Roest imponeert met eerste individuele World Cup-zege op 5000 meter			© Stephan Tellier

Roest imponeert met eerste individuele World Cup-zege op 5000 meter

Team Jumbo-rijder Patrick Roest heeft zondag op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden in het Japanse Obihiro zijn eerste individuele World Cup-zege uit zijn carrière geboekt. De 22-jarige allrounder was op de 5000 meter een klasse apart en won de afstand in een baanrecord: 6.13,01. Kjeld Nuis en Thomas Krol wonnen zilver en brons op de 1000 meter.

Roest reed een ijzersterke race en hield zijn rondetijden erg vlak, zo klokte hij vijf ronden achter elkaar een tijd van 29,5. Op het einde van de race liepen zijn tijden iets op, maar uiteindelijk won hij de afstand met ruim vier seconden verschil op de Rus Alexander Rumyantsev: 6.17,67. Marcel Bosker completeerde het podium: 6.18,12. Douwe de Vries, ploeggenoot van Roest bij Team Jumbo, werd achtste (6.24,83). Sven Kramer meldde zich vanwege een rugblessure af.

"Dit is mijn eerste individuele World Cup-overwinning uit mijn carrière, dus dat is iets heel moois", zei Roest na afloop. "Ik ben erg tevreden met mijn race. Het was weer een lekker ritje en ik ben blij dat ik de goede vorm van de laatste weken heb kunnen doortrekken."

"Ik ging er vrij snel in en toen ik de eerste rondetijden zag, schrok ik wel een beetje. Op een gegeven moment reed ik een aantal ronden achter elkaar 29,5, dat gaf een goed gevoel. De laatste drie rondjes waren lastig, maar zelfs op dit zware ijs kon ik hem goed vasthouden. Dat geeft een hoop zelfvertrouwen. Ik kijk met een goed gevoel terug op dit eerste World Cup-weekend", aldus de regerend wereldkampioen allround, die zaterdag derde werd op de 1500 meter.

"Ik ben op waarde geklopt vandaag"

Kjeld Nuis

Nuis

Eerder op de dag veroverden Nuis en Krol zilver en brons op de 1000 meter. Olympisch kampioen Nuis noteerde een tijd van 1.08,39 en hoefde daarmee alleen winnaar Pavel Kulizhnikov voor zich te dulden. De Rus reed als enige in de 1.07: 1.07,85. Krol klokte een tijd van 1.08,62. Hein Otterspeer werd dertiende: 1.09,93.

"Ik ben op waarde geklopt vandaag", erkende Nuis na afloop van zijn race. "Hij was beter. Dit doet zeker pijn, want natuurlijk wil ik winnen. Ik was lekker op weg na de 600 meter, maar in de bocht daarna maakte ik wat foutjes, dan ben ik een makkelijke prooi voor zo'n snelle man. Vandaag was gewoon geen heel goede 1000 meter."

Zaterdag moest de tweevoudig olympisch kampioen (1000 en 1500 meter, red.) ook genoegen nemen met zilver op de 1500 meter. Hij eindigde toen achter een andere Rus, Denis Yuskov. "Ik kom dit weekend op beide afstand net wat tekort. Het seizoen duurt nog lang. Natuurlijk had ik ook hier graag gewonnen, maar ik ben nu gewoon nog niet zo goed als hij (Kulizhnikov, red.). Ik hoop dat dat gaat komen."

"Kulizhnikov was vandaag een maatje te groot, maar ik ben erg blij met mijn race"

Thomas Krol

Krol

Krol was te spreken over zijn optreden op de 1000 meter. "Het is lekker dat ik dit eerste wereldbekerweekend met een medaille heb kunnen afsluiten. Kulizhnikov was vandaag een maatje te groot, maar ik ben erg blij met mijn race. Het was nog wel even spannend tot het eind, want ik had verwacht dat Håvard (Lorentzen, red.) en Kai (Verbij, red.) er nog onder zouden duiken, maar dat bleek niet het geval."

"Ik had niet verwacht dat het dit weekend zo goed zou gaan", gaf Krol, die zaterdag vierde werd op de 1500 meter, toe. "We kwamen hier pas op woensdag aan na een lange reis, dus het was wel even spannend om te zien hoe het zou gaan. Natuurlijk zijn er punten die beter kunnen, maar al met al houd ik aan dit weekend een goed gevoel over."

Team Sprint

Nuis deed later op de dag nog mee aan de Team Sprint. Op dat onderdeel veroverde hij met Michel Mulder en Kai Verbij het goud: 1.19,78. Noorwegen werd op meer dan een seconde tweede (1.20,79) en de bronzen plak was voor Canada: 1.20,98.

Team Jumbo-rijdster Antoinette de Jong kwam zondag twee keer in actie. Op de 1000 meter eindigde ze als elfde in een tijd van 1.16,38 en op de drie kilometer werd De Jong zevende: 4.06,57. Joy Beune finishte als achttiende op de 1000 meter (1.18,10).

Foto: Stephan Tellier

Gerelateerde updates