Profiel
Sterk Team Jumbo-Visma bezorgt Kruijswijk podiumplek in Tour

Sterk Team Jumbo-Visma bezorgt Kruijswijk podiumplek in Tour

Steven Kruijswijk heeft zijn eerste podiumplek in een grote ronde te pakken. In de laatste bergetappe naar Val Thorens steeg de kopman van Team Jumbo-Visma van de vierde naar de derde plaats. Voor Kruijswijk is het de ultieme beloning van jarenlang hard werken nadat hij eerder al vierde werd in de Giro, vierde in de Vuelta en vorig jaar vijfde in de Tour.

In de ingekorte etappe vanuit Albertville zette Kruijswijk zijn Team Jumbo-Visma-ploeggenoten vrijwel vanaf de voet van de 33 kilometerlange klim naar Val Thorens op kop van het peloton. Het strakke tempo van vooral George Bennett en vervolgens Laurens De Plus zorgde ervoor dat Julian Alaphilippe brak op een tiental kilometer van de meet. Kruijswijk werd achtste in de etappe.

“Dit is waar ik voor kwam. We hebben er alles aan gedaan en als het dan lukt, dan denk ik dat ik daar wel heel trots op mag zijn”, aldus Kruijswijk. “Het moest van heel diep komen. Ik zat er al een aantal keren heel dichtbij. Ik ben altijd hard blijven werken en blijven vechten. En de ploeg is altijd in mij blijven geloven. Dat het nu lukt, dat is met geen woorden te beschrijven. De ploeg heeft superwerk geleverd. We wisten dat we aan de bak moesten, dus namen we vanaf het begin al het initiatief. Het tempo van George en vooral Laurens was zo strak dat iedereen aan zijn limiet reed. Dat was goed voor mij. Ik had wel verwacht dat Alaphilippe ging kraken, maar ik moest ook nog Buchmann in de gaten houden. Ik ben tot op de streep blijven vechten en ik moest het gewoon afmaken voor de jongens. Ik ben echt blij dat het gelukt is.”

Ook De Plus ziet een droom uitkomen. “In mijn eerste Tour de France meteen het podium halen met Steven is gewoon ongelofelijk. We hebben vandaag alle kaarten op tafel gelegd. Het was alles of niks. Steven is al een paar keer kort bij het podium geweest, dus we moesten kostte wat het kost er alles aan doen om hem op die derde plek te krijgen. Ik heb alles gegeven. Ik ben heel blij. Dit is zo verdiend. Alle hoogtestages, alle voorbereidingen betalen zich uit. Dit is waar je het voor doet.”

Bennett kwam eveneens superlatieven te kort. “Dit is geweldig voor Steven en de ploeg. We zijn altijd in het podium blijven geloven en we hebben met zijn allen bereikt waar we voor kwamen. Met vier etappeoverwinningen en het podium is het een geweldige Tour en het is nog niet gedaan. Met Dylan winnen in Parijs zou pas echt de kers op de taart zijn.”

Ploegleider Grischa Niermann beaamt de woorden van zijn pupillen. “We zijn hier gekomen voor het podium en dat is gelukt. We moeten ook eerlijk zeggen dat dit het hoogst haalbare was. Derde worden in de Tour is niet niks en in de Tour telt zo’n derde plaats altijd iets meer. Het is Stevens eerste podiumplek in een grote ronde. Mijn complimenten aan Steven en de hele ploeg. Na wat tegenslagen in de afgelopen week hebben we als ploeg veerkracht getoond en ons niet laten afleiden. Het is een geweldige Tour en hopelijk wordt dat morgen nog beter.”

Gerelateerde updates