Teunissen stunt met ritzege en eerste gele trui in Tour de France

Teunissen stunt met ritzege en eerste gele trui in Tour de France

Mike Teunissen heeft voor een verrassing gezorgd in de eerste etappe van de Ronde van Frankrijk. De Limburger bleef in Brussel Peter Sagan nipt voor en is de eerste Nederlandse geletruidrager sinds Erik Breukink dertig jaar geleden.

Teunissen zou eigenlijk de sprint aantrekken voor Dylan Groenewegen, maar kon na een valpartij van de Amsterdammer zijn eigen kans gaan. Teunissen werd in de laatste kilometer in positie gebracht door Wout van Aert.

Voor Teunissen is het zijn vijfde zege van het seizoen. Het is de zesendertigste zege voor Team Jumbo-Visma.

De etappe van en naar Brussel verliep volgens plan voor de formatie van manager Richard Plugge. De etappe werd gecontroleerd door met name George Bennett. In de finale moest er snel omgeschakeld worden toen een valpartij roet in het eten dreigde te gooien. Groenewegen reed de etappe uit en kwam er vanaf met schaafwonden.

“Dit is echt bizar. Onwerkelijk gewoon”, aldus Teunissen. “Het is heel apart allemaal. We hebben hier maanden naar toe gewerkt om een zo goed mogelijke sprint te doen met Dylan. Na zijn valpartij moesten we heel snel schakelen. Ik zag de mannen voor mij stilvallen en kon nog nipt voorbij Sagan. Dat ik die mannen hier allemaal klop, is geweldig. Hier droom je als kleine jongen van. Als het dan ook daadwerkelijk gebeurt... daar heb ik geen woorden voor.”

Manager Richard Plugge sluit zich aan bij Teunissen. “Voor het eerst de gele trui in de ploeg en de eerste Nederlandse gele trui in dertig jaar: dat is echt fantastisch. Het is een ongelofelijk seizoen voor ons.”

 / 

Gerelateerde updates