Roest en De Vries pakken goud op ploegenachtervolging, Smeekens sprint naar brons			© Stephan Tellier

Roest en De Vries pakken goud op ploegenachtervolging, Smeekens sprint naar brons

De Nederlandse mannen hebben op de eerste dag van de World Cup in het Japanse Tomakomai een gouden medaille veroverd op de ploegenachtervolging. Jan Smeekens pakte een bronzen plak op de 500 meter.

Team Jumbo-rijders Patrick Roest en Douwe de Vries waren samen met Marcel Bosker ruim een seconde sneller dan Noorwegen. Het Nederlandse drietal noteerde op de buitenbaan een tijd van 3.45,87. De Noren kwamen in 3.47,15 over de finish. Japan completeerde in eigen land het podium: 3.47,17. Vorige week pakte de Nederlandse formatie – De Vries, Bosker en Chris Huizinga – al zilver op het onderdeel.

"Dit is de eerste keer dat wij in deze samenstelling een Team Pursuit rijden. Het is leuk om dat dan gelijk te belonen met een gouden medaille", reageerde een tevreden Roest. "Ik heb vaak nog een beetje moeite met de ploegenachtervolging, omdat ik het onderdeel niet erg vaak doe, maar het ging goed vandaag."

"De overnames gingen prima en iedereen deed goed kopwerk, dan is het mooi dat er zo’n tijd uitkomt. Ik denk dat we tevreden mogen zijn met wat we vandaag hebben laten zien. We hebben aangetoond dat we een goed team zijn en het zou mooi zijn als we vaker met elkaar aan de start staan."

"Een derde plek is mooi, het is lekker om weer eens op het podium te staan"

Jan Smeekens

Smeekens

Smeekens wist op de 500 meter knap een bronzen medaille te pakken. De 31-jarige sprinter van Team Jumbo snelde naar een tijd van 35,58. Hij hoefde daarmee alleen de Japanners Yuma Murakami (35,53) en winnaar Tatsuya Shinhama (35,45) voor zich te dulden. Smeekens is met zijn derde plek de eerste Nederlander dit seizoen met een medaille op de kortste sprintafstand.

"Het was een stabiele rit", keek Smeekens tevreden terug op zijn race. "Ik zat in de hal even bij te komen van de kou en zag dat vrijwel iedereen zich stukbeet op mijn tijd. Een derde plek is mooi, het is lekker om weer eens op het podium te staan. Ik kon mijn slagen beter afmaken dan vorige week en het ritme omhooggooien. Dat was belangrijk, aangezien het ijs hier niet zo goed glijdt."

Het is voor het eerst in tien jaar dat de schaatsers een World Cup-weekend afwerken in de open lucht. De laatste keer was in 2008. Destijds vond er een wereldbeker plaats in het Italiaanse Baselga di Pinè in Italië.

"Het is lang geleden dat we een World Cup reden op een buitenbaan, maar ik vind het wel grappig. Het geeft toch een andere dimensie. Gelukkig waren de omstandigheden voor vrijwel iedereen hetzelfde. Dat is altijd even afwachten. Ik ben opgegroeid op een buitenbaantje in Deventer en met de ploeg gaan we jaarlijks een maandje naar Collalbo. Deze omstandigheden waren daar wel mee te vergelijken."

"Het was het allemaal net niet vandaag"

Antoinette de Jong

Vrouwen

De Nederlandse vrouwen wisten geen medaille te pakken op de ploegenachtervolging. Het trio, bestaande uit Team Jumbo-schaatssters Joy Beune en Antoinette de Jong en Lotte van Beek, eindigde in een tijd van 3.07,93 net buiten het podium op de vierde plaats. De overwinning ging, net als vorige week, naar de oppermachtige Japanse vrouwen: 3.02,37. Zij eindigden ruim drie seconden voor Canada: 3.05,95.

"Het ging niet zoals we wilden", zei De Jong na afloop. "Ik moest voor het eerst starten bij de ploegenachtervolging, dus dat was wel een beetje spannend. Ik dacht: ik moet het gewoon proberen, ga het gewoon doen. Het ging nog best goed, maar we kwamen net niet lekker uit voor de bocht. Ik denk dat iedereen een beetje zoekende was naar een goede slag op dit ijs. Het was het allemaal net niet vandaag."

Eerder op de dag won Kjeld Nuis de 500 meter in de B-groep met een tijd van 35,90. Chris Huizinga kwam ook nog in actie namens Team Jumbo. Hij plaatste zich op het onderdeel Mass Start voor de finale.

Foto: Stephan Tellier

Gerelateerde updates