Nuis voert ook op 1000 meter Nederlands podium aan, brons voor Krol en Roest

Nuis voert ook op 1000 meter Nederlands podium aan, brons voor Krol en Roest

Kjeld Nuis heeft zondag op de slotdag van de World Cup in het Japanse Tomakomai de dubbel binnengehaald. De 29-jarige sprinter van Team Jumbo, die zaterdag al de 1500 meter won, wist op de buitenbaan ook de 1000 meter te winnen. Thomas Krol eindigde als derde. Patrick Roest veroverde een bronzen medaille op de vijf kilometer.

Nuis, regerend olympisch en wereldkampioen op de afstand, zegevierde in een tijd van 1.10,45. Net als zaterdag op de 1500 meter voerde de sprinter een compleet Nederlands podium aan. Zijn ploeggenoot Krol finishte als derde met een tijd van 1.10,91 en Kai Verbij werd tweede: 1.10,72.

"Het ging precies zoals gisteren. Ik deelde mijn rit tactisch goed in en kon tot het einde technisch goed blijven rijden. Dit was een heel lekkere 1000 meter", aldus een zeer tevreden Nuis na afloop. "Het ging allemaal een stuk beter dan vorige week. Als het zo goed gaat, is het echt superleuk en kun je alleen maar genieten."

Het betekende voor Nuis, die vorig weekend op zowel de 1000 als 1500 meter een zilveren plak won in Obihiro, zijn twintigste wereldbekerzege uit zijn loopbaan. Hij won veertien keer goud op de 1000 en zes keer op de 1500 meter.

"Ik merk dat het bij de vorige wereldbeker in Obihiro allemaal net even teveel was: de jetlag, de late aankomst. Nu zat ik beter in het ritme en was ik geacclimatiseerd, dan haal je een hoger niveau. Als je kijkt naar het gat ten opzichte van de rest op de 1500 meter, dan geeft dat een hoop zelfvertrouwen."

Krol

Krol hield een beetje een dubbel gevoel over aan zijn derde plek op de 1000 meter. "Natuurlijk is het mooi dat ik wederom een medaille pak, maar ik ben niet helemaal tevreden. Door wat kleine missertjes op het begin liep ik de hele race achter de feiten aan. De eerste 600 meter ging niet zoals ik wilde", analyseerde de 26-jarige schaatser zijn race.

"Kjeld reed een super goede rit, maar ik denk dat er wel een tweede plek in had gezeten. Ik ben de eerste twee World Cup-weekenden nu drie keer derde geworden, dat is mooi, maar een eerste of tweede plek zou ook weleens leuk zijn."

Roest

Op de 5000 meter veroverde Roest een bronzen medaille. De allrounder van Team Jumbo, die de afstand vorige week op zijn naam schreef in Obihiro, moest in zware omstandigheden - harde wind en regen - op het buitenijs de Noor Sverre Lunde Pedersen en de Belgische winnaar Bart Swings voor zich dulden.

Roest noteerde een tijd van 6.37,32 en eindigde daarmee zo’n 2,5 seconde achter Swings: 6.34,85. Pedersen dook er in de allerlaatste rit van de dag nog tussen: 6.36,86. Douwe de Vries, ploeggenoot van Roest, werd vijftiende (6.50,62).

"Het ging niet slecht, maar de omstandigheden zaten niet echt mee", erkende Roest. "Het was lastig om daarmee om te gaan. Voor mijn gevoel had er vandaag wel meer ingezeten. Ik deelde mijn race misschien niet helemaal goed in, want ik begon wat te hard. Ik wilde namelijk de tijd van Swings aanvallen. Daardoor kreeg ik het aan het einde heel zwaar. Dat was zonde, want ik denk dat ik de tijd van Sverre wel had kunnen hebben."

Voor de 22-jarige schaatser was het zijn derde medaille van het weekend. Eerder won hij een gouden plak op de ploegenachtervolging en zilver op de schaatsmijl. "Ik kijk met een tevreden gevoel terug op het hele weekend, maar ik blijf kritisch. In mijn ogen konden alle races nog wel wat beter. Het is mooi om met drie medailles terug naar Nederland te gaan, maar er blijven voldoende verbeterpunten en daar gaan we de komende tijd aan werken."

Team Sprint

Later op de dag kwam Nuis samen met Verbij en Dai Dai Ntab ook nog in actie op het onderdeel Team Sprint. Na een gouden plak in Obihiro moest de Nederlandse formatie nu genoegen nemen met een zilveren medaille. Rusland bleek net een maatje te groot: 1.23,54 om 1.23,64.

"Ik vind het echt een supervet onderdeel, denk dat het op mijn lijf is geschreven", zei Nuis. "Vorige keer ging het vlekkeloos, maar vandaag was het een heel rommelige rit. Het is zonde dat je met zo'n klein verschil verliest. Ik baalde na afloop dan ook flink, maar het is wat het is."

Hein Otterspeer klokte een tijd van 1.12,38 op de 1000 meter en werd elfde. Ook Joy Beune en Antoinette de Jong kwamen op de slotdag in actie namens Team Jumbo. Het 19-jarige talent eindigde als achtste op de 1000 meter in een tijd van 1.18,83. De Jong werd vijfde op de 5000 meter: 4.15,02.

Gerelateerde updates