Shop
Smeekens tweede in WC-stand

Smeekens tweede in WC-stand

Team LottoNL-Jumbo-sprinter Jan Smeekens heeft op de 500 meter beslag gelegd op de vierde plaats in de door Pavel Kulizhnikov gewonnen race. Met deze prestatie stelde de Sallander zijn tweede plaats in de wereldbekerstand veilig maar zag wel de Rus Kulizhnikov verder uitlopen in het klassement en de concurrentie achter zich oprukken. Roxanne van Hemert en Gerben Jorritsma konden niet overtuigen op de 1.000 meter en de massastart respectievelijk.

Op de laatste dag van de wereldbekerwedstrijd in Seoul kwam Jan Smeekens na vrijdag voor de tweede keer in actie op de 500 meter. Na de in het water gevallen 500 meter op vrijdag wilde Smeekens zich handhaven in het wereldbekerklassement op de 500 meter. In een agressieve rit, die hij reed tegen zijn ploegmaat Hein Otterspeer, viel de Sallander net van het podium met zijn 35,39. Het scheelde slechts vier honderdste van een seconde naar de derde plaats die verrassend werd bezet door de Canadees Laurent Dubreuil. Smeekens kijkt terug op een geslaagde World Cup-campagne in Azië. 

“Ik reed een agressieve rit”, vertelde Smeekens vanaf de baan. “Het ging een stuk beter en ik zat kort op het podium maar had er wel meer van verwacht. Het zijn goede leermomenten. Japan was top en als ik terugkijk was het al met al toch een goede trip.” 

Hein Otterspeer werd met 35,64 elfde. Gerben Jorritsma werd als 13e genoteerd. In de stand om de wereldbeker op de 500 meter staat Jan Smeekens na twee World Cups en vier races, tweede met 268 punten. De Rus Pavel Kulizhnikov gaat met 380 punten aan de leiding. Otterspeer staat nu met 139 punten 8e. Gerben Jorritsma staat in de WC-stand met 76 punten, 17e.   

Slechte opening
De 1.000 meter van Roxanne van Hemert viel tegen. De tijd van 1.19,32 was niet goed genoeg voor een top tien. Ze eindigde als 15e in de door de jonge Chinese Qishi Li gewonnen race. Na de reis van Japan naar Zuid-Korea voelde Van Hemert zich de hele week niet lekker.  

“Ik ben de hele week al niet 100% fit”, liet Van Hemert weten. “Maar daar geef je niet echt aan toe. Ik kende geen lekkere start waardoor de opening niet best was. Het eerste rondje was nog wel goed maar het verval op het einde was veel te groot. Ik weet zeker dat als ik mij weer helemaal goed voel het de volgende keer beter gaat.” 

Laurine van Riessen won in de B-groep de 1.000 meter. De 27-jarige uit Leiden reed 1.19,39 en mag in de volgende World Cup in de A-groep starten.  

Massastart
Gerben Jorritsma kwam op het onderdeel massastart niet verder dan de 11e plaats. De wedstrijd over 16 rondes werd gewonnen door de Italiaan Andrea Giovannini die vroeg in de wedstrijd wist te ontsnappen met een kopgroep. De kopgroep van vier pakte al snel een halve ronde voorsprong. Door een tempo versnelling van Giovannini viel de kopgroep uit elkaar. Alleen de Oostenrijker Linus Heidegger kon volgen. In het peloton keken de grote landen vooral naar elkaar en dus waren de vogels gevlogen. Koen Verweij (Corendon) probeerde in de finale het gat te verkleinen maar dat mocht niet meer baten.  

Balans
De balans na de World Cup in Seoul is wederom positief voor het team. Kjeld Nuis pakte op de 1.000 en 1.500 meter brons. Wouter olde Heuvel won zilver op de 1.500 meter en Stefan Groothuis keerde terug naar Nederland met een zilveren medaille op de 1.000 meter. 

Gerelateerde updates