Shop
'Een Wingate-test duurt altijd langer dan je denkt'

'Een Wingate-test duurt altijd langer dan je denkt'

Voor de schaatsers van Team Jumbo-Visma stond donderdagochtend de beruchte Wingate-test op het programma. Al jaren vormt de test de traditionele opening van het trainingskamp in het Italiaanse Cecina. Hoe is het om zo'n Wingate te trappen en wat gaat er tijdens de test door je heen? We spraken erover met Hein Otterspeer en Joost van Dobbenburgh.

Wat is het eerste wat in je opkomt bij het woord Wingate?
Otterspeer
:
"Dertig seconden alles geven wat je hebt. Dat klinkt simpeler dan het is. Je moet je echt mentaal voorbereiden om door alle grenzen die je hebt te gaan. Een halve minuut klinkt op zich niet heel lang, maar als je vanaf het startschot 110 procent geeft, valt het nog vies tegen. Het duurt een eeuwigheid voordat je hoort: ‘Nog tien seconden.’ Op dat moment weet je dat je net over de helft bent, maar dat je nog een derde moet. De Wingate blijft een speciale test. Ik denk dat het voor een leek moeilijk voor te stellen is hoe zwaar die is. Na afloop komt de klap en ben je vaak een uur helemaal van de leg."

Van Dobbenburgh: "Dan denk ik: testdag. En voor mij persoonlijk: overgeven. Vaak ga ik bij Wingate-testen zo diep dat ik na afloop moet braken. De test duurt misschien maar dertig seconden, maar je gaat zo diep dat-ie heel slecht kan vallen. Je trekt jezelf helemaal leeg om het maximale eruit te halen."

Als het gaat om een schaatswedstrijd bereid je jezelf natuurlijk helemaal voor, maar zijn er ook bepaalde dingen die je doet in aanloop naar zo’n Wingate-test?
Otterspeer
:
"Op sommige vlakken is mijn voorbereiding vergelijkbaar met die van een wedstrijd. Ik dribbel of wandel vaak even ervoor. Daarnaast doe ik wat kleine strekoefeningen om klaar te zijn voor die topprestatie die je moet leveren. Je probeert bij de test al je vermogen kwijt te kunnen op die trappers. Dat wil je zo goed mogelijk doen, dus moet je scherp en gefocust op de testfiets verschijnen."

Van Dobbenburgh: "Ik benader een Wingate niet zoals een wedstrijd. Het is meer een meetmoment om te kijken waar ik sta. Zoals ik zei, komt het weleens voor dat ik moet overgeven, dus ik zorg er in ieder geval voor dat ik ruim van tevoren heb ontbeten. Vaak zo’n twee uur voordat ik op de testfiets stap. Doe ik dat namelijk niet, dan weet ik zeker dat het na afloop niet goed gaat. Hier in Cecina overnacht ik twee balkons boven de ruimte waar de test plaatsvond. Ik was niet als eerste aan de beurt, dus ik dacht: ik blijf nog even lekker in mijn bed liggen. Dan hoor je om half negen dat één van je ploeggenoten wordt aangemoedigd. Op dat moment stijgt de adrenaline direct en ga je rechtop in je bed zitten met de gedachte: shit, ik moet ook zo."

Waar let je op bij zo'n test?
Otterspeer:
"Je houding op de fiets speelt een belangrijke rol. Je zorgt dat de trappers goed staan op het moment dat je volle bak gas moet geven. Daarnaast moet je niet te veel shaken op de fiets, want dan gaat de energie overal heen, behalve naar de plek waar het heen zou moeten gaan: de trappers. Tot slot is de ademhaling cruciaal. Als je vergeet te ademen, komt het moment dat je helemaal dichtklapt sneller. Het is dus zaak om met krachtige ademhalingsstoten te komen en dat in een bepaald ritme te doen."

Van Dobbenburgh: "Het reactievermogen is erg belangrijk. Zodra de begeleider of trainer heeft afgeteld, is het cruciaal om zo snel mogelijk te pushen. Je wilt immers direct in een bepaald ritme komen. Het is eigenlijk heel simpel: vanaf moment één gaat het verstand op nul en is het een kwestie van rammen. Het maakt niet uit hoe het eruitziet, als je maar zoveel mogelijk kracht levert. Dat is het enige wat telt."

Gaat er nog iets door je heen tijdens de test?
Otterspeer:
"Nee, weinig. De ene keer gaat het beter dan de andere keer. Als de start minder goed is gegaan, dan voel je dat het gewicht moeilijk op gang te brengen is, dus dan duurt zo’n test voor je gevoel nog langer. Echt andere gedachtes heb je niet tijdens de test. Je bent alleen maar bezig om het zo goed mogelijk te doen."

Van Dobbenburgh: "Weinig. Als de begeleider zegt: ‘Nog vijftien seconden’, dan denk ik vaak: daar was ik toch allang voorbij? Een Wingate duurt altijd langer dan je denkt. De laatste tien seconden zijn een hel."

Ben je altijd zenuwachtig voor een Wingate?
Otterspeer: "Ik zou liegen als ik zeg dat ik voor zo’n test geen zenuwen heb. Vaak ga ik nog even kijken bij een aantal ploeggenoten die voor mij zijn. Als je hen kapot ziet gaan, weet je wat je te doen staat."

Van Dobbenburgh: "Zeker. Op het moment dat ik de testruimte binnenkom en weet dat de test op het punt van beginnen staat of daarvoor filmpjes van mijn ploeggenoten zie, dan komt er zeker een bepaalde vorm van spanning. Het is niet zoals bij een wedstrijd dat dat gevoel er een avond van tevoren al is. Vandaag kwam ik binnen toen degene voor mij nog bezig was. Op dat moment denk ik: dat ga ik zo ook doen. Let’s do this! Je probeert op dat moment kalm te blijven door even rustig in te fietsen. Als ik op de testfiets stap, sluit ik mij compleet af en ben ik volledig gefocust op mijn test. Ik stapte vandaag met vertrouwen op de fiets. Ik was ervan overtuigd dat-ie goed zou gaan en dat bleek ook, want ik trapte een persoonlijk record."

Vaak zijn er een paar mensen bij de test aanwezig, zoals stafleden of ploeggenoten. Zij moedigen je aan. Krijg je dat mee en zo ja: wat doet dat met je?
Otterspeer: "Tijdens zo'n test krijg je het niet echt mee. Uiteraard hoor je het geschreeuw, maar je bent volledig gefocust om op een hele hoge frequentie te trappen. In het begin gaat het vrij goed, maar het is zaak om het koste wat kost zo lang mogelijk vol te houden. Op een gegeven moment hoor je: '3, 2, 1…' Als je klaar bent, is dat een verlossing."

Van Dobbenburgh: "Mensen van buitenaf die nog nooit zo'n test hebben meegemaakt en hem voor het eerst zien, denken altijd: wat gebeurt daar? Op zo’n moment van de test schreeuwt iedereen je naar het einde. Natuurlijk hoor ik het geschreeuw, maar wat er precies wordt geroepen, weet ik op dat moment niet. Het enige wat je meekrijgt, is de tijd die je nog moet trappen."

Gerelateerde updates