Nuis voert volledig Team Jumbo-podium aan op 1500 meter bij wereldbeker Tomakomai

Nuis voert volledig Team Jumbo-podium aan op 1500 meter bij wereldbeker Tomakomai

Kjeld Nuis heeft zaterdag bij de wereldbeker in het Japanse Tomakomai op indrukwekkende wijze de 1500 meter op zijn naam geschreven. De 29-jarige sprinter van Team Jumbo eindigde voor zijn ploeggenoten Patrick Roest en Thomas Krol.

Nuis, olympisch kampioen op deze afstand, versloeg in een rechtstreeks duel Roest en noteerde op de buitenbaan een tijd van 1.47,61, een baanrecord. De regerend wereldkampioen allround kwam in een tijd van 1.48,20 over de finish. Krol completeerde het podium: 1.48,39.

Het was de eerste wereldbekeroverwinning van Nuis dit seizoen. Vorige week eindigde hij bij de eerste World Cup in Obihiro op zowel de 1000 als 1500 meter als tweede. Vrijdag wist hij in Tomakomai al de 500 meter in de B-groep te winnen: 35,90.

"Het was echt een toprit", aldus Nuis na afloop van zijn race. "Ik heb weleens vaker tegen Patrick gereden, dus ik wist wat ik kon verwachten. Het was een rit die ik tactisch goed moest doen. In het verleden ging het op een kruising een keer bijna mis tussen ons. Toen hebben we het sportief opgelost, maar om een dergelijk scenario te voorkomen, ben ik expres wat langzamer begonnen."

"Het ging supergoed, waardoor ik tot het einde door kon blijven pompen. Mijn slotronde ging ook goed. Al met al ben ik erg tevreden over deze race. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ik zou winnen, want ik dacht dat de allrounders vandaag boven zouden drijven. Dat bleek niet het geval te zijn. De eerste World Cup-zege van het seizoen is binnen, dus dat is top."

Het is voor het eerst in tien jaar dat de schaatsers een World Cup-weekend afwerken in de open lucht. "Als je wint, is natuurlijk alles mooi, maar ik vind het echt leuk om weer eens op een buitenbaan te rijden", gaf Nuis toe.

"Ik heb geprobeerd om niet op de kou te letten, maar je kunt er gewoon niet omheen. Het is zaak om in deze omstandigheden gefocust te blijven en dat was ik. Toen ik eenmaal aan de start stond, was ik er klaar voor."

"Dat ik met een wat mindere race toch nog tweede word, geeft flink wat zelfvertrouwen"

Patrick Roest

Roest

"Ik ben blij met deze zilveren medaille", aldus Roest. "De race was niet helemaal vlekkeloos en ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat het voldoende zou zijn voor een tweede plek. Ik vind het lastig om tegen Kjeld te rijden. Hij is natuurlijk een sprinter, waardoor hij er in het begin van de race hard vandoor gaat."

"Het is voor mij dan zaak om mijn hoofd bij mijn eigen race te houden en dat heb ik vandaag misschien net niet helemaal goed gedaan. Daar moet ik van leren. Ik mag tevreden zijn met wat ik heb laten zien. Dat ik met een wat mindere race toch nog tweede word, geeft flink wat zelfvertrouwen."

Ook voor Roest betekende het zijn tweede medaille op de 1500 meter dit World Cup-seizoen. De 22-jarige allrounder eindigde vorige week als derde op de schaatsmijl.

"Ik ben nu vier keer gestart dit wereldbekerseizoen en heb hier nu vier medailles liggen. Dat geeft een lekker gevoel. Morgen nog een keer aan de bak op de 5000 meter en het is zaak om daar hetzelfde te doen als vorige week."

Krol

Krol was na afloop te spreken over zijn race. "Het was een prima rit. Mijn rondetijden liepen misschien iets teveel op, maar met deze derde plek ben ik zeker tevreden. Daarnaast is het natuurlijk supergaaf om met twee ploeggenoten op het podium te staan. Echt uniek."

Voor de 26-jarige schaatser van Team Jumbo betekende het al zijn twee World Cup-medaille van dit seizoen. Vorige week wist hij in Obihiro een bronzen plak te bemachtigen op de 1000 meter. "Het geeft aan dat mijn niveau stabiel hoog is en daar ben ik blij mee", erkende Krol. "Natuurlijk kan het hier en daar nog wat beter, maar dat komt vanzelf."

Douwe de Vries werd zestiende op de 1500 meter in een tijd van 1.50,82. Op de schaatsmijl bij de vrouwen eindigde Team Jumbo-rijdster Antoinette de Jong net buiten het podium op de vierde plaats. De 23-jarige allroundster klokte een tijd van 1.59,95.

Joy Beune werd achtste: 2.01,06. Jan Smeekens, die vrijdag brons veroverde op de 500 meter, eindigde dit keer als vijfde op de kortste sprintafstand. Chris Huizinga kwam namens Team Jumbo in actie op de Mass Start, maar kon daar geen rol van betekenis spelen.

Gerelateerde updates