Van der Lijke in kopgroep tijdens vijfde rit Baskenland

Nick van der Lijke maakte vrijdag in de vijfde etappe van de Ronde van het Baskenland deel uit van de kopgroep van de dag. De jonge Zeeuw van Team LottoNL-Jumbo sprong in de beginfase diverse keren mee en zag zijn inspanningen beloond worden. Samen met 30 andere renners reed hij lange tijd voorop in de 155-kilometerlange rit van Eibar naar Aia.

Mikel Landa van Astana bleek uiteindelijk de rapste man van de kopgroep. De Spanjaard bleef in de finale met vier medevluchters over en toonde zich op de slotklim, de laatste van een totaal van acht beklimmingen, de sterkste. Tim Wellens van Lotto-Soudal werd tweede.

Van der Lijke kwam uiteindelijk als 70e over de streep, op iets minder dan acht minuten van Landa.

Sergio Henao gaat nog steeds aan de leiding in het algemeen klassement. De Colombiaan van Sky heeft dezelfde tijd als nummer twee Joaquim Rodriguez van Katusha.

Nick van der Lijke
“Ik heb flink af moeten zien”, blikte Van der Lijke terug op de dag. “Maar het was de moeite waard”, stelde de jongeling vast met het oog op de klassiekers.

“Ik had van te voren al het plan opgevat om tijdens de laatste rit in lijn te proberen in de kopgroep te geraken. Ik wilde dat heel graag. Het was vandaag voor mij daarom alles of niets. Met het risico dat ik in de problemen had kunnen komen, als ik werd teruggepakt. Ik heb het een aantal keer geprobeerd en net voor de eerste klim lukte het. Na de vierde klim werd het tempo in de kopgroep me echter te zwaar.”

Tijdrit
Het peloton sluit de Ronde van het Baskenland zaterdag af met een 18,3-kilometerlange tijdrit rond de gemeente Aia. Het parcours bevat twee kleine klimmetjes.

Gerelateerde updates