Shop
De vijf mooiste momenten van Vingegaards Tour de France			© Vingegaard in Parijs na zijn eindoverwinning in de Tour de France

De vijf mooiste momenten van Vingegaards Tour de France

Jonas Vingegaard viert vandaag zijn 26ste verjaardag. Om dat te vieren blikken we terug op zijn overwinning van de Tour de France. Van de start in Denemarken tot het geel in Parijs. Het was een Tour vol met hoogtepunten voor Team Jumbo-Visma. Daarom hebben we vijf mooie momenten van de Deen geselecteerd.

Ploegenpresentatie in Denemarken

Voor het eerst in de geschiedenis van het wielrennen vond de Grand Départ van de Tour de France plaats in Denemarken, het thuisland van Vingegaard. Duizenden wielerfans kwamen af op het spektakel. Vingegaard, een jaar eerder tweede in de Tour achter Tadej Pogacar, was zichtbaar emotioneel en genoot van het enthousiasme van zijn landgenoten.

 / 

Verovering van het geel op de Granon

Na vier sterke eerste dagen leek voor Team Jumbo-Visma alles mis te gaan in de 'kasseienrit'. Toch bleven Primoz Roglic en Vingegaard kort in het klassement staan achter geletruidrager Pogacar. In de elfde rit, van Albertville naar Col du Granon, greep de Nederlandse wielerformatie de macht. Aanval na aanval van beide kopmannen werd Pogacar vier kilometer onder de top te veel. Vingegaard was niet meer te stoppen en kwam solo over de finishlijn. Het betekende zijn eerste etappeoverwinning in de Tour de France.

Masterpiece op de Hautacam

De achttiende etappe brengt het peloton van Lourdes naar Hautacam en is de laatste bergetappe van de Tour. Pogacar ziet het als zijn laatste kans om Vingegaard uit de gele trui te rijden. Risico's worden genomen en dat leidt tot een valpartij van Pogacar in de afdaling. Vingegaard wacht en toont zijn sportiviteit. Wout van Aert, de hele dag voorop in de kopgroep, komt de Deen ondersteunen en weet Pogacar te lossen. Vingegaard ziet zijn kans en rijdt naar zijn tweede etappezege en verzekert zich boven op de top van de Hautacam ook van de bolletjestrui.

Met de gele trui in Parijs

Terug in Parijs zijn alle ogen gericht op maar één ploeg, Team Jumbo-Visma. Vingegaard betreedt het podium met winst in het eind- en bergklassement. Het was een fantastische Tour de France, waarin de Nederlandse wielerformatie drie weken lang de lakens uitdeelde en elke renner een belangrijk aandeel had in de gele droom. Het levert prachtige beelden op!

 / 

Duizenden mensen in Denemarken

Met een straaljager werd Vingegaard gevlogen naar Denemarken voor de huldiging. Tienduizenden mensen hadden zich verzameld om een glimp van de Tourwinnaar op te vangen. Zo werd de Tour de France 2022 afgesloten op het plein in Kopenhagen, waar de wielergekte nog geen vier weken eerder allemaal begon.

 / 

Ben jij straks eigenaar van een legendarische fiets?

Heb jij al een bod gedaan op een van de legendarische fietsen die een beslissende rol hebben gespeeld in het afgelopen wielerseizoen? Neem een kijkje tussen de verzameling Cervélo's waarmee onder anderen Wout van Aert, Marianne Vos en Jonas Vingegaard de mooiste zeges boekten. De opbrengst wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van wielertalent.

Gerelateerde updates