Shop
Pech voor Smeekens op 500 meter

Pech voor Smeekens op 500 meter

Team LottoNL-Jumbo sprinter Jan Smeekens is als 14e geëindigd op de 500 meter in de door de Pool Artur Was gewonnen race bij de World Cup in Berlijn. De 28-jarige Pool verraste vriend en vijand in de eerste rit met een tijd van 35,01. Smeekens reed in de laatste rit tegen de leider in de wereldbekerstand Pavel Kulizhnikov. De Rus kwam ten val waardoor Jan Smeekens een re-skate kreeg toegewezen door de jury.  

De val van Kulizhnikov bracht Smeekens zo uit zijn concentratie dat hij een aantal slagen mistte in de eerste bocht. De Sallander opende goed met 9,79 seconden maar kon de verloren snelheid niet meer goed maken in de resterende meters. De jury besloot dat Smeekens zijn 500 meter opnieuw mocht rijden omdat hij gehinderd werd door de val van de Rus. 

“Ik schrok wel even toen hij onderuit ging. Dat is wel 100 kilo Rus wat op je afkomt”, begon Jan Smeekens aan zijn verhaal op de ijsbaan in Berlijn. “Ik twijfelde en hield mijn benen stil zodat ik nog over de blokje heen kon springen als hij echt mijn kant op zou schuiven. Uiteindelijk was dat niet nodig maar ik verloor wel wat tijd in die bocht en dan ben je je ritme kwijt. Dat was zonde.”  

Na lang wachten en in een inmiddels leeggelopen schaatstempel in Berlijn mocht Jan Smeekens aan zijn tweede poging beginnen. In de eerste 500 meter kwam Smeekens tot 35,50 en die tijd verbeterde hij in zijn re-skate niet. Bij de herkansing kwam hij tot 35,66. Goed voor een twintigste plaats. Een 500 meter race om snel te vergeten en dus telt zijn eerste uitslag als 14e voor de wereldbekerstand.  

“Ik wilde hier gewoon goed schaatsen en had dit niet gedacht”, vervolgde Smeekens zijn verhaal in Berlijn. “Goed schaatsen en een podium rijden maar dat zat er niet in. Ik had een goede opening en technisch reed ik beter dan in Seoul. Maar van overrijden is nog nooit iemand beter geworden. Maar ik vond wel dat ik deze kans moest benutten om te proberen mezelf te verbeteren. Ach, ik heb het geprobeerd en zondag is er weer een dag om te laten dat ik het kan!”  

Wereldbekerstand
Na drie wereldbekertoernooien blijft Smeekens tweede staan in de stand achter de Rus Pavel Kulizhnikov. Smeekens heeft nu 101 punten achterstand op de Rus en ziet de Canadees Laurent Dubreuil naderen tot op 13 punten. De 500 meter van Hein Otterspeer verliep niet geheel naar wens. Otterspeer reed 35,45 en dat was niet snel genoeg voor een top tien. Gerben Jorritsma ontbrak in de A-groep en reed eerder op de dag in groep B naar een 7e tijd (35,68). Hein Otterspeer staat nu 9e in de wereldbeker en Gerben Jorritsma 18e.  

Ploegenachtervolging
In de ploegenachtervolging startte Douwe de Vries als enige LottoNL-Jumbo rijder. Sven Kramer en Wouter olde Heuvel hadden zich eerder afgemeld vanwege een trainingskamp en een andere seizoensindeling. Nederland won de afgelopen tien wereldbekerwedstrijden in de ploegenachtervolging waardoor er nogal wat druk stond op de ploeg. De Vries reed voor Nederland samen met Frank Vreugdenhil en Arjan Stroetinga naar het brons. Nederland blijft door de mooie derde plaats aan de leiding in het wereldbekerklassement en laat Polen, dat de wereldbeker race in Berlijn won, tien punten achter zich. Zuid-Korea staat derde in het klassement.  

Morgen gaat de wereldbekerstrijd in Berlijn verder met 1.000 meter voor mannen en vrouwen. Op de 5.000 meter komen de vrouwen in actie net als op de ploegenachtervolging.

Gerelateerde updates