Profiel
Roglic houdt zicht op podium na zware voorlaatste Giro-etappe

Roglic houdt zicht op podium na zware voorlaatste Giro-etappe

Primoz Roglic houdt na de twintigste etappe in de Giro d’Italia zicht op het eindpodium in Verona. De kopman van Team Jumbo-Visma vocht voor wat hij waard was in de koninginnenrit, maar zag zijn concurrenten uitlopen. In het klassement staat de Sloveen nu vierde op 23 seconden van Mikel Landa, die derde staat.

In de etappe met onderweg vier zware dolomietencols werd er gekoerst vanaf de start. Roglic werd tot op de flanken van de Passo Manghen goed omringd door zijn Jumbo-Visma-ploeggenoten. Na een aanval van Miguel Angel Lopez en het hoge tempo van Astana kwam Roglic daarna alleen te zitten. In het vervolg van de etappe pareerde Roglic enkele aanvallen van zijn concurrenten, maar de aanval van Nibali op vijf kilometer van het einde was er teveel aan. Roglic kreeg ook nog een tijdstraf van tien seconden omdat hij op de slotklim geduwd werd door een toeschouwer.

“Hoe ik mij voel op dit moment? Moe”, aldus Roglic. “We zullen morgen na de tijdrit in Verona wel zien of ik de benen had om nog op het podium te komen. Ik heb 110 procent gegeven en ben blijven vechten tot op de finish. Ik kan mijzelf niks verwijten. Dit was een erg zware etappe. Over de fans kan ik alleen maar zeggen dat het onmogelijk is om alles en iedereen onder controle te houden. Er waren vandaag heel veel Sloveense supporters die mij kwamen aanmoedigen. Ik ben hun daar heel dankbaar voor.”

Ploegleider Addy Engels richt het vizier op het podium. “We gaan ons zo goed mogelijk voorbereiden op morgen. Als Primoz een goede tijdrit rijdt, dan is het zeker mogelijk. Maar het moet eerst wel nog gebeuren. Terugkijkend op vandaag ben ik trots op hoe Primoz gevochten heeft. Dat was mooi om te zien. Hij heeft alles gegeven en hij heeft heel erg afgezien. Meer zat er niet in. Ook de rest van de ploeg heeft zijn best gedaan om Primoz zo goed mogelijk bij te staan, maar je kunt niet van die jongens verwachten dat ze direct hetzelfde kunnen als De Plus en Gesink. Ik ben er trots op hoe de ploeg gevochten heeft deze Giro.”

Morgen eindigt de Giro d’Italia met een tijdrit van zeventien kilometer in Verona.

Gerelateerde updates