Shop
Smeekens en Nuis blijven in top drie WB-klassement

Smeekens en Nuis blijven in top drie WB-klassement

LottoNL-Jumbo rijders Jan Smeekens en Kjeld Nuis blijven ook na de wereldbekerwedstrijd in Berlijn in de top staan van het wereldbekerklassement. Op de laatste dag verbeterde Smeekens zijn prestatie van vrijdag op de 500 meter en beperkte Nuis de schade op de 1.500 meter na wat fysiek ongemak. Smeekens bezet na drie World Cups de 3e plaats op de 500 meter en Nuis staat derde op de 1.000 en tweede op de 1.500 meter.  

Wereldbekerleider op de 1.500 meter, Kjeld Nuis, kon in zijn race niet overtuigen in de door de Pool Jan Szymanski gewonnen wedstrijd. Op de laatste dag van de wereldbekerwedstrijd in Berlijn had Nuis geen excuses maar wel een verklaring voor de mindere prestaties op de 1.000 en 1.500 meter. 

“De race verliep technisch goed, geen foutjes, maar de snelheid kwam niet snel genoeg”, vertelde Nuis op de baan in Berlijn na zijn 1.500 meter. “Ik merkte bij en na de opening dat ik niet snel genoeg inliep en in de laatste ronde kon ik de tempo niet vasthouden. Ik voelde me wel goed tot het laatste rondje. Maar vanaf de laatste bocht was het wel harken tot aan de finish. Dat heb ik wel vaker maar normaal glijd ik wat harder door.” 

Nuis had vorige week wat fysiek ongemak en trainde daarnaast erg hard op het trainingskamp in Heerenveen voor het vervolg van dit seizoen.  

“Ik heb vorige week één dag koorts gehad en dat voel ik nog steeds. Ik mag niet klagen want ik had rekening gehouden met meer verlies na mijn slechte 1.000 meter van gisteren. Ik heb super hard getraind de afgelopen week en dat moet je hier een beetje bekopen. Ik wist dat ik koorts heb gehad en dat ik veel zware trainingsuren gemaakt heb, maar ik ben een atleet die er altijd voor gaat en ik zoek geen excuses! Nu gewoon weer fit worden. Deze week even wat chillen en dan komt het wel weer goed.”   

Orie’s analyse
De loting op de 500 meter moest na de afzegging van de Rus Pavel Kulizhnikov worden overgedaan waardoor Jan Smeekens en Hein Otterspeer tegen elkaar moesten rijden in het tweede paar. Jan Smeekens noteerde 35,14 in zijn tweede 500 meter in Berlijn een ruime verbetering ten opzichte van zijn eerste 500 meter op vrijdag, die in het water viel. Otterspeer reed met 35,26 ook een goede tijd die hem tot de 10e plaats bracht in het klassement.  Coach Jac Orie analyseert na drie wereldbekerwedstrijden het seizoen en spreekt hogere verwachtingen uit voor de WB-wedstrijd in Heerenveen.  

“Je hebt liever dat die twee jongens op het podium staan”, begon Jac Orie aan zijn analyse. “Maar ik heb dit ingecalculeerd omdat we hard hebben doorgetraind na de World Cups in Azië. Ik verwacht dat we volgende week in Heerenveen bij de vierde World Cup veel beter voor de dag komen. Ze waren goed maar niet super!”  

Wat opviel in Berlijn is dat in dit post-olympisch seizoen de concurrentie toeneemt. Vooral de Polen en de Russen presteren heel erg goed. Polen won zelfs 50% van alle onderdelen in Berlijn en de Russische sprinters zijn leidend in de jacht naar goud op de sprint.  

“Wat we kunnen leren van de Olympische Spelen van het afgelopen jaar, toen we daar een recordoogst aan medailles behaalden, is dat we daar heel zuinig op moeten zijn”, vervolgde coach Orie zijn analyse. “Het verschil tussen zoveel medailles en geen medailles is gewoon heel klein. Je kunt nu al zien dat de concurrentie uit alle kanten en hoeken naar voren springt. We kunnen ons zorgen maken over het mondiale schaatsniveau maar als je nu kijkt naar dit weekend en het weekend daarvoor, dan zie je dat die podia altijd wisselen. Landen zoals Polen, België, Rusland en Noorwegen staan op de hoogste treden. Ze komen eraan. We hoeven ons over het niveau dus niet druk te maken. Het verschil is gewoon heel erg klein. Soms lijkt het of het verschil niet te overbruggen is, maar voordat je het weet moet je flink vechten om een ander land weer voor te blijven.” 

Balans
De World Cup in Berlijn leverde Team LottoNL-Jumbo twee individuele bronzen medailles op. Daarvoor zorgden Otterspeer op de 1.000 meter en Douwe de Vries op de 5.000 meter voor. Voor De Vries, die ook een bronzen plak pakte op de ploegenachtervolging zelfs zijn eerst individuele medaille bij een World Cup. Volgende week trekt het World Cup circuit naar Heerenveen voor het vierde toernooi. In de diverse wereldbekerklassementen blijven de LottoNL-Jumbo rijders ook in de top staan. Kjeld Nuis staat derde in het WB-klassement op de 1.000 en tweede op de 1.500 meter. Op de 1.500 meter bezetten Wouter olde Heuvel en Sven Kramer respectievelijk de 5e en 11e plaats. In het WB-klassement op de 500 meter blijft Smeekens 3e. Otterspeer is 11e en Gerben Jorritsma 18e.

Gerelateerde updates