Mijn profiel
Roest prolongeert wereldtitel allround, De Jong en Kramer pakken brons

Roest prolongeert wereldtitel allround, De Jong en Kramer pakken brons

Team Jumbo-Visma-schaatser Patrick Roest heeft zondag in het Canadese Calgary zijn wereldtitel allround geprolongeerd. Zijn ploeggenoten Antoinette de Jong en Sven Kramer wonnen een bronzen plak, terwijl Carlijn Achtereekte en Douwe de Vries beiden als vierde eindigden.

Roest stelde op de afsluitende afstand, de 10.000 meter, op overtuigende wijze zijn tweede opeenvolgende eindzege veilig. Met een goed opgebouwde race, tegen ploeggenoot Kramer in de laatste rit, hield hij de Noor Sverre Lunde Pedersen ruim achter zich. De 23-jarige allrounder van Team Jumbo-Visma zegevierde in een tijd van 12.51,17.

Daarmee kwam Roest over vier afstanden op een totaal van 145.561 punten en verbeterde hij het wereldrecord, dat op naam stond van Shani Davis (145,742). De Amerikaan haalde dat aantal ook in Calgary tijdens het WK allround van 2006. Vorig seizoen veroverde Roest in het Olympisch Stadion van Amsterdam zijn eerste wereldtitel allround.

Kramer eindigde op de vierde plaats in 13.00,93 en verzekerde zich daarmee van een bronzen medaille. Het was de twaalfde medaille (9x goud en 3x brons) voor de 32-jarige Fries op een WK allround. Daarmee is hij nu alleen recordhouder. De Noor Ivar Ballangrud won er elf in zijn loopbaan (4x goud, 4x zilver en 3x brons). De Vries finishte als vijfde op de tien kilometer in een tijd van 13.01,44 en werd daarmee vierde in het algemeen klassement.

"Dit was een perfect allroundtoernooi", sprak een zeer blije Roest na zijn eindoverwinning. "Op iedere afstand heb ik goed gereden. Ik heb geen grote fouten gemaakt. Op de 1500 meter had ik wat missers, dus die kon misschien nog wat beter, maar dat heb ik hier op de 10.000 meter weer goed gemaakt. Ik heb het afgelopen seizoen erg veel geleerd."

"Deze overwinning geeft wel meer voldoening dan die van vorig jaar", aldus Roest, die daarmee doelde op de valpartij van de Noor Pedersen op de laatste afstand, waardoor hij de wereldtitel toen een beetje cadeau kreeg. "Ik heb deze keer laten zien dat ik echt de beste ben. Dat maakt het allemaal een stuk mooier. Ik hoop dat er nog een heleboel titels volgen. Het allrounden is het mooiste wat er is, dus het zou zonde zijn als het in de toekomst verdwijnt."

Kramer: 'Nu mezelf rust gunnen'

Kramer kon na afloop van het toernooi leven met zijn bronzen medaille. "Het is wel even wennen om voor een derde plaats te rijden", zei de negenvoudig wereldkampioen allround met een glimlach op zijn gezicht. "Leuk is anders, maar je moet er maar het beste van maken. Ik had wel wat harder gekund, maar dat doet er niet toe. Ook als ik hier 12.45 had gereden, was het niet genoeg geweest."

"Patrick is wereldkampioen en ik ben derde. Ik heb het dit toernooi niet laten liggen op de 1500, 5000 of 10.000 meter. Ik heb het verknald op de 500 meter en al die andere afstanden zijn gewoon prima. Ik ga nu vakantie vieren en mezelf rust gunnen."

De Jong tevreden met tweede bronzen plak

De Jong ging als derde de laatste afstand van het toernooi, de vijf kilometer, in. De regerend Europees kampioene allround, die eerder op de dag als zesde was geëindigd (1.53,96) op de 1500 meter, noteerde een persoonlijk record van 6.56,26 en dat was genoeg voor de bronzen medaille. De wereldtitel ging naar Martina Sáblíková, die net als zaterdag op de drie kilometer een wereldrecord noteerde op de 5000 meter: 6.42,01 (was 6.42,66).

Miho Takagi, die vorig jaar wereldkampioene allround werd in het Olympisch Stadion in Amsterdam, begon als leidster aan de slotafstand, maar door een achtste tijd (7.02,72) zakte ze naar de tweede plek. Team Jumbo-Visma-rijdster Achtereekte maakte indruk op de slotdag. Na een dik persoonlijk record van 1.53,93 (was 1.55,76) op de 1500 meter werd ze derde op de vijf kilometer (6.50,12). Daarmee steeg ze van de vijfde naar de vierde plaats.

"Ik ben hier heel erg tevreden mee", aldus De Jong na het behalen van haar tweede bronzen medaille op het WK allround in haar loopbaan. Ze behaalde eerder brons bij het WK allround in 2016. In de afgelopen twee jaar eindigde de 23-jarige Friezin als vierde.

"Natuurlijk hoop je op betere races, maar over alle vier de afstanden gezien, mag ik hier heel blij mee zijn. Dat ben ik ook. Iedereen rijdt hier hartstikke hard en ik eigenlijk wat minder. Dit was niet echt mijn weekend, maar ik heb er alles uitgehaald wat erin zat. Derde worden achter twee fantastische toppers, dat is gewoon mooi. Over het hele seizoen gezien, heb ik erg veel PR's gereden en enorme stappen gemaakt. Ik ben blij met dit seizoen."

Aankomend weekend staat de laatste wedstrijd van het seizoen op het programma. In het Amerikaanse Salt Lake City wordt dan de World Cup Final verreden.

Foto: Martin de Jong

Gerelateerde updates