Profiel
Unieke Tour voor Team Jumbo-Visma met podiumplek en vier ritzeges

Unieke Tour voor Team Jumbo-Visma met podiumplek en vier ritzeges

Team Jumbo-Visma heeft een erg succesvolle Tour de France afgesloten met vier ritzeges en een derde plaats in het eindklassement voor Steven Kruijswijk. In de afsluitende etappe naar de Champs Elysees in Parijs kwam de derde plaats van Kruijswijk niet meer in gevaar. Dylan Groenewegen lukte het net niet om voor een extra kers op de taart te zorgen. Hij werd in een spannende sprint nipt geklopt door Caleb Ewan.

Steven Kruijswijk is de negende Nederlander in de historie die op het podium eindigt in Parijs. Voor de Brabander is het na vele ereplaatsen tevens zijn eerste podiumplek in een grote ronde. “Dit is heel bijzonder. Dit had ik mij als doel gesteld en als het dan lukt, kan ik daar niet meer dan blij mee zijn. Voor mij was dit het hoogst haalbare. Vandaag was het nog opletten en de finish zien te halen. Toen ik over de streep kwam, was het gevoel van die derde plaats pas echt definitief. Dit is gewoon waanzinnig mooi. Dit is een bekroning op mijn carrière tot nu toe, maar we gaan de komende jaren voor meer. Ik ben de ploeg heel dankbaar voor de afgelopen drie weken. Iedereen had daar zijn aandeel in. Bovendien was het met vier etappezeges een meer dan geweldige Tour.”

Groenewegen baalde een beetje van zijn tweede plaats. “De laatste kilometer was vrij hectisch. We kwamen niet helemaal goed in positie. Ik startte de sprint op links, maar Ewan kwam er rechts nog over. Dat is balen, maar hij was vandaag gewoon de sterkste. Voor mij was het een rare Tour met die valpartij in Brussel. Ik ben blij dat ik een etappe heb kunnen winnen. Alles wat extra was, was mooi meegenomen. Het was een geweldige Tour voor ons met vier ritzeges en Steven op het podium.”

Ploegleider Grischa Niermann was vol lof over de prestaties van zijn ploeg. “Met vier ritzeges en een podiumplaats in de Tour kunnen we meer dan blij mee zijn. Natuurlijk zijn we een beetje teleurgesteld dat Dylan vandaag nipt geklopt werd. Het is ook jammer dat we maar met zes in plaats van acht renners Parijs hebben gehaald. Het wegvallen van Wout was een groot dieptepunt en het incident met Tony was erg jammer. Beiden zijn echte teamplayers die we goed hadden kunnen gebruiken. We zijn met de ploeg op de goede weg en we gaan proberen in de komende jaren zo voort te doen. Er zijn aanknopingspunten om beter te doen. Ik ben trots op deze ploeg en trots op wat we als ploeg bereikt hebben. Het is voor de ploeg ook het eerste Tourpodium. Dat is super.”

Manager Richard Plugge sluit zich daarbij aan. “Het is de beste Tour in de historie van onze ploeg. Ik kan niet meer dan trots en gelukkig zijn. Onze Tour is meer dan geslaagd, met veel ups maar ook met downs. Alle overwinningen zijn me dierbaar, maar de winst in de ploegentijdrit springt daar toch bovenuit. Het mooiste is nog dat het niet alleen een prestatie is van de renners, maar van de gehele ploeg. Dat is wellicht nog het mooiste van alles.”

Gerelateerde updates