben geleerd. De aanwezige wetenschappers hadden allemaal een andere specialisatie. Daardoor heeft het verschillende inzichten opgeleverd en zijn er duidelijke speerpunten uitgekomen voor het traject richting de Spelen."

Materiaal

Behalve de vier wetenschappers van het SDC woonde ook materiaalman Ronald van den Ing een paar dagen het trainingskamp van de schaatsploeg bij. "Er hebben daar meerdere gesprekken plaatsgevonden tussen de begeleidingsstaf en Van den Ing, maar ook de schaatsers zelf hebben uitgebreid met hem kunnen sparren. We zijn er namelijk van overtuigd dat er ook op het gebied van materiaal nog genoeg winst valt te halen."

Gerelateerde updates