Profiel
Primeur voor Team Jumbo-Visma met eindwinst Roglic in Vuelta a España

Primeur voor Team Jumbo-Visma met eindwinst Roglic in Vuelta a España

Primoz Roglic heeft de Vuelta a España op zijn naam geschreven. De leidende positie van de Sloveense kopman van Team Jumbo-Visma kwam in de slotetappe naar Madrid niet in gevaar.

Roglic zorgt daarmee voor een primeur. Hij is niet alleen de eerste Sloveen die een grote ronde op zijn naam weet te schrijven, het is ook de eerste eindzege in een grote ronde in het bestaan van Team Jumbo-Visma.

Daarmee duurt het succes van Team Jumbo-Visma voort. De ploeg van directeur Richard Plugge won met Roglic en Sepp Kuss ook twee etappes in Spanje. Het is voor Roglic zijn elfde zege van het seizoen en de 47ste voor Team Jumbo-Visma.

Roglic won eerder dit jaar de UAE Tour, Tirreno-Adriatico en de Tour de Romandie. In de Giro d’Italia werd hij derde. Roglic eindigde daarmee in elke etappekoers waarin hij dit seizoen gestart is op het podium.

Team Jumbo-Visma is dit jaar bovendien in iedere grote ronde op het podium geeindigd. Anderhalve maand geleden legde Steven Kruijswijk beslag op derde plaats in de Tour de France.

“Ik ben heel erg blij. Dit is met geen woorden te beschrijven”, aldus Roglic. “Het geeft een onbeschrijfelijk gevoel. Deze overwinning is niet alleen mijn mooiste overwinning, maar ook de grootste overwinning voor het wielrennen in Slovenië. Het waren drie zware en lastige weken met veel ups en downs. Vooral de vele valpartijen en tegenslagen maakten het ook mentaal moeilijk. Er waren verschillende belangrijke momenten. Elke dag gebeurde er wel iets. We moesten elke dag op onze hoede zijn. We hebben als ploeg veerkracht en weerbaarheid getoond. Ik ben trots op de ploeg, zoals we de afgelopen weken gereden hebben. Iedereen heeft 110 procent gegeven en dat gaf mij ook extra motivatie om er volledig voor te gaan. Ik ben opgelucht dat we dit tot een goed einde hebben kunnen brengen. Nu gaan we er van genieten en dan gaan we ons richten op volgende doelen.”

Directeur Plugge noemt dit het mooiste resultaat dat zijn ploeg ooit behaald heeft. “Een overwinning in een grote ronde is het hoogst haalbare. De Tour is het grootste, maar dit is een grote en mooie stap in die richting. Dit is tot nu toe de mooiste overwinning in het bestaan van de ploeg. We zijn eind vorig jaar begonnen met het proces om structureel mee te gaan doen in de top van het wielrennen. Zowel in de klassiekers, als in de grote rondes. We hebben dit jaar laten zien dat we goed op weg zijn door het podium te halen in elke grote ronde. Een van de stappen was om de ploeg sterker te maken in de breedte en een mix te vinden van jonge talenten en ervaren mannen. Steven en Primoz hebben al laten zien dat ze mee kunnen doen om de prijzen in grote rondes en met de komst van Tom Dumoulin wordt dat perspectief alleen maar groter.”

Roglic is aan zijn vierde seizoen bezig bij Team Jumbo-Visma en is gestaag gegroeid in zijn ontwikkeling. “We zijn voorzichtig begonnen met Roglic”, vervolgt Plugge. “We moesten eerst zien of hij wel kon koersen. Al snel bleek dat hij dat kon. Stap voor stap hebben we zijn progressie gezien. Eerst in de rondjes van een week en vorig jaar ook in de grote rondes toen hij vierde werd in de Tour. De Giro dit jaar was een les voor hem en de ploeg. De grootste les was om drie weken scherp en attent te blijven. Dat hebben we in deze Vuelta gedaan. De ploeg was heel erg sterk en Primoz haalde het beste uit iedereen. Vandaar dat wij het samen winnen altijd zo benadrukken.”

Gerelateerde updates