Food Friday – De kracht van koffie

Food Friday – De kracht van koffie

In deze Food Friday nemen wij jou mee met de vraag of koffie in combinatie met wielrennen nou wel of geen goed idee is.

De titel verklapt de rode draad van het verhaal. Diëtiste Nancy van der Burg: “Het is bewezen dat cafeïne zeker een positief effect heeft op de prestatie van een renner. Het verscherpt de focus en RPE (Rate of Perceived Exertion).” Met andere woorden: door cafeïne ben je scherper op je fiets en wordt een prestatie als minder zwaar ervaren.

"Het is bewezen dat cafeïne zeker een positief effect heeft op een sport prestatie."

Diëtiste Nancy van der Burg

Meer focus en energie zijn duidelijke voordelen, maar wanneer kan je dan het beste dat bakje koffie drinken? Volgens Nancy van der Burg, de diëtiste van het team, ligt de piek van cafeïne binnen een uur. Voor een korte race onder het uur, zoals een tijdrit, kan je dan ook prima vooraf een kop koffie drinken. Bij de langere koers wordt cafeïne met name een uur voor de finish gebruikt door onze renners. Soms wordt het ook vlak voor een zware bergklim ingezet voor dat extra stukje focus. Een cafeïne gel is het voorkeur van ons team doordat je dan precies weet hoeveel cafeine een renner binnen krijgt, dat weet je niet altijd bij een kop koffie. Deze dosering is belangrijk, omdat de positieve effecten van cafeïne worden gevonden op een dosis van 3-6 mg/kg.

Na een race staat een kop koffie niet direct op het menu van onze renners, maar het kan ook zeker geen kwaad. Bij herstel is het allerbelangrijkste om te focussen op de drie primaire voedingsstoffen: koolhydraten, eiwitten en vocht. Dat is wat wij dan ook op het menu hebben voor onze renners, maar een kop koffie daarbij kan prima als de finish niet laat in de middag is. Later op de dag wordt er niet meer gewerkt met cafeïne om te voorkomen dat onze renners lastiger in slaap vallen. Voldoende rust is namelijk erg belangrijk voor het herstel.

We kunnen wel zeggen dat koffie, of eigenlijk cafeïne, een onlosmakelijke combinatie is met wielrennen. Het helpt onze renners en ook jou als wielrenner om net dat beetje extra te pushen op een lange klim of tijdens een zware training. Al is het wel belangrijk om altijd persoonlijk te testen of de voordelen opwegen tegen de mogelijke nadelen. De dosering om mee te testen ligt tussen de 3 en 6 mg/kg.

Is het dan nodig om een periode van cafeïne onthoudt in te lassen om van deze voordelen te genieten? “Nee niet per se”, zegt Nancy. Het ligt eraan hoe gevoelig jij bent voor cafeïne. Als je gevoelig bent helpt het niet om tijdelijk te stoppen vlak voor een race. Die gevoeligheid ligt vast in je genen. Ben je minder gevoelig voor cafeïne, dan kan een tijdelijke stop je zeker een extra boost geven zodra je het weer gebruikt tijdens een koers. Alleen kan het ook maag/darm klachten geven. Een simpele test om te bepalen of jij gevoelig bent voor de effecten van cafeïne: kan jij nog goed in slaap vallen als je een kop koffie drinkt na het eten? Zo ja, dan ben je minder gevoelig en kan je een tijdelijke koffie stop overwegen om het effect van cafeïne te vergroten tijdens een race. Verder kan je spelen met de dosis om te kijken wat het gewenste effect levert (scherpte/focus).

Gerelateerde updates