Inloggen
Otterspeer aan de leiding na eerste dag NK sprint, Beune aan kop bij NK allround

Otterspeer aan de leiding na eerste dag NK sprint, Beune aan kop bij NK allround

Hein Otterspeer en Joy Beune zijn het NK allround/sprint goed begonnen. Beide rijders van Team Jumbo-Visma gaan na de eerste dag aan de leiding in het algemeen klassement. Douwe de Vries bezet bij het NK allround de tweede plek.

Otterspeer sloeg bij het NK sprint een dubbelslag op de 1000 meter. De 30-jarige sprinter, die eerder op de dag als zesde was geëindigd op de 500 meter, wist de afstand te winnen in een razendsnelle tijd van 1.08,05 en daarmee de leiding in het algemeen klassement over te nemen. De schaatser van Team Jumbo-Visma verdedigt zondag een voorsprong van 0,26 seconde op titelverdediger Dai Dai Ntab. Lennart Velema staat derde op 0,43.

"De eerste zeshonderd meter was werelds", keek Otterspeer met een zeer tevreden gevoel terug op zijn 1000 meter. "Mijn laatste ronde kan nog iets beter, maar ik ben heel blij dat ik het laat zien op een belangrijk moment en ik met een voorsprong de tweede dag in ga."

Met zijn tijd van 1.08,05 had Otterspeer een maand geleden nog de Nederlandse titel op de afstand gewonnen. Ploeggenoot Kjeld Nuis pakte destijds de titel in 1.08,16. "Een maand geleden stond ik er helaas nog iets anders voor. Ik ben blij dat ik de vorm heb en het nu laat zien. Dit is een enorme opsteker. Ik wil hier de titel pakken en het laatste WK-ticket bemachtigen."

Toen Otterspeer over de streep kwam na zijn 1000 meter schreeuwde hij het uit. "Ik voel het nog steeds een beetje in mijn keel", zei hij na zijn race met een glimlach. "Ik merkte onderweg dat het goed ging en toen ik de tijd zag, voelde dat als een enorme opluchting. De laatste tijd was heftig. Je ziet iedereen van het team goed rijden, behalve ikzelf. Ik weet dat er meer in zit, maar je moet het op het ijs laten zien. Ik ben blij dat dat vandaag gelukt is."

Met vertrouwen keek de sprinter alvast vooruit naar de slotdag van het toernooi. "Ik ga morgen proberen een dijk van een 500 meter te rijden. Die afstand was vandaag wat minder geslaagd, maar gelukkig kon ik dat op de 1000 meter rechtzetten. Het is goed om de tweede dag met een voorsprong van start te gaan." Jan Smeekens, die gedeeld tweede eindigde op de 500 meter, komt zondag niet in actie. De 31-jarige sprinter is niet helemaal fit.

Beune

Bij het allroundtoernooi van de vrouwen gaat Beune na de eerste dag aan de leiding in het algemeen klassement. De 19-jarige schaatsster van Team Jumbo-Visma wist de 500 meter op haar naam te schrijven en later op de dag knap derde te worden op de drie kilometer. Daardoor verdedigt ze zondag op de 1500 meter een voorsprong van 0,89 seconde op ploeggenote Carlijn Achtereekte, die op beide afstanden als tweede eindigde.

"Ik sta hier met een goed gevoel. Ik bezet de eerste plek in het klassement, dus ik ga lekker de tweede dag in", sprak Beune. "Ik heb hier vandaag twee laagland PR’s gereden, dus ik ben hartstikke tevreden. Morgen staat de 1500 meter op het programma. Op die afstand hoop ik mijn voorsprong nog een beetje te vergroten."

Olympisch kampioen Achtereekte had een dubbel gevoel na afloop van de eerste dag. "Ik ben vandaag twee keer tweede geworden. Je wordt natuurlijk liever twee keer eerste, maar ik heb twee goede afstanden afgeleverd. Op de 500 meter noteerde ik een mooi PR. Daar was ik heel blij mee. Dat was in mijn ogen het moeilijkste obstakel dit weekend. Daar wilde ik de schade beperkt houden en dat is gelukt. Ik had op de drie kilometer iets meer tijd willen pakken, maar Joy was gewoon heel goed. Het wordt een spannende strijd morgen."

De Vries

De Vries sloot de eerste dag van het NK allround af met een tweede plaats. De 36-jarige allrounder, die eerder op de dag als achtste eindigde op de 500 meter, was in een rechtstreeks duel op de 5000 meter te sterk voor Marcel Bosker, die na de eerste dag aan de leiding gaat van het algemeen klassement. De Vries noteerde een PR van 6.12,47 (was 6.13,58).

"Ik baal een beetje van mijn 500 meter", gaf De Vries toe. "Ik had daar op iets meer gehoopt. Over mijn 5000 meter ben ik erg te spreken. Normaal rijd ik die afstand tijdens een allroundtoernooi iets minder dan normaal, maar nu niet. Een persoonlijk record, dus dat is super."

Op de slotdag van het toernooi moet De Vries op de schaatsmijl ruim anderhalve seconde (1,60) zien goed te maken op Bosker. "Het klassement wordt heel lastig. Ik denk dat we na de 1500 meter een goede inschatting kunnen maken wat nog mijn kansen op de titel zijn. Ik had liever gezien dat het gat iets kleiner was."

Naast nationale titels zijn er dit weekend tickets voor het WK sprint en WK allround te bemachtigen. De nationaal allround- en sprintkampioen verzekeren zich van een ticket. Nuis kreeg van de KNSB eerder een aanwijsplek voor het WK sprint, terwijl Europees kampioenen Sven Kramer en Antoinette de Jong vanwege hun titel al een startbewijs veiligstelden voor het WK allround. Ook Patrick Roest, tweede op het EK allround, is al zeker van deelname aan dat toernooi.

 / 
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier

Headerfoto: Stephan Tellier

Gerelateerde updates

Food Friday – De favoriete BBQ van Jos van Emden

Wielrennen is hard werken, maar ook genieten van alles wat het leven te bieden heeft. In de zomer staan veel van onze renner dan ook graag achter de BBQ. Wil je weten hoe je een BBQ wielren-proof maakt? Lees dan snel verder!

Lees meer

Food Friday – Bier tijdens de koers?!

In de Food Friday van deze week nemen we je mee terug in de tijd. Dronk men vroeger echt bier tijdens een koers? Lees snel verder en ontdek alles over het alcohol beleid van vroeger versus nu!

Lees meer

Nog twee weken tot de Tour

Beluister de mooiste verhalen vanuit het hart van onze ploeg in onze nieuwe #everydayriding podcast

Beluister hier
 /