Profiel
Roglic in kielzog medefavorieten door eerste bergetappe Giro

Roglic in kielzog medefavorieten door eerste bergetappe Giro

Primoz Roglic is de eerste bergetappe in de Giro d’Italia goed doorgekomen. De kopman van Team Jumbo-Visma eindigde de twaalfde etappe tussen de favorieten op iets meer dan acht minuten van ritwinnaar Benedetti, die deel uitmaakte van een omvangrijke kopgroep. In het klassement behoudt Roglic zijn tweede plaats. Hij staat nu op vier minuten van de nieuwe leider Jan Polanc.

Een kopgroep van 25 renners kleurde de etappe naar Pinerolo. De leiders kregen maximaal een kwartier voorsprong alvorens Team Jumbo-Visma het heft in handen nam om de voorsprong onder controle te houden. Op de klim van de eerste categorie waren er meerdere aanvallen. Roglic hield probleemloos stand.

“Vandaag was een goede dag voor mij en de ploeg”, aldus Roglic. “Na een paar relatief rustige dagen was het weer even wennen. De Giro is nog lang en er gaan nog genoeg zware dagen komen. De ploeg heeft het vandaag prima gedaan en we kijken uit naar de komende dagen.”

“Het was een prima dag voor ons. Primoz is geen enkel moment in de problemen geweest”, beaamt Addy Engels. “Hij kon zich gemakkelijk handhaven op de beklimming en eindigde in een select elitegroepje. Je weet dat Lopez en Landa gaan aanvallen. Hij heeft er goed aangedaan om zich daar niet druk om te maken. Uiteindelijk was het verschil maar een halve minuut. De ploeg nam het initiatief naar de klim toe en Antwan, Koen en Sepp waren ook niet heel ver achter na de beklimming. Dat zijn goede signalen richting de komende etappes.”

Gerelateerde updates