Roest verovert eerste nationale titel op 5000 meter na zinderend duel met Kramer			© Stephan Tellier

Roest verovert eerste nationale titel op 5000 meter na zinderend duel met Kramer

Patrick Roest heeft vrijdag voor het eerst in zijn loopbaan de nationale titel op de 5000 meter veroverd. De 23-jarige allrounder versloeg in een onderling duel zijn Team Jumbo-Visma-ploeggenoot Sven Kramer, die derde werd. Beiden zijn door hun podiumplek zeker van deelname aan de WK afstanden, die van 7 tot en met 10 februari plaatsvinden in Inzell.

Roest en Kramer namen het in de allerlaatste rit van de dag tegen elkaar op. Kramer plaatste na 3400 meter een aanval, maar deze werd gepareerd door de regerend wereldkampioen allround. Uiteindelijk noteerde Roest een tijd van 6.09,36. Daarmee bleef hij net boven het baanrecord van de Rus Danila Semerikov. Kramer werd derde met een tijd van 6.13,82. Het zilver ging naar Jorrit Bergsma: 6.12,68.

Twee maanden geleden streden beiden tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi ook tegen elkaar op de 5000 meter. Ook toen was Roest te sterk voor de 32-jarige Fries, die in zijn loopbaan tien keer Nederlands kampioen werd op de vijf kilometer.

Destijds verbeterde Roest ook het baanrecord, dat sinds februari 2015 op naam van Kramer stond: 6.08,98 om 6.09,65. Enkele weken later pakte Semerikov bij de World Cup in Thialf het record alweer af van de schaatser uit Lekkerkerk: 6.08,96. Roest en Kramer werden toen respectievelijk tweede en derde op de afstand: 6.09,82 en 6.10,61.

"Dit is mijn eerste nationale titel bij de senioren. Dat is natuurlijk speciaal", sprak een enthousiaste Roest na afloop. "Het was een geweldig duel. We hebben het heel spannend gemaakt en dat was ook te horen aan het publiek. Ik heb dit seizoen nu drie 5000 meters gereden in Thialf en drie keer heb ik een tijd onder de 6.10 neergezet. Dat zegt wat over het niveau dat ik momenteel heb."

"Het blijft speciaal om tegen Sven te rijden, want we halen het beste in elkaar naar boven", aldus Roest. "Het seizoen verloopt momenteel soepel. Het doel is bereikt, want ik heb het WK-ticket binnen. Je weet nooit wat er gebeurt, maar ik hoop deze vorm natuurlijk zo lang mogelijk vast te houden."

 / 
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier

Kramer

Kramer was tevreden over zijn eigen optreden. “Het liefst win ik hier natuurlijk, maar ik ben hier zeker niet ontevreden over. Als ik kijk naar de afgelopen twee maanden ben ik blij om te zien dat ik mezelf weer in zo’n rit kan knokken. Dat geeft een fijn gevoel.”

“Uiteraard rijd ik om te winnen. Als je het tactisch bekijkt, ging ik vandaag wat te vroeg in de aanval. Ik voel dat er weer meer schwung in komt. Dat is een fijne gedachte. Het feit dat ik een aanval plaatste, zegt wel iets over hoe ik me momenteel voel. Als je geen zelfvertrouwen hebt, doe je dat namelijk niet.”

 / 
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier

De Jong

Antoinette de Jong en Jan Smeekens eindigden eerder op de dag op respectievelijk de 1500 en 500 meter op het podium en plaatsten zich daarmee ook voor de WK afstanden. De Jong nam het op de schaatsmijl in de één-na-laatste rit op tegen Lotte van Beek. De 23-jarige allroundster van Team Jumbo-Visma noteerde een tijd van 1.56,04. Daarmee hoefde ze alleen winnares Ireen Wüst voor zich te dulden.

De zilveren medaille van De Jong is haar beste prestatie ooit op de 1500 meter bij een NK afstanden. In 2015 werd ze op de afstand al eens derde achter Marrit Leenstra en nationaal kampioen Wüst.

“Technisch was mijn race niet goed”, was De Jong na afloop kritisch over haar optreden. “Vanaf de eerste slag zat ik er niet lekker in, waardoor het veel energie kostte. Daarnaast nam ik er in mijn hoofd niet de tijd voor om het te herstellen. Twee weken geleden, tijdens de World Cup, had ik in mijn hoofd alle tijd, maar nu wilde ik weer té graag.”

“Als je met een technisch slechte race toch nog tweede wordt en een tijd van 1.56,04 noteert, mag je niet klagen. Het ticket voor de WK afstanden is binnen, dus het doel is bereikt. Alleen had ik er voor mezelf iets meer uit willen halen, waardoor ik in de 1.55 had kunnen duiken. Ik leg de lat graag hoog voor mezelf. Van iedere race leer je, dus ook van deze. Zaterdag staat de 3000 meter op het programma, dus ik ben benieuwd.”

 / 
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier

Smeekens

Smeekens eindigde op de 500 meter op de derde plaats. De regerend wereldkampioen op de kortste sprintafstand werd in een onderling duel verslagen door Dai Dai Ntab (34,72) en zag een rit later ook nog Ronald Mulder (34,60), die de afstand won, onder zijn tijd, 34,88, duiken.

“Ik ben erg blij dat het WK-ticket binnen is”, aldus een tevreden Smeekens. “Dit was mijn beste rit van het seizoen, vooral het tweede deel was sterk. Dat is vaak mijn zwakkere punt, dus dat geeft de burger moed. Uiteindelijk draait het hier alleen om de eerste drie plekken en dat WK-ticket, dus wat dat betreft is het doel bereikt. Ik kijk ernaar uit om naar Inzell te gaan.”

Headerfoto: Stephan Tellier

Gerelateerde updates