Inloggen
Food Friday –  Vive la crêpe!

Food Friday – Vive la crêpe!

Onze renners rijden over de Franse wegen, en als je aan Frans eten denkt.. denk je aan de crêpe! Pannenkoeken, zoals een crêpe, staan minimaal één keer per week op het menu van onze renners, maar waarom en op welk moment van de dag? Je ontdekt het antwoord in deze Food Friday, inclusief een paar heerlijke pannenkoekrecepten rechtstreeks vanaf het Tour de France-menu van onze renners.

De crêpe kan je vergelijken met een pannenkoek qua voedingswaarde. Het verschil zit in de grootte en dikte: de crêpe is dunner en kleiner, omdat het in Frankrijk vooral als dessert op de kaart staat. Het beslag voor de typisch Franse crêpe is dan ook vaak wat zoeter, maar in principe zit er weinig verschil tussen een crêpe en een pannenkoek behalve het formaat. Om de crêpe zo dun te krijgen is het aan te raden om te werken met een crêpemaker zoals de Fransen doen, bijvoorbeeld met deze van Princess.

Klein en dun of groot en dik, zowel een pannenkoek als een crêpe vormen een bron aan koolhydraten als je inzoomt op de voedingswaarde. Je kan met de toppings kiezen voor meer koolhydraten en/of het toevoegen van eiwitten. Een topping met kwark en fruit draagt bijvoorbeeld bij aan beide. Pannenkoeken zijn daarom een ideale start voor de dag van onze renners!

"Een crêpe vormt een bron aan koolhydraten"

Ideaal als ontbijt voor onze renners!

Een crêpe staat zelden als toetje op het menu, omdat onze renners vlak voor het slapen met name behoefte hebben aan trage eiwitten (voor herstel). Maar minimaal één keer per week spelen pannenkoeken zeker de hoofdrol bij het ontbijt. Het is namelijk een ideaal gerecht om zoveel mogelijk voedingsstoffen in relatief kleine ‘hap’ te stoppen. Toch eten onze renners altijd nog iets naast de pannenkoeken tijdens de Tour de France, omdat zij nu zo'n 800 tot 1.850 calorieën moeten eten voor het ontbijt.

Praktisch, maar ook lekker. Met een dotje magere kwark en vers fruit of honing/maple siroop is het een favoriet ontbijt van bijna alle renners.Laat je inspireren met de twee onderstaande recepten rechtstreeks uit het maaltijd plan van de Tour, en voel je vrij om te experimenteren met de toppings. Bon appétit!

Recept 1: Pannenkoeken met kwark en fruitsalade

Ingrediënten:

  • 150 ml rijst drink
  • 20 gram suiker
  • 1 ei (25 gram)
  • 75 gram Jumbo Basis Patentbloem
  • 15 gram kippenei eiwit
  • 50 gram boekweitmeel
  • 50 gram mandarijn
  • 50 gram aardbei
  • 75 gram magere kwark
  • 50 gram honing
  • Speculaaskruiden
  • Olijfolie

Bereidingswijze:

  1. Klop het ei en eiwit in een kom.
  2. Voeg de rijst drink, suiker, bloem, meel en speculaaskruiden toe. Meng tot een beslag.
  3. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Schenk vervolgens het beslag in de warme pan, net genoeg om de bodem van de pan te bedekken. Bak de pannenkoek aan beide kanten goudbruin. Herhaal totdat er geen beslag meer over is, en maak een mooie pannenkoeken stapel op een bord.
  4. Snijd de mandarijn en aardbei in grove stukken.
  5. Voeg je de fruitsalade, kwark en honing toe als topping over de stapel pannenkoeken.

Recept 2: Blueberry pancakes

Ingrediënten:

  • 150 ml Jumbo houdbare lactosevrije halfvolle melk
  • 20 gram suiker
  • 1 ei (20 gram)
  • 75 gram Jumbo Basis Patentbloem
  • 40 gram kippenei eiwit
  • 50 gram boekweitmeel
  • 25 gram blauwe bessen
  • 80 gram magere kwark
  • 60 gram honing
  • Speculaaskruiden
  • Olijfolie

Bereidingswijze:

  1. Klop het ei en eiwit in een kom.
  2. Voeg de melk, suiker, bloem, meel en speculaaskruiden toe. Meng tot een beslag. Spatel daarna de blauwe bessen door het beslag.
  3. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Schenk vervolgens het beslag in de warme pan, net genoeg om de bodem van de pan te bedekken. Bak de pannenkoek aan beide kanten goudbruin. Herhaal totdat er geen beslag meer over is, en maak een mooie pannenkoeken stapel op een bord.
  4. Voeg de kwark en honing toe als topping over de stapel pannenkoeken.

Gerelateerde updates

Food Friday - Gek op pindakaas!

Pindakaas, wie is er niet mee groot geworden? In de Food Friday van deze week gaan we in op de voedingswaarde van pindakaas en inspireren we je met 2 heerlijke pindakaas recepten!

Lees meer

Food Friday – Gezond koken met weinig tijd

Gezond koken tijdrovend? Onzin! Tijdens een ronde zoals de Vuelta worden er dagelijks meerdere gezonde maaltijden voor onze renners gemaakt. Hoe dat precies gaat lees je in de Food Friday van deze week. Zo leer je meteen hoe je zelf in een handomdraai een gezonde maaltijd op tafel zet!

Lees meer

Food Friday - Dit eten onze renners met een krachttraining

Het leven van onze renners draait om topprestaties op de fiets en daarvoor zijn er ook krachttrainingen nodig naast de kwaliteitstrainingen op de fiets. Wil je weten wat onze renners eten rondom een krachttraining? En welke oefeningen er worden gedaan? Lees dan vooral verder!

Lees meer
 /