Inloggen

Twee titels voor LottoNL-Jumbo in Japan

Team LottoNL-Jumbo heeft de eerste dag van de World Cup in Obihiro, Japan afgesloten met twee zeges en een podiumplaats. In het land van de rijzende zon won Sven Kramer de 5.000 meter en was Jan Smeekens de snelste op de 500 meter. Wouter olde Heuvel tekende voor de derde plaats op de 5.000 meter en bevestigt daarmee dat hij helemaal terug is aan de top.

Afgelopen maandag reisde het team af naar Japan voor de eerste echte opdracht van dit jaar, de World Cup in Obihiro. Na drie dagen acclimatiseren in een totaal andere tijdszone en herstellen na een lange reis kwamen Sven Kramer en Jan Smeekens als winnaars uit de bus. Kramer pakte zijn 25e World Cup-zege op de 5.000 meter en kon in zijn race berekenend rijden.

De race verliep goed. Ik kon enigszins berekenend rijden aangezien in de voorgaande ritten geen opzienbarende tijden werden gereden”, vertelde Kramer na de finish. “Qua omstandigheden voelde het ijs goed aan, maar op lange afstanden is het niet super snel.”

Culturele indruk

De Japanse cultuur en de omgeving maakte indruk op de olympisch kampioen die de wereldbeker in Obihiro belangrijk vindt voor de sport.  “Ik vind het vooral leuk om in Japan een World Cup te rijden. Maar verder is het een ‘random’ World Cup. Gelet op de selectiecriteria van dit seizoen valt er weinig te winnen”, vervolgde Kramer. “De Rus (Aleksandr Rumuntsev resp.) is een compleet nieuwe naam in het veld. Dat is mooi en goed! Dat Wouter vandaag derde wordt, doet me ook goed. Die is terug op zijn oude niveau. Heel mooi om dat te zien.”

Tweede World Cup-zege
Later op de dag bezorgde Jan Smeekens Team LottoNL-Jumbo de tweede World Cup-zege. De Brabander was de snelste op de 500 meter en klopte de Russen Pavel Kulizhnikov en Ruslan Murashov. Hein Otterspeer kwam een paar duizendste van een seconde te kort voor de derde plaats.

“Ik kwam in de laatste 200 meter wat kracht te kort”, begon Jan Smeekens zijn verhaal van de 500 meter op de schaatsbaan in Obihiro. “Ik kan ook nog wat dieper zitten in de start. Ondanks dat ik ook nog een beetje last had van de jetlag was het wel een goede race. De omstandigheden zijn aardig hier. Geen glij-ijs maar daar hebben de stayers meer last van.”

Stijgende lijn
Bij de vrouwen reed Diane Valkenburg naar een knappe vierde plaats op de 3.000 meter. Met haar tijd van 4:07.57 was zij slechts een halve seconde verwijderd van het podium.

“De race was veel beter dan tijdens de NK Afstanden”, liet Diane weten na haar 3.000 meter. “Een goede race die technisch een stuk beter verliep. Dit geeft vertrouwen voor de 5.000 meter van volgende week en mijn voorbereiding op de NK Allround. Door mijn betere techniek ben ik efficiënter en kan ik mijn energie beter kwijt in het ijs. We gaan de goede kant op en de stijgende lijn zit erin. Nu hard doorwerken want het gaat het een stuk beter en ik ben blij met deze rit, maar 4e worden is natuurlijk nog niet goed genoeg.”

Gerelateerde updates

Food Friday - Gek op pindakaas!

Pindakaas, wie is er niet mee groot geworden? In de Food Friday van deze week gaan we in op de voedingswaarde van pindakaas en inspireren we je met 2 heerlijke pindakaas recepten!

Lees meer

Food Friday – Gezond koken met weinig tijd

Gezond koken tijdrovend? Onzin! Tijdens een ronde zoals de Vuelta worden er dagelijks meerdere gezonde maaltijden voor onze renners gemaakt. Hoe dat precies gaat lees je in de Food Friday van deze week. Zo leer je meteen hoe je zelf in een handomdraai een gezonde maaltijd op tafel zet!

Lees meer

Food Friday - Dit eten onze renners met een krachttraining

Het leven van onze renners draait om topprestaties op de fiets en daarvoor zijn er ook krachttrainingen nodig naast de kwaliteitstrainingen op de fiets. Wil je weten wat onze renners eten rondom een krachttraining? En welke oefeningen er worden gedaan? Lees dan vooral verder!

Lees meer
 /