Profiel
Team Jumbo-Visma verlengt contracten Kjeld Nuis en Patrick Roest

Team Jumbo-Visma verlengt contracten Kjeld Nuis en Patrick Roest

Schaatsploeg Team Jumbo-Visma heeft de contracten van Kjeld Nuis en Patrick Roest opengebroken en verlengd tot respectievelijk 2023 en 2022. Daarmee heeft de formatie van succescoach Jac Orie twee van zijn kopmannen vastgelegd tot minimaal de Olympische Winterspelen van Peking 2022.

Nuis is tweevoudig olympisch- en wereldkampioen op de 1000 en 1500 meter. Het afgelopen seizoen baarde de geboren Zuid-Hollander vooral opzien door in Salt Lake City tijdens de World Cup Finale zowel het wereldrecord op de 1000 als 1500 meter te verbeteren.

"Ik ben erg blij dat ik de komende 3,5 jaar bij Team Jumbo-Visma blijf", reageert Nuis. "Ik ben van mening dat ik op de goede weg ben bij deze ploeg en ik weet me ieder jaar nog te verbeteren. Als ik naar de toekomst kijk, dan zie ik op sportief vlak geen betere plek dan hier."

Daarom wilde de 29-jarige wereldtopper ook voor de langere termijn tekenen. "Het geeft heel veel zekerheid naar de toekomst om nu voor zo veel jaar te tekenen en te weten dat je een goed en warm nest hebt", zegt hij. "Daarnaast heb ik geen zin meer om in een olympisch seizoen bezig te zijn met wat erna komt. Ik zit hier helemaal op mijn plek."

Roest
Zijn teamgenoot Roest is de tweevoudig wereldkampioen allround. De 23-jarige schaatser uit Lekkerkerk kroonde zich in 2018 in Amsterdam tot 's werelds beste allrounder en prolongeerde 12 maanden later die titel in Calgary. Tijdens de Olympische Winterspelen van PyeongChang eindigde hij nog als tweede op de 1500 meter, achter Nuis.

"Ik heb een heel goed gevoel bij de ploeg", verklaart Roest zijn keuze. "Dat heb ik in de eerste trainingswedstrijden laten zien. De vorm is goed en dat heb ik ook te danken aan de ploeg. Daarom ben ik onwijs blij dat ik mijn contract bij Team Jumbo-Visma heb kunnen verlengen tot en met de Olympische Spelen."

Dat de Zuid-Hollander al voor de start van het schaatsjaar duidelijkheid heeft voor de komende jaren, geeft hem rust. "Die zekerheid is fijn", zegt hij. "Met zo'n ploeg die er nu staat, weet je dat er hele mooie dingen kunnen gebeuren. Het is heel fijn dat je daar deel van kan uitmaken."

Orie
Coach Orie is verguld met het feit dat de samenwerking met Nuis en Roest wordt verlengd. "Kjeld en Patrick zijn twee absolute wereldtoppers die de afgelopen jaren op een constant niveau presteren", zegt de Hagenaar. "Kjeld is iemand die de afgelopen periode niet alleen topprestaties leverde, maar ook binnen de ploeg een belangrijke rol speelt. Hij zorgt altijd voor een goede sfeer, maar zodra de training begint is hij ook – elke dag weer – super gefocust. Dat is ook een verklaring voor zijn vele successen."

Ook de nieuwe overeenkomst met Roest wordt door de drievoudig Coach van het Jaar toegejuicht: "Patrick heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld", constateert Orie. "En als je de resultaten van ons trainingskamp in Inzell erbij haalt, lijkt hij op koers om die lijn door te trekken. Het is hartstikke knap dat hij nu al een 6.08 op de 5 kilometer combineert met een 1.44 op de 1500 meter. Ik ben ervan overtuigd dat er nog veel rek in zit."

De contractverlengingen van Nuis en Roest werden woensdagmiddag bekendgemaakt tijdens de drukbezochte teampresentatie van schaatsploeg Team Jumbo-Visma op het hoofdkantoor van Jumbo. Daar vertelde Sven Kramer onder andere dat hij goed herstelt van zijn knieblessure – die de Fries opliep toen hij werd aangereden door een auto – maar dat het nog onzeker is of hij kan deelnemen aan het World Cup Kwalificatietoernooi.

Vrouwentak
Dit evenement vindt van 1 t/m 3 november plaats in Thialf en is voor Team Jumbo-Visma de eerste krachtmeting van het seizoen 2019/2020. Bij de vrouwentak van de formatie zal er vooral worden gekeken naar olympisch kampioen Carlijn Achtereekte en Europees allroundkampioene Antoinette de Jong.

Achtereekte volbracht tijdens trainingsraces in Inzell 'haar' 3000 meter in 4.01 en toonde daarmee in goede conditie te verkeren. "Ik ben erg blij met deze tijd", aldus de olympisch kampioene. "De laatste jaren had ik weleens moeite om goed aan een seizoen te beginnen. Dat ik nu al zo goed rijd, geeft een hoop zelfvertrouwen."

De Jong klokte een 4.02 op de 3 kilometer en combineerde dit met een 1.56 op de 1500 meter. "Ik wilde technisch goed blijven schaatsen, maar ik was niet meer agressief genoeg", analyseerde ze haar race. "Toch mag ik voor nu niet ontevreden zijn met een tijd van 1.56,49. Ik ben ervan overtuigd dat ik een goede basis heb gelegd voor het WCKT."

Foto: Stephan Tellier

Gerelateerde updates