Profiel
Food Friday – Volkoren of 'gewone' pasta?

Food Friday – Volkoren of 'gewone' pasta?

Pasta speelt vaak de hoofdrol in het menu van onze renners vanwege de bron aan koolhydraten, maar eten onze renners dan vooral spelt-, volkoren- of 'gewone' pasta? In de Food Friday van deze week gaan we in op de voor- en nadelen van de verschillende graansoorten waarmee pasta doorgaans wordt gemaakt.

Een graansoort dat veel wordt gebruikt voor pasta is harde durum tarwe. Hiervan wordt zowel gewone pasta (tarwe griesmeel) als volkorenpasta gemaakt (100% volkoren tarwegries). Voor volkorenmeel wordt er gewerkt met de hele graankorrel, maar bij tarwe griesmeel is het buitenste vliesje verwijderd. In het buitenste vliesje zitten juist veel vezels, vitaminen en mineralen. Vandaar dat volkorenpasta de stempel gezond heeft.

Volkorenpasta geeft een langer verzadigd gevoel door de vezels en complexe koolhydraten. Het lichaam heeft meer tijd nodig om deze koolhydraten af te breken, waardoor ze gelijkmatiger vrijkomen (gelijkmatige energie). Gewone pasta daarentegen heeft veel minder vezels en juist snelle koolhydraten, wat het makkelijk verteerbaar maakt voor het lichaam (snel energie). Heb je een koers of een meerdaagse wedstrijd? Kies dan net als onze renners voor een bord gewone pasta.

"Volkorenpasta geeft gelijkmatig energie"

Door de vezels en complexe koolhydraten

Tijdens meerdaagse wedstrijden hebben onze renners een enorme behoefte aan koolhydraten. Doordat je sneller een verzadigd gevoel hebt van volkoren- of speltpasta is het lastiger om hiermee koolhydraten aan te vullen. Tijdens een koers als de Giro d’Italia of Tour de France hebben onze renners dan ook meestal gewone pasta op het menu staan.

Speltpasta lijkt qua voedingswaarde veel op volkorenmeel. Het belangrijkste verschil is dat het van een andere, oudere graansoort komt, en daarom ook wel bekend staat als een oergraan. Oergranen bevatten een ander soort gluten. Hierdoor kunnen sommige mensen spelt producten beter verdragen dan volkoren producten. Het is echter niet zo dat speltpasta altijd een gezondere keuze is dan volkorenpasta.

Zo heeft ieder soort pasta zijn eigen voor- en nadelen. Kies voor gewone pasta als je een lange tocht op de fiets hebt gemaakt, maar juist voor spelt- of volkorenpasta op een dag zonder veel (fiets)activiteit. Nog een andere tip voor degenen die bewust omgaan met calorieën voor het ideale gewicht op de fiets: zorg dat je niet te veel saus eet bij je pasta. Doe als de Italianen en zorg dat je bord in balans is.

Trek gekregen na al dat lezen over pasta? Laat je inspireren door onderstaande recepten!

Recept 1: Volkoren spelt penne met zalm


Ingrediënten voor 4 personen:

 • 6 el extra vergine olijfolie
 • 2 sjalotten, gepeld en fijngesneden
 • 1 rode paprika, in dunne reepjes
 • 1 gele paprika, in dunne reepjes
 • 690 gram Grand'Italia Sugocasa Tradizionale
 • 400 gram zalmfilet
 • 400 gram Grand'Italia Volkoren Spelt Penne
 • 75 gram rucola


Bereidingswijze:

 1. Verhit de olie in een pan en bak de sjalotten eb paprika op laag vuur zacht en gaar. Voeg daarna de Sugocasa toe en laat het op laag vuur 10min zacht koken.
 2. Voeg de zalmfilet toe, doe een deksel op de pan en laat de zalm garen. Breek de zalm daarna in stukken.
 3. Breng ondertussen een pan water aan de kook en bereid de penne volgens de aanwijzigingen op de verpakking.
 4. Meng de pasta voorzichtig door de saus.
 5. Serveer de pasta met de rucola.
 / 

Recept 2: Spelt spaghetti met broccoli en zongedroogde tomaten


Ingrediënten voor 4 personen:

 • 400 gram Grand’Italia Volkoren Spelt Spaghetti
 • 400 gram broccoli, in roosjes
 • 1 el extra vergine olijfolie
 • 1 ui, gesnipperd
 • 2 tenen knoflook, geperst
 • 690 gram Grand'Italia Sugocasa Erbe
 • 1 bosje verse oregano en/of basilicum, fijngesneden
 • 90 gram zongedroogde tomaten
 • 30 gram geschaafde amandelen
 • 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt


Bereidingswijze:

 1. Breng een pan water aan de kook en kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 2. Breng ondertussen nog een pan water en wat zout aan de kook. Kook de broccoli roosjes beetgaar, giet het af in een vergiet en spoel na met wat koud water.
 3. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui samen met de knoflook in 1min. Voeg de Sugocasa en 2/3 van de kruiden toe.
 4. Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes en voeg dit samen met de broccoli toe aan de saus. Laat het geheel 5-10 min zachtjes koken en breng het op smaak met wat peper. Verhit ondertussen een koekenpan (zonder boter) en rooster de amandelen lichtbruin. Leg de geroosterde amandelen apart op een bord.
 5. Meng de pasta door de saus, serveer uit en garneer de borden met de amandelen, parmezaanse kaas en de rest van de kruiden.

Gerelateerde updates