Mijn profiel
Food Friday –  Gezond koken met weinig tijd

Food Friday – Gezond koken met weinig tijd

Volgende week start de Vuelta, en dat betekend dat er dagelijks weer vele gezonde maaltijden op tafel getoverd moeten worden voor onze renners. Ben jij van mening dat gezond eten tijdrovend is? In deze Food Friday lees je hoe wij juist in een handomdraai een goede maaltijd voor onze renners maken, en dat kan jij thuis ook!

Tijdens een grote ronde, zoals de Tour of de Vuelta, krijgen onze renners iedere dag een ontbijt, twee recovery maaltijden, avondeten, een avond snack, en soms een pre-race maaltijd. Alle maaltijden worden altijd zo vers als mogelijk bereid, al worden sommige maaltijden al wel eerder (voor)bereid. Terwijl de renners bijvoorbeeld aan het ontbijt zitten, worden de herstel maaltijden al gemaakt. Deze gaan namelijk mee de bus in (in de koeling), zodat de renners direct na de rit hun herstel maaltijd kunnen eten.

Een goede planning is cruciaal
, zowel wanneer en wat er wordt gekookt als een maaltijd schema voor de gehele week. Meal prepping wordt dit ook wel genoemd. Juist door een maaltijd schema te hebben, kunnen er bepaalde maaltijden al worden voorbereid. Voor onze renners betekend dit vooral dat we weten wanneer er wat wordt gekookt, zodat op de dag zelf niet meer nagedacht hoeft te worden over de recepten (ook dat scheelt tijd). Thuis kan je aan meal prepping doen door bijvoorbeeld alle groente alvast te snijden op zondag avond en in een vershoudbakje in de koelkast bewaard. Doordeweeks hoef je dan alleen nog maar letterlijk te koken!

"Gezond koken altijd tijdrovend?"

Onzin!

Zakjes en kant-en-klaar producten worden achterwege gelaten in de maaltijden van onze renners, omdat je alles heel makkelijk zelf kan maken, het is lekkerder en het is gezonder. Neem bijvoorbeeld een basis pastasaus. Het enige wat je hoeft te doen is wat romatomaten in een pan kapot te laten koken (op laag vuur) en daarna te pureren met een staafmixer. Dit kost je nog geen 10 minuten. Om nog sneller een gezonde saus te hebben kan je als je wat extra tijd hebt, bijvoorbeeld in het weekend, in één keer een grote portie maken, om vervolgens in aparte bakjes (1 / 2 persoons porties) in te vriezen.

Op zoek naar nog meer tijdwinst in het koken? Kies dan voor ingrediënten die weinig tijd kosten om te snijden, zoals de Gemaksgroenten van Jumbo (nu in de aanbieding). Een favoriet recept van onze renners wat voedzaam, lekker, makkelijk én snel is: pasta met pesto en parmaham. Kook de pasta, giet af en meng de pesto erdoor. Leg dit op een bedje van rucolasla, en voeg mozzarella, cherry tomaten, parmaham en een beetje parmezaansekaas toe als topping. Maak het af met goede olijfolie, wat peper en zout. Probeer het eens en je zult zien dat je niet langer het excuus kan gebruiken dat gezond eten te veel tijd kost.

Gerelateerde updates