Mijn profiel
Nuis verovert tweede bronzen medaille op WK sprint uit loopbaan

Nuis verovert tweede bronzen medaille op WK sprint uit loopbaan

Kjeld Nuis heeft zondag in een kolkend Thialf voor de tweede keer in zijn loopbaan een bronzen medaille veroverd op het WK sprint. De 29-jarige sprinter van Team Jumbo-Visma won in Heerenveen net als zaterdag de 1000 meter en klom daarmee op de slotafstand nog van de vierde naar de derde plaats in het klassement.

Nuis, die eerder op de dag als zevende was geëindigd op de tweede 500 meter en daardoor naar de vierde plek zakte in het klassement, noteerde op de afsluitende afstand van het toernooi een tijd van 1.07,80. Daarmee was hij 0,06 seconde sneller dan zijn winnende tijd van een dag eerder. Door zijn snelle tijd klom hij in het klassement over de Noor Håvard Lorentzen (1.08,73) heen.

Het goud ging naar de Rus Pavel Kulizhnikov, die eerder op de dag met een razendsnelle tijd (34,31) de tweede 500 meter op zijn naam had geschreven en als tweede eindigde op de 1000 meter. De Japanner Tatsuya Shinhama pakte de zilveren medaille. Hein Otterspeer, ploeggenoot van Nuis bij Team Jumbo-Visma, werd achtste.

"Ik ben echt blij met deze bronzen medaille", aldus een tevreden Nuis. "Na afloop baalde ik heel eventjes dat ik geen tweede was geworden, maar zilver of brons maakt voor mij niet zoveel uit. Ik wilde heel graag een podiumplek halen en dat is gelukt. Ik heb het hele toernooi een constant niveau laten zien. De races waren niet perfect, er zaten nog wat schoonheidsfoutjes in, maar dit geeft een hoop zelfvertrouwen."

Vierde medaille

Voor Nuis betekende het zijn vierde medaille op een WK sprint. In 2016 en 2018 veroverde de tweevoudig olympisch kampioen een zilveren medaille op het mondiale sprinttoernooi en in 2017 pakte hij brons. Dat hij dit keer een medaille veroverde in eigen land gaf zijn prestatie naar eigen zeggen nog wat extra glans.

"De sfeer in Thialf was dit weekend fenomenaal. Echt kicken. Ik heb dan wel niet gewonnen, maar toen ik op het podium stapte als bronzen medaillewinnaar hoorde ik mensen vanaf de andere kant van het stadion uit hun dak gaan. Echt supergaaf."

Voor Nuis zit het schaatsseizoen er nog niet op. De sprinter komt op 9 en 10 maart nog in actie bij de World Cup Final in Salt Lake City. "Als de omstandigheden goed zijn, kunnen er daar zeker wereldrecords gereden worden, maar daar moet ik me niet blind op staren. Ik moet gewoon lekker zo door blijven gaan en dan kan het heel hard gaan daar."

 / 
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier

Otterspeer: 'De vorm is een beetje weggeëbd'

Otterspeer baalde na afloop van zijn achtste plek in het klassement. "Ik sta hier met een lichte teleurstelling. Een maand geleden op het NK sprint reed ik hier vier waanzinnige races en was ik zeer constant. De vorm is een beetje weggeëbd, waardoor het nu een stuk minder ging. Dat is pijnlijk om te zien."

"Ik raakte ze net niet. Als het bij mij niet lekker loopt, verlies ik een tiende of twee per honderd meter. Dat zie je terug aan de tijden. Ik rijd op de 1000 meter ruim een seconde langzamer dan Kjeld. Je hoopt de vorm van het NK vast te houden, maar dat is helaas niet gelukt."

Aankomend weekend staat in het Canadese Calgary het wereldkampioenschap allround op het programma. Namens Team Jumbo-Visma doen daar Sven Kramer, Patrick Roest, Douwe de Vries, Antoinette de Jong en Carlijn Achtereekte aan mee.

Foto: Stephan Tellier

Gerelateerde updates