Profiel
Onfortuinlijke start Vuelta Team Jumbo-Visma met val in ploegentijdrit

Onfortuinlijke start Vuelta Team Jumbo-Visma met val in ploegentijdrit

De Vuelta a España is erg ongelukkig begonnen voor Team Jumbo-Visma. De ploeg van Addy Engels en Grischa Niermann kwam halverwege de 13,4 kilometerlange ploegentijdrit met vier renners ten val en verloor uiteindelijk veertig seconden op de winnende ploeg Astana.

Neilson Powless, Lennard Hofstede, Primoz Roglic en Steven Kruijswijk kwamen ten val op een plotseling nat stuk wegdek. Op het eerste gezicht lijkt er weinig fysieke schade. Sepp Kuss had een mechanisch defect en moest in de start al afhaken.

Duits kampioen tijdrijden Tony Martin doet zijn relaas. “We reden op volle snelheid richting die bocht toen het mis ging. Er was geen houden aan. We konden niet meer op tijd reageren, waardoor de voorste jongens onderuitgleden op het natte wegdek. Gelukkig kon iedereen zijn weg vervolgen. Nu zullen we het per dag moeten bekijken hoe het gaat. Dit is wel even een deuk voor de moraal.”

Ook ploegleider Addy Engels likt zijn wonden. “Het is niet fijn om een grote ronde op deze manier te beginnen. Net na het tussenpunt lag er water op de weg, wat er bij de verkenning niet lag. Hierdoor kwam de halve ploeg ten val, onder wie onze kopmannen Primoz en Steven. Op dat moment is het over en moet je zo goed mogelijk proberen naar de finish te rijden. We hebben zo kostbare tijd verloren. We gaan de schade opnemen en bekijken hoe we het de komende dagen en weken gaan aanpakken. Met dit scenario hadden we geen rekening mee gehouden. We waren favoriet en hadden dichtbij gezeten. En nu staan we op achterstand.”

Daar baalt Engels van als een stekker. “Of het nu meevalt of niet, er is altijd letsel. Ik heb bij de organisatie geïnformeerd hoe dit heeft kunnen gebeuren. Ze waren bij het huis waar het water vandaan kwam. Dat staat op vijfhonderd meter van het parcours, op een steile helling die recht naar de rotonde loopt. Daar was een kindje aan het spelen in een plastic zwembadje dat is stukgegaan. Daardoor kwam volgens de organisatie al dat water ineens naar beneden.”

Vuelta Ciclista a Espana: Stage 1

Stage 1 (TTT)

Gerelateerde updates