Shop
Zilver voor Douwe de Vries in de ploegenachtervolging

Zilver voor Douwe de Vries in de ploegenachtervolging

Nederland pakt een zilveren plak op de ploegenachtervolging, waar LottoNL-Jumbo-schaatser Douwe de Vries samen met Arjan Stroetinga en Frank Vreugdenhil in actie kwam. Nederland stond op de eerste plek in het klassement maar met de tweede plek van vandaag zakken ze één plekje in het eindklassement van de Wereldbeker.  

In de laatste rit ging het tussen de nummer een en twee van het klassement, Nederland en Polen respectievelijk. Dat Nederland sneller schaatste dan Polen was al snel duidelijk, maar of Nederland ook kon winnen van de nummer drie uit het klassement, Zuid-Korea, was nog even spannend. Tegen het einde lag Nederland heel even op een eerste plek, maar die wisten ze niet vast te houden. Frank Vreugdenhil had het duidelijk zwaar, terwijl Douwe de Vries een goede race reed.   

Bepakt met bloemen, een medaille van de race en de prijs voor de tweede plek in het Wereldbekerklassement vertelt Douwe de Vries: "Het was een beetje kunst- en vliegwerk in deze formatie, dus als je het zo bekijkt hebben we het goed gedaan. We hebben veel aflossingen gedaan, het gevoel was goed en dan is het jammer dat je net niet die eerste plek haalt. Ook omdat je hiermee het klassement bepaalt en ook daarin een plekje zakt. Maar in een ploegenachtervolging ben je zo sterk als je zwakste schakel." Er worden geen ploegenachtervolgingen meer gereden in de komende Wereldbekerwedstrijden. Wel is er nog het Wereldkampioenschap in februari, maar welke heren daarop zullen starten is nog niet bekend.   

Sprinters
Op de 500m wist Hein Otterspeer enigszins te verrassen met een achtste plek, op slechts 0,09 van het podium. "Zeker na mijn start is de uitslag best een verrassing, die was namelijk de langzaamste van het hele veld (9,94). De eerste 50 meter, daar moet ik nog iets aan doen. Verder was de snelheid heel goed. Ik heb zeker het gevoel dat de potentie voor een 34-er er is. Ik kijk nu dus met een goed gevoel naar morgen en zondag."   

Morgen rijdt Hein Otterspeer zijn favoriete afstand, de 1.000 meter, en zondag staat nog de tweede rit van de 500 meter op het programma. "Ik heb niet als doel om een bepaalde klassering te halen. Als ik zorg dat die start beter gaat en vervolgens net zo lekker rijd als vandaag, dan ben ik heel tevreden."  

Jan Smeekens moest net als bij zijn eerste rit tijdens de Wereldbeker in Berlijn genoegen nemen met een plek in de achterhoede, hij zette een 16e tijd neer met een tijd van 35,25. Gerben Jorritsma eindigde op de 18e plek, in 35,68. Geen enkele Nederlander wist het podium te behalen, want Michel Mulder eindigde pas op de vierde plek.   

De 500 meter werd gewonnen door de Rus Pavel Kulizhnikov, die zijn leiderspositie in de Wereldbeker daarmee verstevigt. De Pool Arthur Was werd tweede en de Canadees Laurent Dubreuil was met een tijd van 35,16 slechts driehonderste sneller dan Michel Mulder.   

Morgen staan de dames en heren van LottoNL-Jumbo in Heerenveen aan de start van de 1.000 meter en wordt de 5.000 meter verreden bij de heren.

Gerelateerde updates