Mijn profiel
Zilver voor Roest en De Jong op WK afstanden, Nuis pakt goud bij Team Sprint

Zilver voor Roest en De Jong op WK afstanden, Nuis pakt goud bij Team Sprint

Team Jumbo-Visma-rijders Patrick Roest en Antoinette de Jong hebben donderdag een zilveren medaille gewonnen op de eerste dag van de WK afstanden in Inzell. Roest werd tweede op de 5000 meter, terwijl De Jong als tweede eindigde op de drie kilometer. Sven Kramer pakte brons op de vijf kilometer. Bij het onderdeel Team Sprint veroverde Kjeld Nuis met Nederland een gouden plak.

Roest kwam in de laatste rit van de 5000 meter in actie. Daarvoor had de 23-jarige Lekkerkerker Sverre Lunde Pedersen naar een ijzersterke tijd van 6.07,16 zien rijden. De tijd van de Noor was zowel een persoonlijk record als een baanrecord. In de eerste paar ronden zat Roest nog onder de tijd van Pedersen, maar op het eind kwam hij tekort om zijn eerste wereldtitel te pakken: 6.11,70. Kramer, die in rit zeven in actie kwam, completeerde het podium: 6.12,53.

"Dit was alles of niets", aldus Roest na afloop van zijn race. "Ik wist wat Sverre voor rondjes reed. Vanaf de helft ging hij alleen maar 28'ers rijden. Ik dacht: ik moet er vol voor gaan en hopen dat de benen goed genoeg zijn om iets bijzonders te doen, maar dat zat er net niet in. Aan het eind liepen mijn rondetijden veel te veel op."

"Ik begon goed, zat er lekker in, maar vier rondjes voor het einde was het gewoon op. Ik voelde het een beetje aankomen, maar dan kun je niet meer terug. Het is een tijd geleden dat iemand anders dan Kramer de vijf kilometer heeft gewonnen. Wat Sverre hier laat zien, is heel bijzonder. Hij is de terechte winnaar."

Kramer was na zijn rit niet te spreken over zijn optreden. "Dit was een slechte rit. De opening en de eerste ronde waren goed. Daarna liet ik hem te hoog oplopen naar 29,5. Met nog vijf ronden te gaan, dacht ik: nu komt 'ie wel. Toen noteerde ik ook een ronde van 28,9. Als ik hem daarop had kunnen houden, was ik op 6.09 uitgekomen, maar had ik het nog steeds niet gehaald."

De Jong

Team Jumbo-Visma-rijdster De Jong veroverde eerder op de dag voor het eerst in haar loopbaan een individuele zilveren medaille op de WK afstanden. Op de 3000 meter noteerde de Europees kampioene allround als eerste een tijd onder de vier minuten: 3.59,41, een baanrecord.

Daarmee ging ze een tijdje aan de leiding, maar in de laatste rit dook de Tsjechische Martina Sáblíková daar nog onder: 3.58,91. Carlijn Achtereekte, ploeggenote van De Jong en olympisch kampioene op de afstand, werd vierde: 4.00,47.

"Dit is heel jammer", aldus een teleurgestelde De Jong. "Ik zag dat ik 3.59,4 reed en dat is een evenaring mijn beste seizoentijd. Als je onder de vier minuten rijdt, doe je het goed op een WK. Ik loop hier op vijf tienden de wereldtitel mis, dat is zuur, maar er is één voordeel: ik ben dit keer geen derde geworden. Ook ben ik weer een plekje gestegen", zei De Jong met een kleine glimlach op haar gezicht.

"Je moet omhoog kijken. Sáblíková liet hier vandaag een heel mooie race zien. Dat is de ervaring die ze heeft. Ik ben tevreden met mijn rit, maar ik weet ook dat het nog veel beter kan. Daar gaan we de komende jaren aan werken. De kop is eraf, ik had hier graag gewonnen, voelde me goed. Dit is even balen, maar het toernooi is nog niet voorbij."

Achtereekte was na haar race realistisch. "Als je vierde wordt, is het gewoon niet goed genoeg. Ik wist toen ik over de finish kwam eigenlijk al dat het niet genoeg zou zijn, maar je weet het natuurlijk nooit. Ik had stiekem nog wel op een podiumplek gehoopt. Ik laat zien dat ik met de besten meedoe, maar het is zuur dat ik niet heb gewonnen."

Team Sprint

Bij de Team Sprint zorgde Nederland voor een primeur. Na de vrouwen veroverden ook de mannen op het onderdeel de allereerste wereldtitel. Ronald Mulder, Kai Verbij en Team Jumbo-Visma-rijder Nuis wonnen met overmacht. Met een tijd van 1.19,05 (een baanrecord) was het drietal bijna een seconde sneller dan Zuid-Korea (1.20,00). Rusland completeerde het podium: 1.20,10.

"Het spelletje is supergaaf, het gaat godsgruwelijk hard en het is heel erg leuk. Helemaal als je wint en dat hebben wij vandaag gedaan", aldus een tevreden Nuis na afloop van de race. "Als het aan ons ligt, wordt dit onderdeel olympisch."

Gerelateerde updates