Food Friday - Zo letten onze renners op hun gewicht

Food Friday - Zo letten onze renners op hun gewicht

Onze renners hebben het optimale gewicht nodig, met name de klassementsrenners. Het klassement wordt vaak bepaald in een bergetappe en dan is iedere kilo extra omhoog er “een te veel”. In deze Food Friday krijg je meer inzicht welke rol voeding hierin speelt en lees je praktische tips om ook zelf de juiste voedingskeuzes te maken als je bewust bezig bent met je gewicht.

Het optimale gewicht zorgt ervoor dat onze (klassements)renners sneller omhoog rijden en daar relatief minder moeite voor hoeven te doen. De prestatie van een renner is natuurlijk van meer afhankelijk dan alleen hun gewicht, maar als je gewicht zou isoleren van alle andere factoren dan zou je al wel een verschil in prestatie kunnen zien. Stel een renner is een kilo lichter op een gewicht van 65 kilo naar 64 kilo, de klim zou een hellingspercentage hebben van 8 procent en een lengte van acht kilometer, dan is de theoretische tijdwinst dertig seconden. Er zijn ritten of klassementen met minder verschil dan dat gewonnen!

Met de Foodcoach app, ontwikkeld door Jumbo in samenwerking met het team, weten onze renners precies wat ze nodig hebben aan voeding op basis van hun verbruik. Op de calorie nauwkeurig wordt er gemeten wat iedere individuele renner nodig heeft om op gewicht te blijven of om iets af te vallen. Een renner ziet per maaltijd wat hij aan voeding nodig heeft, op de gram nauwkeurig. Daarom staat er bijvoorbeeld altijd een weegschaal als een renner zelf zijn eigen eten opschept bij een buffet.

"Met de Foodcoach app eten onze renners wat ze nodig hebben"

Diëtiste Nancy van der Burg

Door een klein beetje minder te eten kan een renner al iets afvallen om zo zijn optimale gewicht te bereiken. Om een kilo vetmassa te verliezen moet je ongeveer 7.000 calorieën minder eten dan je verbruikt. Als wij sturen op een kilo gewichtsverlies in een maand, dan zou de renner over dertig dagen circa 250 calorieën minder moeten eten dan dat hij dagelijks verbruikt.

Voeding (calorieën / energie) speelt een cruciale rol om het afvallen makkelijker te maken. Vezelrijke en eiwitrijke voedingsmiddelen kunnen het hongergevoel wat uitstellen doordat ze zorgen voor een verzadigd gevoel. Daarnaast is het belangrijk om juist de hele dag door te eten, maar dan kleinere maaltijden. Zo blijf je het hongergevoel voor en is de kans op overeten kleiner. Voor sporters is het überhaupt altijd aan te raden om vijf tot zes keer per dag een kleine maaltijd te eten die rijk is aan eiwitten om onder andere spieropbouw en –herstel te bevorderen.

De voedingskeuze die gemaakt wordt is ook enorm belangrijk. Minder calorieën betekent dat je vaak minder voedingsstoffen binnen krijgt (zoals vitamines en mineralen). Zorg er daarom voor dat je in dat geval net als onze renners minimaal 250 gram groente en fruit binnen krijgt ondanks dat je over de hele dag minder wilt eten.

Verantwoorde voedingskeuzes afgestemd op het verbruik van onze renners, daar draait het dagelijkse menu om. Soms laten we ons inspireren door de omgeving waar de renners rijden. Als we kijken naar de Spaanse wegen krijgen we spontaan trek in tapas en dat kan prima een gezond stempel krijgen!

Tapas kan lastig zijn als je op de calorieën let, want het zijn vaak hapjes met (vol) vette kaas, vlees, chips, brood met smeersels, gefrituurde aardappel en alcohol. Zo eet je met een gemiddelde tapas maaltijd al snel 1.000 tot 1.500 calorieën. Kleine hapjes nodigen eerder uit tot overeten, omdat je de controle/het overzicht sneller kwijt bent over wat je precies hebt gegeten.

"Is tapas gezond?"

Met de juiste voedingskeuzes wel!

Voor onze renners zijn de basisregels van een avondmaaltijd: koolhydraten (liefst uit volkorenproducten), eiwitten (kan mager vlees/vis zijn), niet te vet en voornamelijk onverzadigde vetzuren, veel groenten en gevarieerd. Als je deze basisregels kunt verwerken in een tapasmaaltijd is het helemaal goed!

Typische tapasgerechten die aan deze eisen voldoen
zijn:

  1. Gazpacho
  2. Olijvenmix
  3. Gegrilde groenten
  4. Salade (vaak op basis van totaat)
  5. Carpaccio
  6. Ham met meloen
  7. Tortilla (op basis van ei en aardappel)
  8. Champignons
  9. Kipspiesjes
  10. Ossenhaas of biefstuk
  11. Witvis en/of zalm en papilotte

Als je naar een tapasrestaurant gaat zullen deze in 99 procent van de gevallen op de kaart staan. Spreek van tevoren met jezelf een vast aantal gerechten af en beperk de hoeveelheid alcohol en toetjes. Maak ¾ van de gerechten een gezonde keuze en voor ¼ kan je eten waar je zin in hebt (zoals die heerlijke nacho’s die jouw naam roepen). Dan kan je genieten van de Spaanse keuken zonder je achteraf schuldig te hoeven voelen. Al zal je ons niet horen als je toch besluit om de dag erna te gaan voor een extra zwaar rondje op de fiets.

Gerelateerde updates