Profiel
Vliegende start Martens in Algarve

Vliegende start Martens in Algarve

 

Paul Martens heeft tijdens de eerste dag van de Volta ao Algarve direct het podium beklommen. De rappe Duitser van Team LottoNL-Jumbo sprintte in de eerste etappe, die 160 kilometerlang was en van Lagos naar Albufeira liep, naar een derde plaats.

De rit werd gewonnen door de Belg Gianni Meersman van Etixx-QuickStep. De Brit Ben Swift van Sky eindigde als tweede.

Goede benen
“Vooraf had ik hiervoor getekend, maar achteraf ben ik toch wel een beetje teleurgesteld”, aldus Martens. “Ik merkte vandaag al snel dat ik goede benen had, zeker voor een eerste koersdag. Bovendien kende ik de aankomst goed. Twee jaar geleden heb ik hier gewonnen.”


Het koersverloop was echter niet in het voordeel van Martens. “Op het slotklimmetje was er een demarrage en besloot ik mee te springen. Ik ben natuurlijk geen echte sprinter en hoef dus niet altijd tot de laatste meters te wachten. De wind kwam in het laatste gedeelte echter van voren, waardoor we stil vielen. In de sprint werd ik een beetje verrast door de mannen die achter me zaten en nog helemaal fris waren, omdat ze hadden gewacht. Het was niet zo dat ze qua snelheid echt sneller waren, het was meer de situatie.”


Martens kijkt na zijn derde plaats met veel vertrouwen uit naar de komende dagen. “We hebben als ploeg goed samengewerkt. Zeker als je weet dat het voor iedereen de eerste wedstrijddag van het jaar was. Dan is het altijd wennen aan de chaos. Dit was een goede training voor de volgende etappes. We moeten deze spirit vasthouden.”


Even afwachten
Ploegleider Nico Verhoeven was het daar helemaal mee eens. “Het was vandaag toch even spannend voor iedereen. Tijdens zo’n eerste koersdag van het jaar is het altijd even afwachten hoe het voelt. Zeker omdat andere ploegen en renners al wel wedstrijden hebben gereden, maar de jongens hadden het gevoel dat het goed ging.”

Donderdag wacht de mannen van Verhoeven een pittige finale. Een vier kilometerlange klim met de top op vijf kilometer gaat bepalen welke renner er voorlopig met de leiderstrui vandoor gaat.

“Vorig jaar was deze etappe beslissend voor het klassement. Wij hebben met Robert Gesink en Kevin De Weert twee renners die dit aankunnen, maar we gaan nu zeker nog niet forceren. We gaan kijken wat morgen brengt.”

Gerelateerde updates