Mijn profiel
Roest en Krol veroveren zilver op WK afstanden, brons voor Nuis

Roest en Krol veroveren zilver op WK afstanden, brons voor Nuis

Team Jumbo-Visma-schaatsers Patrick Roest en Thomas Krol hebben zaterdag een zilveren medaille veroverd bij de WK afstanden in Inzell. Net als donderdag op de 5000 meter eindigde Roest als tweede op de tien kilometer. Op de 1000 meter was er een tweede plaats voor Krol, terwijl ploeggenoot Kjeld Nuis derde werd.

Roest kwam in de slotrit van de 10.000 meter in actie tegen de Rus Danila Semerikov. Op dat moment stond de snelste tijd op naam van Jorrit Bergsma, die in de vierde rit 12.52,94 had genoteerd. De regerend wereldkampioen allround begon goed en zat in de beginfase een aantal keer net onder de tijd van Bergsma, maar uiteindelijk slaagde hij net niet in zijn missie en moest hij genoegen nemen met zilver: 12.53,34. Semerikov werd derde: 12.57,40.

"Ik zit er zo dichtbij, dus dit is enorm balen", aldus een teleurgestelde Roest. "Als je zo’n laatste rondje (Roest reed 29,8 als slotronde, red.) rijdt, is het eigenlijk weer dom gereden. Ik voelde me niet helemaal honderd procent, wilde rustig beginnen en dan langzaam afbouwen. Ik ging vrij gemakkelijk naar de 30,1, maar het kostte te veel energie om hem daarop vast te houden."

"Op het eind wilde ik er nog alles uitpersen en als je dan zo dicht bij goud zit, is het zonde dat je hem niet wint. Ik heb een zilveren plak gewonnen, maar ik had net als bij de 5000 meter gehoopt op goud. Ik had graag één of twee gouden plakken mee naar huis genomen. Ik heb nog de 1500 meter, maar dat wordt in mijn ogen de moeilijkste afstand om een medaille te pakken."

Zilver en brons voor Krol en Nuis

Team Jumbo-Visma-schaatsers Thomas Krol en Kjeld Nuis wonnen eerder op de dag een zilveren en een bronzen medaille op de 1000 meter. Krol, die in de tiende rit in actie kwam, klokte een baanrecord van 1.07,67 (was 1.07,70 van Kjeld Nuis). Daarmee legde hij de lat hoog voor zijn landgenoten, maar een rit later dook Kai Verbij daar onder met 1.07,39. In de slotrit kwam regerend wereldkampioen Nuis niet aan de tijden van Verbij en Krol: 1.07,81.

"Ik ben hier heel erg blij mee", aldus een tevreden Krol. "Dit is een zeer goede 1000 meter voor mij. Uiteraard is het jammer dat er iemand sneller is. Ik zie dit als een bevestiging van een heel goed seizoen. In mijn ogen hoor ik thuis op een WK-podium. Dat ik dat hier laat zien, ben ik superblij mee. Veel sneller had ik vandaag niet gekund, dus dan moet ik genoegen nemen met zilver. Iets waar ik heel trots op ben. Dit voelt voor mij wel een beetje als winnen."

Het betekende voor Krol zijn eerste zilveren plak op een WK afstanden. In 2016 werd hij al eens derde op de 1500 meter in het Russische Kolomna. "Ik ben regelmatig derde en vijfde geweest in mijn carrière. Dit is de eerste keer in mijn loopbaan dat ik tweede word op een groot toernooi. Ik heb nog geen wereldtitel, dus ik moet kritisch blijven, maar voor nu is dit heel erg mooi."

Olympisch kampioen Nuis baalde na afloop enorm van zijn derde plaats. "Ik had hier heel graag gewonnen. Een valse start had ik op de Spelen ook en toen zat ik ook in de laatste rit. Geen excuses. Ik heb het gewoon verpest. Ik heb voor iedere meter geknokt, maar misschien wel een beetje teveel. Ik heb vandaag geen meter lekker geschaatst. Ik baal hier enorm van. In oktober tijdens mijn eerste wedstrijd van het jaar reed ik 1.07,70. Nu ben ik langzamer. Dan is er iets goed mis."

Dik PR voor De Jong

Op de 1000 meter bij de vrouwen eindigde Team Jumbo-Visma-rijdster Antoinette de Jong als zesde. De 23-jarige Europees kampioene allround noteerde op de afstand een dik persoonlijk record van 1.14,70 (was 1.15,27).

Na drie dagen staat Team Jumbo-Visma op twee keer goud, zes keer zilver en twee keer brons. Sven Kramer en Douwe de Vries veroverden vrijdag een gouden medaille op de ploegenachtervolging, terwijl Nuis op de eerste dag van het toernooi al de wereldtitel had veroverd op het onderdeel Team Sprint.

Verder wonnen Roest (5000 en 10.000 meter), Krol (1000 meter) en De Jong (3000 meter) zilver op een individuele afstand. Daarnaast was De Jong samen met Joy Beune goed voor een zilveren plak op de Team Pursuit. Individueel brons was er voor Nuis (1000 meter) en Kramer (5000 meter).

Gerelateerde updates