Shop
Zilver voor Olde Heuvel op 1.500 meter

Zilver voor Olde Heuvel op 1.500 meter

Team LottoNL-Jumbo-rijder Wouter olde Heuvel heeft zijn goede vorm van Obihiro in Seoul bevestigd met een zilveren medaille op de 1.500 meter. De 28-jarige allroundspecialist werd nipt van de zege gehouden door de Noor Sverre Lunde Pedersen die 0,26 seconden sneller was en zijn eerste zege ooit pakte op de 1.500. Kjeld Nuis werd derde op de mijl en verstevigt daarmee zijn leiderspositie in de World Cup.  

Kjeld Nuis en Wouter olde Heuvel startten in de laatst rit op de schaatsmijl. Nuis ging vanuit de start er als een raket vandoor en noteerde de snelste tijden onderweg maar kwam zichzelf in de laatste ronde tegen. In de laatste bocht kroop Olde Heuvel onderdoor en vocht zich voorbij zijn ploegmaat. Olde Heuvel noteerde een tijd van net boven de 1.48 met Nuis op 1.48,30.  

“Het was een zware rit”, vertelde Wouter olde Heuvel na de race. “Ik zag die tijden in de eerste ritten en wist dat het zwaar zou gaan worden. Toen Kjeld en ik op het bankje zaten te wachten spraken we af om er vol in te gaan. Voor Kjeld was het misschien net iets te hard maar ik kon me daardoor wel aan hem optrekken en in de laatste bocht onderdoor rijden. Ik dacht dat het voor de winst zou zijn maar dat lukte jammer genoeg net niet. Ik ben wel zeer tevreden met de constante prestaties. Dit is mijn beste seizoenstart ooit.”   

Kramer zevende
Na de in het watergevallen 1.500 meter in Obihiro, waar hij achtste werd, wilde Kramer vooral beter presteren in Seoul. De in Zuid-Korea immens populaire Fries verbeterde zijn prestatie van Japan en werd als zevende geklasseerd. In Seoul noteerde hij 1.48,02 een stuk sneller ten opzichte van de winnaar in Obihiro. In Japan was het verschil met winnaar Nuis: 1,71 seconden. In Seoul bedroeg het verschil 0,75 seconden met winnaar Pedersen. Een winst van bijna 1 seconde voor Kramer.   

Op de 1.500 meter blijft Kjeld Nuis aan de leiding in de wereldbeker met 170 punten. Hij wordt op de voet gevolgd door Wouter olde Heuvel die tien punten minder heeft. Sven Kramer bezet de 8e plaats in de stand.    

’Niet te lang bij stilstaan’
Team LottoNL-Jumbo kwam met Gerben Jorritsma, Hein Otterspeer en World Cup-leider Jan Smeekens aan de start op de 500 meter. Hein Otterspeer trok de goede vorm van Obihiro door in Seoul. Zijn 35,50 was goed voor de zesde plaats waarmee hij beste Nederlander werd. Gerben Jorritsma werd als 11e geklasseerd. Zijn ploegmaat Jan Smeekens was maar een paar duizendsten van een seconde sneller dan Jorritsma. Smeekens nam het in de laatste rit op tegen Pavel Kulizhnikov. De Rus bleef als enige onder de 35 en verpletterde het veld. Smeekens werd bij de eerste wereldbekerwedstrijd in Obihiro nog tweede maar kwam in Seoul niet verder dan de tiende plaats.   

“Ik verloor alle snelheid in de laatste bocht”, analyseerde Jan Smeekens zijn 500 meter race. “Een echt misser was de oorzaak en dat maak je niet meer goed! Van Seoul heb ik weer veel geleerd. Ik ga hier niet te lang stil bij staan en kijk vooruit naar de volgende World Cup waar ik weer vol gas ga geven.”  

Jan Smeekens heeft nu 208 World Cup-punten achter zijn naam en staat tweede achter de Rus Pavel Kulizhnikov die 280 punten heeft. Hein Otterspeer bezet de 10e plaats en Gerben Jorritsma is 15e in het WC-klassement op de 500 meter.   

Vierde plaats
Op de 5.000 meter greep Diane Valkenburg naast het podium. De 30-jarige Rotterdamse werd met 7.17,81 vierde in de door Claudia Pechstein gewonnen race. De Rotterdamse werd wel beste Nederlandse en liet Jorien Voorhuis en Yvonne Nauta van Team Continu achter haar en pakte zo belangrijke World Cup-punten in de strijd voor het podium in de World Cup.   

“Het was een lastige race waarin ik zocht naar de juiste slag”, vertelde Diane Valkenburg op de baan in Seoul. “Ik was wat traag op de rechte stukken en wilde het ritme omhoog krijgen maar dat lukte me niet. Na een redelijk goed begin en middenstuk werd het steeds moeilijker. Op het einde had ik niet meer de kracht om goed af te zetten. Weer vierde en geen perfecte race. Zonde! Technisch gaat het de laatste weken wel steeds beter. Daar ben ik blij mee. Nu hard trainen en zorgen dat het in de wedstrijden ook weer beter gaat lopen. Op naar het NK-allround.”   

Diane Valkenburg staat nu gedeeld derde in de World Cup om de 5.000 meter. Zij heeft na twee races 120 punten verzameld en deelt de derde plaats met Jorien Voorhuis. 

Gerelateerde updates