Profiel
Food Friday - Must-have voor alle renners: de Foodcoach app

Food Friday - Must-have voor alle renners: de Foodcoach app

Ons team stelt hoge eisen aan voeding en gevarieerde maaltijden. Om dit te waarborgen werken onze renners met de Foodcoach app, een app die sinds kort ook beschikbaar is voor jou! Waarom je deze app móét downloaden en hoe wij dit als team gebruiken? Dat lees je in deze Food Friday.

Enkele jaren geleden werd er binnen de ploeg handmatig uitgerekend wat de energiebehoefte was per renner, om daarna de maaltijden hierop af te stemmen. Doordat hier veel tijd in ging zitten, werd dit alleen gedaan tijdens belangrijke koersen. Thuis en in andere wedstrijden moesten de renners het doen met meer algemene adviezen en voedingsschema’s. Tegelijkertijd merkte Jumbo op dat onder recreatieve sporters de behoefte groeide om gezonder te eten en voeding af te kunnen stemmen op het sporten. Daarom zijn wij samen met Jumbo de Foodcoach app gaan ontwikkelen. Een app met als doel om iedere maaltijd af te stemmen op gezondheid, prestatie en herstel, tot op de gram nauwkeurig afgestemd per individu die de app gebruikt.

Met een heel team aan sportvoedingsdeskundigen, logistieke helden en (software) techneuten is er hard gewerkt om dit doel te realiseren. Inmiddels gebruiken al onze renners de app 365 dagen per jaar. De nutritionist van de ploeg zorgt voor een gepersonaliseerde voedingsstrategie waarbij elke maaltijd wordt afgestemd op de individuele renner voor, tijdens en na een etappe of training. Vervolgens ontvangen de chefs deze input en gaan zij aan de slag om hier heerlijke maaltijden van de bereiden waar renners tot op de gram nauwkeurig worden voorzien van hun persoonlijke voedingsbehoefte. De renners kunnen tijdens in de app zien welke maaltijden op hen staan te wachten en hoeveel gram zij mogen opscheppen bij het buffet.

 / 

Ook thuis gebruiken de renners de Foodcoach app. De nutritionist van de ploeg en de chefs werken op dezelfde manier samen, maar het is nu aan de renner zelf om te koken en ook met de bereiding alles tot op de gram nauwkeurig af te wegen zodat hij zichzelf voorziet van de juiste energiebehoefte. Vanwege dit “afwegen tot op de gram” maakt ons Development Team geen gebruik van de app. Hen willen we op jonge leeftijd vooral de basisprincipes van voeding in combinatie met wielrennen bijbrengen.

Doordat ons team de Foodcoach app nu anderhalf jaar heeft gebruikt, zit de app inmiddels vol met recepten die afgestemd kunnen worden op individuele behoefte (persoonseigenschappen én fysieke inspanning). Nu onze renners fan zijn, willen wij de app samen met Jumbo beschikbaar stellen voor alle wielrenners in Nederland en hen helpen met gepersonaliseerde, gezonde maaltijden. Zo kan jij voortaan net als onze renners gezond én lekker eten op een makkelijke en leuke manier, wat ook nog eens is afgestemd op jouw individuele behoefte!

"De renners gebruiken de Foodcoach app het hele jaar door"

Zowel tijdens de koers als thuis

Nog niet helemaal overtuigd wat de meerwaarde is van Foodcoach ten opzichte van andere food-tracking apps? Dit is waarom je wat ons betreft echt de app eens aan kans moet geven:

  • De Foodcoach app biedt je echt gepersonaliseerde adviezen in tegenstelling tot puur het noteren van wat je eet (zoals food-tracking app MyFitnessPal).
  • De (sport)recepten zijn ontwikkeld door experts die dagelijks met topsporters werken.
  • De app is eerst getest en geoptimaliseerd door onze renners, chefs en nutritionisten het dagelijks te laten gebruiken, maar ook topsporters van buiten het team (PSV, het Nederlands hockeyteam en TeamNL).
  • Er zit een enorme kennis achter door de ontwikkeling samen met voedingsexperts en bewegingswetenschappers van diverse topsportorganisaties (waaronder Team Jumbo-Visma). Ook hebben diverse gerenommeerde wetenschappers zich gebogen over de inhoud van de app.
  • De database van ingrediënten, voedingswaarde en maaltijden is gecontroleerd, in tegenstelling tot sommige andere food-tracking apps waar iedereen dingen kan toevoegen zonder dat het op waarheid wordt gecontroleerd.

Een app die dus voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van voeding!
Een kleine sneak peek om mee af te sluiten
: voor nu is de Foodcoach app gekoppeld aan wielrennen, maar andere sporten zoals fitness, hardlopen en teamsporten zullen snel volgen.

Gerelateerde updates