Food Friday - Dit doet koffie echt met je

Food Friday - Dit doet koffie echt met je

Wielrennen en koffie, wat is dat toch? Goede koffie is een must voor vele wielrenners en zo ook voor onze renners. Robert Gesink heeft bijvoorbeeld zelfs zijn eigen koffiewagen: The Broomwagon! Even stoppen tijdens een lange rit voor een kopje zwart goud en daarna het gevoel hebben er weer tegenaan te kunnen. Waar dat gevoel precies vandaan komt, lees je in deze Food Friday. Sneak peek: het komt niet direct door de cafeïne in koffie wat je tot op heden wellicht dacht.

Het gevoel dat je een boost krijgt na het drinken van koffie kan kloppen. Uit diverse onderzoeken is namelijk gebleken dat koffie een ergogeen (prestatieverhogend) middel is door de cafeïne. Maar wist je dat het niet direct deze cafeïne is die zorgt voor de energieboost?

Cafeïne wordt snel opgenomen in het bloed en circuleert dan door het lichaam naar bijvoorbeeld de hersenen of nieren. Eenmaal aangekomen op de plek van bestemming hecht de cafeïne zich aan zogenoemde receptoren (ontvangers). Cafeïne zelf heeft geen functie voor je lichaam, maar neemt op deze receptoren de plek in van een andere stof die “adenosine” heet. Dit is een stof waar je je moe door voelt. Zodra cafeïne de plek inneemt van adenosine, is er geen ruimte voor deze andere stof met als resultaat dat je je minder moe voelt en zelfs wakkerder en alerter bent. Er zijn zelfs onderzoeken die uitwijzen dat de perceptie van pijn en intensiteit wordt verminderd. Ook zorgt het voor een versnelling van de energievrijmakende processen in het lichaam. Het eindresultaat van een dosis cafeïne is dus dat je jezelf nét wat meer kan pushen en laat dat nou eens goed van pas komen op de fiets! Geen wonder dat menig wielrenner een voorliefde heeft voor koffie.

Het positieve effect van cafeïne treedt ongeveer een uur na inname op, maar dan zal je ook meer dan een kopje koffie moeten drinken. Er is bewijs dat 1-3 mg cafeïne per kg lichaamsgewicht al een prestatieverbeterend effect heeft (voor een persoon van 70kg is dat zo’n twee tot drie kopjes koffie), maar traditionele protocollen gaan uit van 6-9 mg/kg een uur voorafgaand aan de inspanning. Voor een korte rit (onder een uur) zal een kopje koffie dan ook weinig effect hebben, al mag je het gerust drinken als je het gewoon lekker vindt. Wij houden je niet tegen! Probeer echter wel op te letten met de hoeveelheid cafeïne die je per dag inneemt, want je lichaam kan eraan gewend raken waardoor je steeds meer nodig hebt om hetzelfde prestatieverhogende effect te bereiken. Besef daarbij dat cafeïne in meer producten dan enkel koffie zit. Bijvoorbeeld in thee, cacao en diverse frisdranken (zie onderstaand overzicht). Als stelregel kan je hanteren dat vijf kopjes koffie per dag prima is. Hiervan droog je trouwens niet uit, in tegenstelling tot wat soms wordt beweerd.

Gerelateerde updates