Mijn profiel
Food Friday – 3x zomerse stamppotten

Food Friday – 3x zomerse stamppotten

Stamppot is een ideaal recept op het menu van onze renners, niet alleen tijdens de winter! Ontdek in deze Food Friday waarom stamppotten ideaal zijn voor wielrenners én laat je meteen inspireren met 3 zomerse stamppot recepten!

Een stamppot vormt een bron aan energie en alleen dat is al een reden voor onze renners om af en toe stamppot op het menu te hebben. Ook zit een stamppot vol met groente, al moet je deze weer niet te lang koken om vezels en mineralen te behouden. Vitamines, mineralen en een goed gevulde maag: dat wil je in de winter, maar ook juist in de zomer als je net als onze renners erop uit trekt voor langere tochten nu het perfect fietsweer is.

"Een stamppot beperk je makkelijk in calorieën"

Kies voor mager vlees en vermijd de jus

Fan van stamppot, maar meer een trouwe wielerfan dan actieve fietser? Beperk het aantal calorieën in een stamppot met deze gezonde tips:

 • Kies voor magere spek en kook dit goed uit zodat het meeste vet uit het vlees is. Lek het vlees daarna goed uit, zodat je niet alsnog het vet wat nu in de pan zit mee schenkt de stamppot in.
 • Beperk of vermijd de jus, want dit is een echte caloriebom zonder dat je er veel voedingswaarde voor terug krijgt. Kruiden en/of mosterd kunnen al zorgen voor een lekkere smaak.

Een stamppot geef je een zomerse twist door alles wat lichter te maken. Laat de rookworst achterwege en/of vervang de aardappelen door zoete aardappel. Zo voelt het gerecht al minder als een “zware, winterse pot”. Wil jij een keer een zomerse stamppot proberen? Onze renners zijn gek op de onderstaande 3 zomerse stamppotten!

Recept 1: Italiaanse andijviestamppot met tomaatjes

Ingrediënten:

 • 1,5 kg kruimige kokende aardappelen
 • 1 blik Unox Knaks (420 gram, uitgelekt)
 • 300 gram cherrytomaten
 • 500 gram andijvie, fijngesneden
 • 2 el fijngesneden verse oregano of 1 el gedroogde oregano
 • 2,5 el fijngesneden basilicumblaadjes

Bereidingswijze:

 1. Schil de aardappelen, snijd ze in stukjes en kook ze in zoveel water dat ze net onder staan, met zout naar smaak, in ± 15 min. gaar.
 2. Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Snijd de Kip Knakworstje in schuine stukken. Leg de worstjes op de bakplaat.
 3. Knip de trostomaatjes in 4 gelijke trosjes en leg ze bij de worstjes op de bakplaat. Schuif de bakplaat onder de hete grill en rooster de tomaatjes met de worstjes ± 5 min.
 4. Giet de aardappelen af maar vang het kookwater op. Stamp de aardappelen fijn en zet de pan terug op een laag vuur. Voeg beetje bij beetje de andijvie toe en laat de groente al omscheppend slinken.
 5. Voeg de oregano en zoveel van het kookwater toe zodat een smeuïge stamppot ontstaat. Breng de andijviestamppot op smaak met versgemalen peper.
 6. Verdeel de tomaatjes en de Kip Knaks erover. Bestrooi met de basilicum en serveer direct.


Bron: Unox

Recept 2: zoete aardappel stamppot

Ingrediënten:

 • 1 kg zoete aardappelen
 • 75 gram rucola
 • 150 gram zongedroogde tomaten
 • 100 gram feta

Bereidingswijze:

 1. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in gelijke stukken van ongeveer 3 x 4 cm.
 2. Was de zoete aardappelen en kook ze in ongeveer 10 minuten gaar in ruim water met zout.
 3. Hak de rucola grof en snij de zongedroogde tomaten in stukjes.
 4. Giet de zoete aardappelen af en stamp ze tot een gladde stamppot.
 5. Breng de zoete aardappelstamppot op smaak met peper en zout.
 6. Roer de gehakte rucola en de zongedroogde tomaatjes erdoorheen en verkruimel de feta over de stamppot.


Bron: uitpaulineskeuken.nl

Recept 3: Rauwe andijviestamppot met tuinerwtjes

Ingrediënten:

 • 1,5 kg kruimige kokende aardappelen
 • 400 gram diepvries tuinerwten
 • 1 blik Unox Kip Knaks (400 gram)
 • 400 gram andijvie, gesneden
 • 3 el in reepjes gesneden muntblaadjes
 • 125ml warme halfvolle melk
 • 2 takjes munt

Bereidingswijze:

 1. Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes.
 2. Kook de aardappelen in zoveel water dat ze net onder staan, met zout naar smaak, in ± 15 min. gaar.
 3. Kook de tuinerwtjes 3 min. giet ze af en spoel ze koud. Laat ze uitlekken. Verwarm de Unox Kip Knaks volgens de bereidingswijze op het blik.
 4. Giet de aardappelen af maar vang het kookwater op. Stamp de aardappelen fijn en zet de pan terug op een laag vuur. Voeg beetje bij beetje de andijvie toe en laat de groente al omscheppend slinken.
 5. Schep tuinerwtjes, de fijngesneden munt en de melk erdoor en voeg, als de stamppot te droog is, zoveel van het kookwater toe zodat een smeuïge stamppot ontstaat. Breng de stamppot op smaak met versgemalen peper.
 6. Verdeel er de Kip Knaks over de lentestamppot rauwe andijvie met tuinerwtjes. Pluk de blaadjes munt van de takjes en garneer de stamppot ermee.


Bron: Unox

Gerelateerde updates