Profiel
Teunissen en Groenewegen ten aanval in eerste Pyreneeënetappe Tour

Teunissen en Groenewegen ten aanval in eerste Pyreneeënetappe Tour

Mike Teunissen en Dylan Groenewegen hebben zich in de eerste Pyreneeënetappe in de Tour de France van voren laten zien. Het Team Jumbo-Visma-duo maakte deel uit van een omvangrijke kopgroep die de twaalfde etappe kleurde en streed om de dagzege. Kopman Steven Kruijswijk haalde ongeschonden de finish in de groep der favorieten.

Groenewegen en Teunissen konden bergop het tempo logischerwijs niet volgen en werden ingelopen door het peloton.

Kruijswijk blijft met de tijdrit in het verschiet vierde in het klassement op 1.27 van de gele trui Julian Alaphilippe en vijftien seconden achter Geraint Thomas.

De etappe vanuit Toulouse naar Bagnères-de-Bigorre met onderweg de Peyresourde en de La Hourquette d'Ancizan was een etappe met een zeer hoog gemiddelde. Na een razendsnel eerste uur reed de kopgroep weg. Kruijswijk werd de hele dag goed beschermd en door George Bennett en Laurens De Plus in een goede positie afgezet aan de slotklim.

“Ik had wel verwacht dat er vandaag niet veel zou gebeuren”, aldus Kruijswijk. “Het was een etappe die zich leende voor de vluchters. De top van de laatste klim lag vrij ver van de finish dus dat nodigde niet echt uit, met de tijdrit van morgen, om iets te proberen. De komende dagen met naast de tijdrit ook nog twee aankomsten bergop gaan heel zwaar en belangrijk worden. Wel moest je op je hoede blijven. De jongens hebben mij goed beschermd en in een ideale positie aan de slotklim afgezet. Het was een kwestie van goed eten en drinken en zoveel mogelijk herstel in te bouwen met het oog op morgen. Het is wel een parcours wat mij moet liggen en vergelijkbaar met de Dauphiné. We hebben de tijdrit goed verkend en er met de ploeg hard aan gewerkt.”

“Het plan was om met Dylan mee te gaan met een grote groep. Dat is gelukt”, aldus Teunissen. “Zo konden we genoeg voorsprong nemen om het vervolgens op de beklimmingen rustiger aan te doen. Ik voelde me nog goed en probeerde zolang mogelijk te volgen. Dat lukte op de Peyresourde prima, maar ik voelde al dat het moeilijk ging worden om nog een finale te rijden. Op de slotklim reed ik mijn eigen tempo en heb ik daarna nog mijn werk kunnen doen voor Steven.”

Groenewegen was het eens met Teunissen. “De tijdslimiet is normaal gezien geen probleem, maar als je het jezelf makkelijker kan maken moet je dat niet nalaten. In zo’n grote kopgroep hoef je niet zoveel te doen en is het eenvoudiger om met je krachten om te gaan. Ik voelde me prima en heb mijn eigen tempo kunnen rijden.”

Gerelateerde updates