Profiel

Otterspeer grijpt naast medaille

LottoNL-Jumbo sprinter Hein Otterspeer is als vierde geëindigd op de 500 meter bij de WK afstanden in Thialf. Otterspeer begon als tweede in het klassement aan de laatste 500 meter maar kwam bijna ten val in de laatste bocht. Door de misslag komt hij 8 honderdsten van een seconde te kort voor het podium. De wereldtitel ging naar de Rus Pavel Kulizhnikov. Michel Mulder en de Canadees Laurent Dubreuil werden tweede en derde.

De eerste 500 meter in Thialf verliep perfect voor Hein Otterspeer. Hij opende in 9,818 en troefde olympisch kampioen Michel Mulder in de rit met 34,742 af. Otterspeer hoefde alleen de Rus Pavel Kulizhnikov voor zich te dulden. Op de tweede 500 meter was de opening van Otterspeer, die in de laatste rit tegen Kulizhnikov reed nog sneller (9,735) en noteerde op het rechte stuk de hoogst gemeten snelheid. Alles zag er goed uit voor de Nederlands kampioen sprint maar in de laatste bocht ging het mis.


“Normaal is een beetje de regel als je goed een bocht ingaat dan kom je er ook goed uit. Ik bedoel tijdens de bocht kun je niet meer corrigeren”, begon Otterspeer aan zijn analyse. “Ineens voelde ik dat de druk weg was op mijn rechterschaats. Dan heb je opeens geen balans meer. Ik begrijp niet hoe dat kon gebeuren. Ik heb mijn schaatsen gecontroleerd en die zijn vlijmscherp dan moet het een klein richeltje zijn geweest waar je inrijd en met zo’n snelheid luistert het allemaal nauw en dan vlieg je eruit.”

Otterspeer is meer verbaasd dan teleurgesteld. “Ik begrijp het gewoon niet. Alles verliep perfect. Ik was sneller dan in de eerste 500 meter en zelfs met misstap rijd ik als nog 35,032. Dat is na mijn tijd die ik eerder vandaag reed mijn snelste tijd ooit in Thialf. Dat geeft ook wel aan waar ik mee bezig was. Maar toch overheerst nu de vraag waarom mij dit nu overkomt. Ik ben echt verbaasd of ik moet straks concluderen dat ik echt de fout in ben gegaan. Ik zal de beelden goed gaan bestuderen. Ik ben wel blij met mijn prestaties maar daar win je geen prijzen mee.”

Voor Team LottoNL-Jumbo zijn de WK afstanden succesvol verlopen. Sven Kramer kroonde zich tot wereldkampioen op de 5.000 meter en won met ploegmaat Douwe de Vries en Koen Verweij (Team Corendon) goud op de ploegenachtervolging. Op de 1.000 meter bezorgde Kjeld Nuis Team LottoNL-Jumbo een bronzen medaille. Voor Douwe de Vries betekende de WK afstanden zijn definitieve doorbraak aan de top. Naast zijn gouden plak op de ploegenachtervolging won hij ook brons op de 5.000 meter.

De ploeg werkt nu toe naar de WK allround waarvoor Sven Kramer en Douwe de Vries zich geplaatst hebben. De WK allround begint op 7 maart en wordt gehouden in het Canadese Calgary.

Gerelateerde updates