Mijn profiel
'Stabiele' eerste race Kramer na ongeluk, Krol razendsnel op 1000 meter

'Stabiele' eerste race Kramer na ongeluk, Krol razendsnel op 1000 meter

Sven Kramer heeft een goed gevoel overgehouden aan een testwedstrijd in Thialf. De 33-jarige allrounder van Team Jumbo-Visma, die precies twee weken geleden in Inzell werd aangereden door een auto, reed een 'stabiele' race op de 3000 meter. Thomas Krol maakte bij diezelfde wedstrijd indruk op de 1000 meter met een razendsnelle tijd van 1.08,00.

Kramer kwam op de drie kilometer tot een tijd van 3.40,69. Daarmee was de meervoudig olympisch kampioen bijna een seconde sneller dan tijdens zijn openingswedstrijd van afgelopen seizoen. Destijds kwam de Fries bij het NK Clubs tot een tijd van 3.41,59. Marcel Bosker (3.42,13) eindigde zaterdag als tweede en Jorrit Bergsma (3.43,96) werd derde.

"Het was weer even wennen", gaf Kramer na afloop toe. "Een tijd van 3.40 op een drie kilometer is nooit slecht. Alleen wordt er tegenwoordig regelmatig harder gereden. Niet door iedereen, maar ze zijn er die het kunnen. Al met al was het vandaag niet slecht, maar ook niet supergoed. Gewoon stabiel voor zo’n eerste wedstrijd. Helemaal als je kijkt naar waar ik vandaan kom. Qua voorbereiding is dit het maximaal haalbare."

Op de vraag of hij nog hinder van zijn geblesseerde rechterknie ondervond, antwoordde Kramer het volgende. "Als je eenmaal met zo’n wedstrijd bezig bent, heb je er niet zo veel last van. Helemaal door de adrenaline. Ik heb vaak dat zoiets de dag erna nog een beetje opspeelt. Dat is even afwachten."

Volgende week staat in Thialf het belangrijke World Cup Kwalificatie Toernooi op het programma. Kramer verwacht dat toernooi, ondanks zijn verstoorde voorbereiding, te halen. "Ik verwacht naar aanleiding van vanavond niet al te veel veranderingen. Normaal gesproken rijd ik volgende week vrijdag gewoon de 5.000 meter."

Krol razendsnel

Krol maakte vrijdag indruk op de 1000 meter. De regerend wereldkampioen op de 1500 meter zegevierde in een tijd van 1.08,00. Nooit eerder was Krol zo snel in Thialf. Afgelopen seizoen noteerde hij bij het World Cup Kwalificatie Toernooi een tijd van 1.08,03 en bij de NK afstanden kwam hij in de Fries ijstempel tot 1.08,26.

"Ik rijd hier gewoon een Thialf-PR. Mooi man!", aldus een zeer tevreden Krol na afloop van zijn trainingswedstrijd. "Ik had een paar schoonheidsfoutjes, maar over het algemeen ging mijn race supergoed. Voor nu is het gewoon een fantastische tijd. Ik ben nog nooit sneller geweest op een laaglandbaan. Ik kan hier alleen maar dik tevreden mee zijn."

"Twee weken geleden reed ik nog een hele slechte 1000 meter in Inzell (Krol noteerde een tijd van 1.09,51, red.). Toen liep het technisch niet zoals het hoort. Gelukkig heb ik sinds vorige week de smaak weer te pakken. Met mijn 1500 meter van afgelopen week was ik al tevreden, maar deze race is qua niveau nog een stuk beter. Het is nu zaak om dit goede gevoel vast te houden. Als ik dit bij het WCKT kan laten zien, heb ik er alle vertrouwen in."

Smeekens en Otterspeer

Jan Smeekens en Hein Otterspeer kwamen zaterdagavond ook in actie namens Team Jumbo-Visma. De voormalig wereldkampioen op de 500 meter kwam op de kortste sprintafstand tot een tijd van 35,16. Otterspeer, regerend Nederlands kampioen sprint, kwam op de 1000 meter na 1.08,99 over de streep.

Headerfoto: Glenn Wassenbergh

Gerelateerde updates