Profiel
Team Jumbo-Visma maakt sterke indruk bij trainingswedstrijd in Inzell

Team Jumbo-Visma maakt sterke indruk bij trainingswedstrijd in Inzell

Team Jumbo-Visma heeft zaterdag bij een trainingswedstrijd in Inzell een sterke indruk achtergelaten. Carlijn Achtereekte, Douwe de Vries en Patrick Roest noteerden allen een scherpe tijd in de Max Aicher Arena.

Achtereekte, die in actie kwam op de 3000 meter, zette een tijd neer van 4.01,72 en hoefde daarmee alleen de Tsjechische Martina Sáblíková voor zich te dulden: 4.00,40. Met haar tijd was de 29-jarige schaatsster van Team Jumbo-Visma slechts 1,3 seconde langzamer dan tijdens de WK afstanden van afgelopen seizoen, toen de regerend olympisch kampioene op deze afstand een tijd van 4.00,47 neerzette.

"Ik ben erg blij met deze tijd", aldus een zeer tevreden Achtereekte. "De laatste jaren had ik weleens moeite om goed aan een seizoen te beginnen. Het ging de afgelopen dagen al erg goed op het ijs, maar dan moet het er tijdens de wedstrijden nog wel uitkomen. Gelukkig is dat goed gelukt. Dat ik nu al zo goed rijd, geeft een hoop zelfvertrouwen."

Eerder op de dag liet De Vries zien in goeden doen te zijn. Na zijn 3.40,23 op de 3000 meter van afgelopen weekend, zette hij dit keer een tijd van 6.16,73 neer op de vijf kilometer. Hij deed dat met een uiterst vlakke race (zie rondetijden in bovenstaande Tweet).

"Dit is voor mij gewoon een hele goede tijd", blikte De Vries terug op zijn optreden. "Ik rijd hier een mooie vlakke race, dus ik ben hier heel blij mee. Ik begon stevig, maar probeerde er op het begin wel een stabiele race van te maken. Het moest niet te hard. Halverwege weet je dan wel dat je niet meer gaat ploffen, maar dan moet je hem nog wel goed afmaken en geconcentreerd blijven rijden. Dat heb ik vandaag gedaan."

			© Stephan Tellier
© Stephan Tellier

500 meter

Tweevoudig wereldkampioen allround Roest kwam op de 500 meter tot 36,07. Daarmee was hij twee tienden sneller dan de tijd die hij in 2017 neerzette tijdens het WK allround in Hamar. Tot zaterdag was die 36,27 de snelste tijd die hij had staan op de kortste sprintafstand in Europa. Zijn persoonlijke record op de 500 meter reed Roest afgelopen seizoen tijdens het WK allround in Calgary: 35,74.

"Ik had de laatste weken al een goede drie en vijf kilometer gereden, maar dat deze 500 meter ook goed gaat, geeft een lekker gevoel", aldus Roest. "Zo’n 500 meter is toch altijd even wat anders. Ik ben blij dat ik mijn race uit Hamar eindelijk heb weten te verbeteren, want die tijd stond al een tijdje. Mijn race ging goed vandaag. Toch zaten er nog wel wat schoonheidsfoutjes in, dus ik ben ervan overtuigd dat het nog sneller kan."

Antoinette de Jong kwam ook in actie op de 500 meter. Zij was met een tijd van 39,24 één tiende langzamer dan afgelopen week op de kortste sprintafstand.

Foto's: Stephan Tellier

Gerelateerde updates