Profiel
Food Friday - Dit eten onze renners met een krachttraining

Food Friday - Dit eten onze renners met een krachttraining

Het leven van onze renners draait om topprestaties op de fiets, maar daarvoor zijn ook dingen nodig los van de fiets. Zoals het bewust omgaan met voeding en regelmatig een krachttraining. Vandaag nemen we je mee naar de krachttraining van onze renners: wat eten ze? En welke oefeningen worden er gedaan? Je leest het in deze Food Friday.

De trainingsperiode bepaalt hoe vaak er een krachttraining op het schema staat van onze renners. In de winter is het doel om sterker te worden, zowel met de trainingen op de fiets als door krachttrainingen. Er staat dan gemiddeld 2x per week een krachttraining op het programma met bekende standaard oefeningen, zoals squats, lunges en deadlifts.

Het verschilt per renner hoe vaak en hoe zwaar de oefeningen worden gedaan
. Een sprinter zoals Dylan Groenewegen hangt echt in de gewichten, maar een klimmer zoals Steven Kruijswijk doet vooral coördinatie oefeningen zonder gewichten. Voor een klimmer is het lichaamsgewicht enorm belangrijk om soepel en snel een berg op te komen. Spiermassa weegt meer dan vetmassa, dus voor een klimmer is te veel spiermassa niet wenselijk. Een sprinter heeft daarentegen explosiviteit nodig waar spiermassa juist bij helpt.

In het wedstrijdseizoen is het belangrijk om de opgedane kracht te behouden. Er worden dan geen zware krachttrainingen gepland voor onze renners, omdat de benen goed moeten zijn. Te vaak en/of een te zware training vergroot het risico op spierpijn. In het wedstrijdseizoen zijn voor alle renners de oefeningen dan ook wat lichter en staat er minder vaak krachttraining op het programma (gemiddeld 1x per week).

Voor een krachttraining staat er een koolhydraatrijke maaltijd op het menu, in combinatie met eiwitten. Afhankelijk van hoe zwaar de krachttraining is, worden de koolhydraten ook bijgevuld tijdens de krachttraining met bijvoorbeeld een sportdrank van Vifit Sport.

Ook na een krachttraining wordt er gegeten door onze renners. Eiwitten vormen standaard een onderdeel van de maaltijd voor een goed herstel van de spieren. Met een krachttraining ontstaan er in feite kleine “scheurtjes” in je spieren, wat met goed herstel je spieren sterker maakt. Eiwitten zijn de essentiële voedingsstoffen voor je spieren op dat moment. Ook de koolhydraten worden aangevuld in deze maaltijd. Een voorbeeld van een herstelmaaltijd van onze renners is bijvoorbeeld brood met kipfilet en wat magere kwark.

Voor het snelle aanvullen van eiwitten eten onze renners ook regelmatig een Vifit Sport Recovery Bar of Shake. Het herstel wordt bevorderd als je binnen het uur je eiwitten en koolhydraten aanvult. Een product uit de Vifit Sport Recovery lijn is dan erg handig mee te werken, omdat een reep bijvoorbeeld al 20 gram eiwitten en de nodige koolhydraten bevat.

Gerelateerde updates