Profiel
Hoe een testdag in zijn werk gaat

Hoe een testdag in zijn werk gaat

Onze renners doen meerdere keren per jaar een lactaattest. Head of Performance Mathieu Heijboer legt uit hoe een testdag in zijn werk gaat.

"Onze testdag was tijdens een van de laatste dagen van ons trainingskamp in St. Feliu de Guixols (vlakbij Girona). We stonden met zes coaches aan de weg van de St. Grau. Alle 22 riders reden vier keer naar boven. Elke keer namen we wat lactaat af. Deze cijfers analyseren we later met de software van INSCYD waarna elke renner een rapport met hun metabolische profiel ontvangt. Onze coaches gebruiken dit rapport om nieuwe trainingsprogramma's te maken voor de periode tot de volgende test.

Deze testdag tijdens ons trainingskamp in december is altijd spannend. Niet alleen voor de renners, maar ook voor de Performance Staff. Het is een eerste graadmeter. We zijn vooral benieuwd naar de nieuwe renners omdat hun gegevens nog niet in INSCYD staan. We kunnen inschatten wie al in een goede conditie is en wie nog werk te doen heeft. Maar wat nog belangrijker is, is dat we kunnen bepalen of het metabolische profiel van de renners past bij de doelen die we gesteld hebben. Als dit niet het geval is, wijzigen we het trainingsprogramma om dit alsnog te bereiken.

 / 

Zo ziet een testdag eruit: allereerst wegen de renners zichzelf als ze zijn opgestaan. Na het ontbijt krijgen ze instructies over de wattages en tijden die ze moeten rijden tijdens de test. We splitsen de renners in drie groepen. Het is belangrijk dat de coaches voldoende tijd hebben om het lactaat af te nemen. Je wilt niet dat vijf renners moeten wachten tot ze aan de beurt zijn. Zeker niet als het slechts vier graden op de top van de berg is. Er zit steeds een uur en vijftien minuten tussen een groep, want zolang duurt het om een complete test te doen. De renners rijden vier keer omhoog in een verschillende intensiteit. Elke keer wordt er onderaan en bovenop de klim lactaat afgenomen. De renners vertellen de coaches op de top hun tijd en hun gemiddeld wattage. Deze gegevens worden, net als het lactaat, opgeschreven.

Na 88 intervallen (22 x 4) gaan de coaches terug naar het hotel om de data in te laden in INSCYD. Tijdens het diner ontvangen de renners een rapport met de resultaten van de test. Later bespreken de coaches en renners individueel wat deze resultaten precies zeggen en wat dit betekent voor hun training. Op deze manier krijgen de renners gepersonaliseerde trainingsschema's die passen bij hun seizoensdoelen."

Gerelateerde updates