Mijn profiel
Zilver en brons voor Krol en Nuis op 1000 meter in Hamar

Zilver en brons voor Krol en Nuis op 1000 meter in Hamar

Team Jumbo-Visma-schaatsers Thomas Krol en Kjeld Nuis hebben zaterdag op de tweede dag van de World Cup in Hamar een medaille gewonnen. Krol eindigde op de 1000 meter als tweede, terwijl Nuis op de afstand als derde finishte.

Krol kwam in de slotrit in actie en moest proberen onder de tijd van leider Kai Verbij (1.08,47) te duiken, maar de 26-jarige rijder van Team Jumbo-Visma slaagde daar net niet in: 1.08,53. Olympisch kampioen Nuis completeerde het podium met een tijd van 1.08,71.

"Voor nu ben ik tevreden met zilver", aldus Krol. "Het was een goede rit, maar hier en daar kan het nog beter en dat wil ik volgende week graag laten zien. Na een tijdje geen wedstrijden te hebben gereden, laat ik in ieder geval zien met de besten mee te doen en dat is een fijne bevestiging voor de WK afstanden."

Voor Krol was het zijn beste World Cup-resultaat op de afstand uit zijn loopbaan. Bij de eerste twee wereldbekers in het Japanse Obihiro en Tomakomai won hij al brons. Op de 1500 meter pakte hij eerder dit jaar in Heerenveen een gouden plak.

"Het is mooi om te zien dat ik al het hele seizoen met de besten meedoe op deze afstand. Het feit dat het al mijn derde medaille op de 1000 meter is, geeft wel aan dat mijn niveau stabiel is. Na een aantal derde plekken en één keer goud, is dit mijn eerste zilveren World Cup-medaille. Dat geeft vertrouwen."

 / 

In het klassement gaat Nuis na vijf World Cups aan de leiding. De 29-jarige sprinter heeft 222 punten en heeft daarmee een voorsprong van vijf punten op zowel de Rus Pavel Kulizhnikov als de Noor Håvard Lorentzen. Krol bezet de vijfde plaats (190 punten), dus ook hij mag deelnemen aan de World Cup Final, die 9 en 10 maart op het programma staat in Salt Lake City.

Eerder op de dag eindigde Joy Beune als tiende op de 1000 meter en werd Jan Smeekens twaalfde op de 500 meter. Hein Otterspeer finishte als vierde op de 1000 meter in de B-groep.

Vanaf donderdag staan de WK afstanden in Inzell op het programma. Aan dat toernooi doen namens Team Jumbo-Visma Sven Kramer, Patrick Roest, Krol, Nuis, Smeekens, Douwe de Vries, Chris Huizinga, Antoinette de Jong en Carlijn Achtereekte mee.

Gerelateerde updates